• Możecie ponownie zamawiać nasze ramki pod tablice rejestracyjne.

Więcej szczegółów w tym wątku

[Giulietta] Wyrzucony olej

Kowal

Nowy
Auto
Giulietta
Witam. Napotkałem dziś na taki problem. Odpaliłem samochód (długo stał) na mrozie, i dźwięk silnika jak traktor, wydawało się jakby nie chodziłna wszystkich cylindrach. Wstawiłem do garażu po ponownym odpaleniu mówię może coś wymroziło. I chyba faktycznie coś wymroziło i walnęło. Do garażu dosłownie cofnąłem ze 20 netrów. Julka przykopciła i zaśmierdziało prawdopodobnie spalonym olejem. Spojrzałem pod maskę i widać, że trysnął olej bagnetem i po lewej stronie silnika od strony paska rozrządu również jest mokry.
Oczywiście Julka sholowana do mechanika, ale weekend i już nie zobaczy co i jak. Czy ktoś z Was spotkał się z takim problemem? Zastanawiałem się czy to może nie uszczelka pod głowicą. Ale ten dźwięk silnika, może też świeczka któraś padła.
Jak myślicie co to może być? Sillnik 1.4 MA 170.

Zamarzła Ci odma i silnik wypluł olej bagnetem. Niech mechanik ja rozbierze i wyczyści

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Haha troche glupio sie smiac, ale mialem to samo DZISIAJ. Zaczadzilo mnie gdy jechalem do siostry z samego rana. Smrod palonego oleju i tenze w gniazdach swiec. Podjechalem do aso i okazalo sie ze zamarznieta odma. W srodku bylo maslo. Wyczyscili i po sprawie. Mam podjechac w tygodniu na mycie silnika bo.. zamarzl im karcher :) Ale na poczatku do smiechu mi nie bylo..

Pocieszająca wiadomość. Mam nadzieję, że to będzie tylko to :) Po weekendzie będzie wiadomo. Od kiedy kupiłem odma jeszcze nie była czyszczona i nie wiem, czy kiedykolwiek wcześniej było to robione.

Ja mam przejechane 32k od nowosci i dzisiaj taka sytuacja. Generalnie wyglada na to ze przed zima profilaktycznie odme trzeba by przeczyscic..

No i polazłem do garażu brrr.. i wyczyściłem odmę.
Dzięki,że napisaliście to mi przypomniało ,że jej nie czyściłem przed zimą:)

w który miejscu ona jest? foto byłoby dobrze

Dzisiaj po przejechaniu dosłownie kilku kilometrów i zatrzymaniu auta pod marketem, zauważyłem ogromną chmurę białego dymu za sobą, z rury dosłownie dymiło jak z komina. Po zgaszeniu auta, dym jeszcze wydobywał się przez chwilę...śmierdzi "dziwnie", ale raczej nie spalonym olejem...zdębiałem, zwłaszcza, że wcześniej takiego objawu nie było, a to dopiero moja pierwsza zima z tym autem. Pod maską nie zauważyłem nic niepokojącego, żadnych podejrzanych zapachów. Rozgrzałem auto, przegoniłem trochę po ekspresówce i dymienie drastycznie zmalało na postoju. Czy możliwe, że spotkało mnie to, co Kolegów wyżej, czyli zamarznięta odma?

I tak i nie.
Ale dla pewności odmę wyczyść

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

- czyszczenie odmy

Załączniki

• wymiana oleju-2014 005.jpg
    wymiana oleju-2014 005.jpg
    118 KB · Wyświetleń: 33
  • wymiana oleju-2014 017.jpg
    wymiana oleju-2014 017.jpg
    153.1 KB · Wyświetleń: 25
Amortyzatory