Wymiana żarówki światła mijania i postojowej

• Autor wątku Autor wątku mor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Cześć

jestem na wyjeździe nad morzem, przepaliła mi się lewa żarówka świateł mijania h7, więc po drodze na stacji kupiłem komplet Osram silverstar +50% i postanowiłem wymienić... Nie myślałem, że to aż taka problematyczna sprawa w Alfie... Dostęp katastrofa, zajęło mi to 40 minut, wymiana dwóch... Największy problem sprawiło założenie zabezpieczenia tych drucików, opuszki pocięte... Teraz mam taki efekt, że przed autem tak 5-7m jest bardzo jasno a dalej ciemność... Poza tym jak podjechałem pod murek to lewa jest jakby rozproszona, kawałek daje jakby w niebo... Żarówki założyłem tym wypustem do góry, ale lekko pod kątem do środka, bo tak lepiej siedziały, czyli dzyndzel jest tak /. Czy to błąd? Powinien być idealnie pionowo? Do dam tylko, że mam zwykłe reflektory, bez soczewki... Może jest jakiś Alfaholik z Międzyzdrojów lub okolicy? W sobotę trasa 6h do domu, muszę się z tym uporać... Z góry dzięki za pomoc.
szkło nie jest w osi prostopadłej do oprawki- jest minimalnie odchylone- po montażu to odchylenie ma być dokładnie w dół, do ziemi

Mac!ek dzięki, ale nie do końca kumam ocb... Żarówka ma być wysadzona tak jakby pochylając się w dół do przodu? Co z tym dzyndzlem?

poobracaj sobie i popatrz, że część szklana jest minimalnie odgięta w jedną stronę- zamontowana ma być tak, żeby to odgięcie było w dół...

Tak mnie opuszki palców bolały po wczorajszym, że dzisiaj nie dawałem rady zdjąć tych drucików zabezpieczających. Podjechałem do miejscowego mechanika i po 15min rezygnował tak go też paluchy bolały ;) wyszedł drugi i we 3 jakoś daliśmy radę... Opuszek palca w prawej ręce mam spuchnięty na granatowo... Ustawiliśmy równiutko wypustem do góry, idealnie w pionie. Wieczorem sprawdzę jak świecą, bo u nich sprawdzaliśmy tylko na ścianie. To normalne, że lewy reflektor świecie trochę wyżej niż prawy? Myślałem, że powinno być na odwrót, żeby nie razić nadjeżdżających z przeciwka? Jakby ktoś miał chwilę i chęci to prosiłbym o sprawdzenie jak jest u Was , czy bolec jest idealnie do góry, a blaszki żarówki idealnie poziomo? Wystarczy odkręcić dekiel odpiąć wtykę i przyświecić, chciałbym się upewnić na 200%... Mac!ek zerknąłbyś u siebie?

Pozdro!

Ostatnia edycja:
To normalne, że lewy reflektor świecie trochę wyżej niż prawy? Myślałem, że powinno być na odwrót, żeby nie razić nadjeżdżających z przeciwka?
nienormalne- powinny być równo, bo każdy reflektor ma specjalnie niższy snop światła z lewej strony

Jakby ktoś miał chwilę i chęci to prosiłbym o sprawdzenie jak jest u Was , czy bolec jest idealnie do góry, a blaszki żarówki idealnie poziomo? Wystarczy odkręcić dekiel odpiąć wtykę i przyświecić, chciałbym się upewnić na 200%... Mac!ek zerknąłbyś u siebie?
masz szczęście że chciało mi się :P

ten wycięty bolec w oprawce- idealnie u góry
styki- poziomo, jeden nad drugim

Dzięki Ci mac!ek. U mnie lewy trochę wyżej świeci, bo urwałem górną szpilkę regulacyjną. Na lewym reflektorze były 3 podkładki, a na prawym 2 podkładki i po urwaniu mogłem złapać nakrętką tylko na dwie z lewej strony. Jak byś jeszcze mógł przy okazji sprawdź u siebie ile masz podkładek z lewej i prawej strony ;)

Ostatnia edycja:
Lampy mają świecić na jednakowej wysokości ... a asymetria świecenia jest "wbudowana" i nic z tym nie zrobisz. Po prawidłowym załozeniu żarówek masz mieć w przybliżeniu coś takiego na ścianie __/_/ . A co do wymiany żarówek to naprawdę nie wiem w czym jest problem. Przecież to kilka minut roboty. Bolec w oprawce ma być idealnie pionowo do góry, a żarówka ma być symetrycznie do tej osłonki w lampie. Druciki blokujące trzeba lekko nacisnąć a później przesunąć. Jeśli żarówka jest dobrze włożona to one się lekko zapinają. Jesli żarówka sie zukosuje w gnieździe to nie ma sie co męczyć z zapinaniem drucika na siłę tylko poprawic zarówkę. I przy okazji warto "popsikać WD" zaślepkę obudowy lampy ... następnym razem dużo łatwiej się odkręci.

Kurcze, tak czytam te wpisy nt wymiany żarówek swiateł mijania i nie bardzo czaję w czym problem?!
Jestem godzinę po wymianie żarówki od strony kierowcy, samodzielnej wymianie, która zajęła mi hmm z 15 minut! No może dlatego, że miałam męża na telefonie i on podpowiadał mi co robić...
Tak więc panowie- wstyd, kobieta dała rade za pierwszym podejściem!

Kobiecie jednak jest łatwiej w tym przypadku ;)

Ja się z tym męczyłem, wymienić wymienię ale ręce całe pocięte :P

Jak zwykle rozbija się o dobre narzędzia, w tym przypadku małe ręce :D

Kurcze, tak czytam te wpisy nt wymiany żarówek swiateł mijania i nie bardzo czaję w czym problem?!
Jestem godzinę po wymianie żarówki od strony kierowcy, samodzielnej wymianie, która zajęła mi hmm z 15 minut! No może dlatego, że miałam męża na telefonie i on podpowiadał mi co robić...
Tak więc panowie- wstyd, kobieta dała rade za pierwszym podejściem!

Także ostatnio wymieniałem, potwierdzam 15 minut wraz z browarkiem. :)

Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2

Witam, chodzi o wymianę żarówki mijania w AR 156 a dokładniej o te druciki blokujące, przy wyciąganiu trzeba je wcisnąć i odchylić na boki lewy w lewo a prawy w prawo, a potem po włożeniu nowej żarówki... czy trzeba je też wciskać czy tylko nasunąć na oprawkę nowej żarówki?

Musza wskoczyć w swoje miejsce, tam gdzie były nim je od bezpieczyłeś. Prawy na prawo, lewy na lewo :-)

Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2

Żarówka wymieniona, z wymontowaniem starej nie było problemu nawet z tymi drucikami ale potem zapięcie tych drucików to już droga przez mękę, jeden zapiął sie od razu ale z drugim sie chwilke męczyłem aż w końcu sam nie wiem jak i czy w ogóle jest dobrze zapięty to nie wiem, ale świeci.

Spaliła mi się ostatnio prawa żarówka świateł mijania.
Wymieniłem obie, jednak prawa świeci centralnie na wprost?
Sprawdzałem i wydaje mi się ze wszystko dobrze założyłem.
Jakieś pomysły?

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

attachment.php

Witam
Za Chiny nie mogę wymienić tej żarówki (światła drogowe) w Alfie GT. Wymieniałem żarówki w Matizie i SsangYongu i do tej pory nie sprawiało to problemu. Alfa GT mnie przerosła.

Są te druciki które trzeba odblokować ale nie ma jak - ten haczyk jest za duży i żadne wciśniecie nic nie da. Jak się je wciska po stronie tego haczyka na samym końcu - palce poranione, jak po stronie drucika też nie idzie. Piszecie że trzeba wcisnąć i lewy na lewo a pracy na prawo - jak widać na zdjęciu nie ma jak bo blaszka broni.

Nie wiem, może mam jakieś inne klosze jak Wy, poradźcie coś bo palców już nie czuje i zaraz zacznę czymś rzucać!!

Załączniki

• 20140420_135017.jpg
    20140420_135017.jpg
    71.5 KB · Wyświetleń: 17,981
a nie pomyślałeś, że trzeba drugą stronę odblokować...

Kolego to zdjęcie jest zrobione do górynogami! odblokowujesz te haczyki na twoim zdjęciu na dole! normalnie te druciki odblokowujesz na górze.

mijania wymienia się łatwo, 5 minut na jedną stronę. Ważne to wsadzić oprawkę idealnie rowno w klosz, dzióbkiem do góry. Od strony kierowcy dobrze jest odkręcić osłone rury dolotowej, ale to dwie małe śrubki, pół minuty roboty.
Zdjęcie kolegi wyżej jest faktycznie do góry nogami:)))

Amortyzatory
Powrót