Wysokość i prześwit auta

Standard przerobiony na 220 V Bedzie kiepsko ze SPOTAMI nie mam tyle kabla
Ta nie jest nowa ta jest stara ,zaraz podeślę nową :victory:

Ostatnia edycja:
Mnie strasznie buja na koleinach opony 225 ale sądzie że przyczyną jest zużycie tych opon w październiku kupuje nowki
Mam nadzieję że wówczas będzie można utrzymać bellę

Przepraszam za tego off topa ale nieco wcześniej kolega miał podobny problem na koleinach co ja a skoro już wymieniłem opony powiem zupełnie inaczej auto się zachowuje nie muszę już go trzymać na koeinach idzie prosto jak po sznurku.

Ostatnia edycja:
Mnie strasznie buja na koleinach opony 225 ale sądzie że przyczyną jest zużycie tych opon w październiku kupuje nowki
Mam nadzieję że wówczas będzie można utrzymać bellę
Jeżeli mówisz o suchej nawierzchni to stopień zużycia opon nie ma nic do rzeczy. No chyba że już wcale bieżnika nie ma :P

Generalnie zauważyłem że sztywniejsze zawieszenie jest bardziej podatne na koleiny. Moja poprzednia szła jako tako. Obecna obniżona i twardsza niestety wpada jak w tory.
Ale nie o tym mowa :P
Mierzcie auta :P

Marek z powodu braku drabiny pomiaru nie budiet ,a tak poważnie to jak wrócę z targów z Hanonoweru to zrobię ten pomiar dla
statystyk i spokojności ,ale z otwatymi drzwiami czy zamknietymi:)
12092012846.jpg

Ostatnia edycja:
Zmierz prześwit podwozia :P

w przypadku fotki tej ostatniej to biała myszka straciła futro na grzbiecie bo chciała się prześlizgnąć pod tym czerwonym jeżeli chodzi o czerwony duży to ten sportowy przechodzi pod spodem tylko musi mieć zamknięte drzwi bo by porysował osłonę silnika

Ja muszę poziomicę znaleźć, gdzieś mi wcięło obie po przeprowadzce :). Ale u mnie dupka legła na glebę strasznie, tak że raczej nie będzie tyle co w fabryce. Na wysokość auta mają wpływ głównie sprężyny, prawda? Ze 2 lata temu wstawiłem Jamexy i tył trochę bardziej osiadł niż przód, nie mam pojęcia czemu...
A w ogóle to ja jak jeżdżę to rozwalam ciągle te siatki elastyczne na wydechu, wymieniam je w zasadzie co roku. Macie na to jakiś patent?

Ja muszę poziomicę znaleźć, gdzieś mi wcięło obie po przeprowadzce
Może być deska :) nie ma znaczenia :)

Na wysokość auta mają wpływ głównie sprężyny
W zasadzie tylko.

A w ogóle to ja jak jeżdżę to rozwalam ciągle te siatki elastyczne na wydechu, wymieniam je w zasadzie co roku. Macie na to jakiś patent?
Tak. Nie zahaczać :P nie wiem jak Ty to robisz. Ja nigdy w życiu żadną nie zahaczyłem. Radzę Ci wyrobić sobie dobry nawyk. Nierówności na "-" (dołki) bierzesz między koła a nierówności na "+" (czyli górki, wydmy itp) zawsze najeżdżasz.
To jest niezawodny i darmowy sposób. Lepszego nie znajdziesz :D

Tak. Nie zahaczać nie wiem jak Ty to robisz. Ja nigdy w życiu żadną nie zahaczyłem. Radzę Ci wyrobić sobie dobry nawyk. Nierówności na "-" (dołki) bierzesz między koła a nierówności na "+" (czyli górki, wydmy itp) zawsze najeżdżasz.

Taa, łatwo mówić, a progi zwalniające? Na osiedlu miałem taki że nawet jak jechałem 3km/h to było łupppp....

Wiesz..... Ja mam -65mm i jak stanę przed progiem "przejdę" to nie zahaczam. Fakt, może jeszcze przez takie wysokie jak u Ciebie nie jechałem ale Ty masz serię więc się głupio nie tłumacz :P Jak Ci się śpieszy to kup punto I. Uwierz że bez zwalniania przez każde przejeżdżam :D

No ja mam serię, ale obniżaną, teoretycznie fabryka już robiła -30mm :), a w praktyce ile mam to właśnie zmierzę.

Dobra zmierzyłem i u siebie. Sprężyny wszystkie wymienione na seryjne Monroe 2 miesiące temu. Opony 225/45/R17, bieżnik 6mm, ciśnienie 2,5.
Lokalizacja - Wysokość do błotnika
lewy przód - 64 cm
prawy przód - 64,5 cm
lewy tył - 68 cm
prawy tył - 68,5 cm

Wysokość całkowita auta - 140cm (gdzie ten 1 cm do katalogu :) ?)
Różnica 0,5 cm między lewą a prawą, podejrzewam że wynika z lokalizacji aku i skrzynki automatu.

Oj tam danus się czepiasz 1 cm :P Włoch na oko mierzył 1 cm tolerancji to i tak niewiele przy ich "widełkach":)

Dzięki. To teraz mam już pewność.

U mnie przy oponach 225/45/17 sprężynach -30 jamex i amorkach B8 wysokość to 135cm. A odległości do błotników przód 65cm a tył 64cm.

To jakim cudem obniżając auto o 30mm całe siadło o 60???? :)
To ja mam właśnie wysokość auta 134,5cm. A nie wiem jakie mam sprężyny. A z prostych wyliczeń wychodzi że -65.....
No chyba że sprężyny -30 obniżają o -60 :P

Z przodu -30 i z tyłu -30, razem -60, logyszneeee?
To dobrze że nie liczy się każdej z osobna bo -30 x 4..... hehehehe

Ale tak na poważnie to przecież nic innego w zawieszeniu nie obniża auta. A już na pewno nie o drugie tyle.

Amortyzatory
Powrót