[Giulia] wynajem długoterminowy

Panowie, dzisiaj zauważyłem taką reklamę Alfa w abonamencie. Trochę ten limit kilometrów mały, 10 tys rocznie?
Screenshot_20200920-092655.jpg

Panowie, dzisiaj zauważyłem taką reklamę Alfa w abonamencie. Trochę ten limit kilometrów mały, 10 tys rocznie?

Kilometry można sobie zmienić na 20 albo 30k (nie bez wpływu na cenę).
Pełny serwis to pakiet silver = +300zł (ale to opłacalna opcja, bo w tańszej jest tylko OC).
Na dole strony jest drobny druczkiem.

Generalnie wynajmy są teraz dość opłacalne vs krótkoterminowy leasing bez wykupu (więc nie dla mnie), ale:
- to może (a więc pewnie jest) rocznik 2019 którego akurat w tym wyposażeniu jest kupa na stokach i prostym zabiegiem nie-stokowe wyposażenie może powodować re-kalkulację raty o +1000zł
- uwaga na warunki rekalkulacji raty LEASYS - to jest decyzja finansującego. O ile przez rok można być spokojnym o stopy %, to później już raczej nie. Nie dotarłem czy tam jest WIBOR + (=stała marża) czy wibor * (= marża jako mnożnik wibor-u, a to finansowe samobójstwo). Poza tym uznaniowość tylko w górę już an forum się żalili, że -3% WIBOR nie spowodowało u nich obniżki.

Kończy się może komuś 2-letni wynajem w Leasplanie na początku przyszłego roku>? Jeśli tak, to dostaliście ofertę odkupu lub przedłużenia na kolejne okresy? Jeśli dostaliście ofertę przedłużenia wynajmu na kolejny rok, to czy na takich samych warunkach i kosztach?

Ponawiam pytanie, bo z tego co wiem to jest kilku grupowiczów, którym w kwietniu kończy się umowa z Leasplnanem. Dostaliście już ofertę odkupu lub przedłużenia na kolejne okresy? Jeżeli dostaliście ofertę przedłużenia wynajmu na kolejny rok, to czy na takich samych warunkach i kosztach?

Gdy ktoś nie chce pisać publicznie z różnych powodów to proszę o prv.

Ja dostałem w grudniu ofertę na odkup lub przedłużenie na Giulię Veloce 2018 2.0 280KM, przebieg 35k:
- odkup 125k brutto
- przedłużenie 300PLN netto plus do raty vs to co miałem do tej pory :) - Leaseplan argumentuje że wcześniejsze raty były promocyjne ze względu na dofinansowania z FCA bank które było oferowane dealerom w 2018 roku i najwyraźniej teraz ta promocja się skończyła

Ostatnia edycja:
Ja dostałem w grudniu ofertę na odkup lub przedłużenie na Giulię Veloce 2018 2.0 280KM, przebieg 35k:
- odkup 125k brutto

A pamiętasz może jaka była wartość zakupu na fakturze? Od tej kwoty liczy się % możliwego odpisu kosztów. Ciekaw jestem o ile spadła wartość samochodu przez 2 lata

- odkup 125k brutto
- przedłużenie 300PLN netto plus do raty vs to co miałem do tej pory :) - Leaseplan argumentuje że wcześniejsze raty były promocyjne ze względu na dofinansowania z FCA bank które było oferowane dealerom w 2018 roku i najwyraźniej teraz ta promocja się skończyła

Mi zaproponowali 400 zł. Argumentowali tym ze teraz w racie będzie serwis mimo ze już nie jest na gwarancji.

a jest opcja przejścia na zwykły leasing (nie wynajem)? To powinno być bardziej opłacalne.
Z ceną nie szaleją, poziom otomoto.

A pamiętasz może jaka była wartość zakupu na fakturze? Od tej kwoty liczy się % możliwego odpisu kosztów. Ciekaw jestem o ile spadła wartość samochodu przez 2 lata

235k brutto (190netto) było w papierach, ale za ile tak naprawdę oni to kupili przy zakupach grupowych i bonusem od FCA to Ci nikt nie powie :) Przez 2 lata nadpłaciłem im raptem 60k brutto to wg ich cen powinni odsprzedać dużo drożej.

125/235 daje ~53% wartości więc cena wyglada faktycznie przyzwoicie. Dzięki bezcisnien za info!

235k brutto (190netto) było w papierach, ale za ile tak naprawdę oni to kupili przy zakupach grupowych i bonusem od FCA to Ci nikt nie powie :) Przez 2 lata nadpłaciłem im raptem 60k brutto to wg ich cen powinni odsprzedać dużo drożej.

Tez mam wynajem w leaseplanie. Moja konfiguracja Stelvio była wyceniona w konfiguratorze na 246k brutto i wiem ze leaseplan dostał fakturę na 198k brutto.
Az ciekaw jestem na ile mi wycenia odkup w sierpniu. Jeśli by to była kwota podobna jak u Ciebie bezcisnien czyli 125-130k brutto to chyba byłbym gotów wykupić samochód od leaseplanu. Trochę jednak boli to że gwarancja się kończy pod koniec wynajmu.

Rozważałem teraz wziąć Cupre Formentor (310KM) ale po wczorajszej jeździe testowej już mi przeszło przez absolutny brak wygłuszenia i tragiczną jakość audio beats.
Zdecydowanie lepiej mi sie Stelvio jeździ.

- odkup 125k brutto

Dobrą cenę za odkup zaoferowali - musieli mieć grube dofinansowania od FCA skoro mogli taką cenę zaproponować. Zastanawiam się ile za moją zaproponują - najem mi się kończy w styczniu 2022 a brałem ją w 2019 roku jako 2 letnią (rocznik 2017, 2.0 Veloce). Bedzie miała rocznikowo 5 lat i nastukane koło 60tys km - liczę w takim razie na kwotę poniżej 100k brutto za nią przy dobrych wiatrach.

Moze ktoś z Was polecić aktualna korzystna ofertę wynajmu na Stelvio albo Gulie.

Aktualnej chyba nie ma, na stronie wisi że trwa aktualizacja. Ceny pewnie w górę przez jakieś nowe opłaty UE. Kończy mi się moja Giulia zaraz więc też rozglądam się za czymś nowym.

A jakie warunki teraz są? Ja mam ALD i jedyny plus tego, to że opłata jest stała przez cały czas, żadne wibory i inne pierdoły. Kojarzę, że Leaseplan to zmienne % co przy cudzie gospodarczym naszego rządu brzmi ryzykownie.

Dostałem ofertę i przedłużam wynajem w leaseplan.
Poprzednio płaciłem 1800 netto teraz jest o 180 zł drożej i mogę zrezygnować w każdej chwili (wariant economy, 20tkm)
Auto z 2018 wzięte w 2019, cena standardowa 250k, na fakturze ok 200k.

W tej cenie czynszu, takiego auta nie znajdę na rynku.
Później pewnie wykupie jak cena będzie dobra. Nie wiem jak oni zarabiają na tym wynajmie (nie znam obecnej wartości rezydualnej), ale patrząc po cenach rynkowych auto jest warte 150-160 tyś zatem spłacam w zasadzie tylko spadek wartości :)

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót