Wymiana wysprzęglika

• Autor wątku Autor wątku wojtekml
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Kompletne sprzęgło jest nowe, więc myśle że to nie to, postaram sie jutro sprawdzić tą łapę, pozdrawiam.

Witam koledzy jutro muszę wymienić wysprzęglik i mam pytanko...jak jest mocowany do łapy sprzęgła?? nigdzie nikt o tym nie pisał.

Witam koledzy jutro muszę wymienić wysprzęglik i mam pytanko...jak jest mocowany do łapy sprzęgła?? nigdzie nikt o tym nie pisał.
Jak jest mocowany?? Nie jest niczym przymocowany do łapy sprzęgła, po prostu jego sworzeń jest dociśnięty do niej i to wszystko.
Przymocowany jest za to wysprzęglik taką obejmą (oringiem) zaciskową z przodu. W przypadku wymiany trzeba ten oring zdjąć.
Pozdrawiam

Siema!
Żeby nie zakładać nowego tematu, napisze tutaj. A więc konkretnie nie wiem co się dzieje z moim sprzęgłem. Ogólnie ciężko chodzi ale tak było od początku. Ale od jakiegoś czasu mam takie objawy jakby podczas wciskania sprzęgła coś przeskakiwało w środku. Nie wiem jak to do końca określić ale mam takie wrażenie ocierającego się o coś gumowego elementu. Lub może jakby w jakiejś pompce brakowało płynu i też jest taki odgłos zasysania. Tak to mogę określić;) Dzieję się to tylko po dłuższej jeździe po mieście jak muszę często zmieniać biegi lub na trasie np. ostatnio byłem w górach a tam wiadomo serpentyny i operowanie zazwyczaj tylko 3 i 4-tym biegiem (dość częste zmiany) i też się pojawiło to zjawisko. Jak uda mi się nagrać jakiś krótki filmik i będzie coś na nim słychać to wrzucę.
Jak myślicie to może być wysprzęglik czy może układ zapowietrzony? Info. o kończącym się sprzęgle nie mile widziana:P
Pzdr.

hehe
z ta wymiana pompy to nie jest tak latwo

Moze wpierw opisze moj problem
- mozna jezdzic na dwojce ale nie mozna wrzucac biegow przy odpalonym silniku, przy zgaszonym wchodza

Otoz moja diagnoza byla albo pompka albo wysprzeglik - tutaj albo jedna albo drugie

Zeby sie dostac tam to troche trzeba sie nameczyc
- wpierw powyjmowac aku z jego podstawami - mozna sciagnac rure od dolotu powietrza z gory
- i mamy wysprzeglik jak na dloni- u mnie byl tak zapieczony ze chyba z 1h sie meczylem potem zdejmowanie tej dziwnej opaski metalowej - masakra jak sie nie ma profesjonalnego zdejmowacza

Odkrecilem wysprzeglik, wyczyscilem, wymienilem gumki, zalozylem i dalej mam to samo - zero mozliwosci wrzucania biegow

Wzialem sie za pompke - tutaj jest ciezko sie dostac - klucz 13 i dwie srubki ktore sa mocno schowane - kolejny czas zlecial, potem odlaczyc zatrzaski od pedala sprzegla, wyciagnac pompke i odlaczyc przewody

Rozkrecilem pompke wymienilem gumki alo cos patrze na sprezynke a ta jest ulamana tak ze brakowalo jej z jednego zwoju

Bede i tak wymieniac na nowa bo samych sprezynek nie sprzedaja - a szkoda ze nie ma tego badziewia w zestawie regeneracyjnym

Gumki ogolnie nie byly zuzyte mogly jeszcze smigac spokojnie ale widzialem ze pompka byla juz chyba regenerowana, czesc zatrzaskow miala slady jakby ktos tam srubokretem szperal

I teraz zastanawiam sie czy te kilka mm w pompce ma taki wplyw na sprzeglo ? Swoja droga mialem bardzo zasyfiony plyn hamulcowy czarny szlam, mam nadzieje ze sie pozbede jakos tego ........
a co wyjdzie z pompka to napisze .... mam nadzieje ze bedzie ok bo sie jezdzic juz mocno chce

Czekam z niecierpliwością na odpowiedź na Twoje pytanie...ja mam założony zamiennik pompy sprzęgła i niektóre biegi nie chcą zbytnio wejść podczas jazdy, a na postoju wchodzą jak trzeba...sprzęgło i wysprzęglik w miare nowe, robione w aso 3 miesiące temu (łożysko wysprzęglające).

u mnie niestety odpowietrzanie nic nie dalo lub przynajmniej nie wiem czy do konca sie odpowietrzylo prawidlowo

wymienilem rowniez pompke sprzegla na nowke

wrzucielm na jedynke i po odpaleniu na wcisnietym sprzegle prawie od razu ciagnie do przodu takze nie udaje sie wysprzeglic tego poprawnie

jezeli wrzuci sie dwojke to w sumie jest lepiej daje sie jechac i po odpaleniu silnika i wcisnietym sprzegle samochod nie jedzie ...............

czyzby cos z samym sprzeglem bylo nie tak ? da sie tam jakos podejrzec czy ten caly wycisk sprzegla dziala poprawnie?

aha ile wysprzeglik powinien sie odchylac od pozycji standardowej ? u mnie jest to jakies 2 cm ? nie za malo ?

no luz niestety jest

beda jeszcze to odpowietrzac

ja robie tak

wciskam sprzeglo - popuszczam odpowietrzenie- ze 2 pompniecia sprzeglem - wcisniecie i znowu popuszczenie - syczy przy popuszczaniu a wiec powietrze jest

zrobielem tak ze 20 razy i nie widac poprawy

widac ze wysprzeglik chodzi tylko nie wiem na ile cm ma sie ruszac u mnie to moze 2-3 cm takze nie wiem czy wiecej powinno byc

u mnie niestety odpowietrzanie nic nie dalo lub przynajmniej nie wiem czy do konca sie odpowietrzylo prawidlowo

wymienilem rowniez pompke sprzegla na nowke

wrzucielm na jedynke i po odpaleniu na wcisnietym sprzegle prawie od razu ciagnie do przodu takze nie udaje sie wysprzeglic tego poprawnie

jezeli wrzuci sie dwojke to w sumie jest lepiej daje sie jechac i po odpaleniu silnika i wcisnietym sprzegle samochod nie jedzie ...............

czyzby cos z samym sprzeglem bylo nie tak ? da sie tam jakos podejrzec czy ten caly wycisk sprzegla dziala poprawnie?

aha ile wysprzeglik powinien sie odchylac od pozycji standardowej ? u mnie jest to jakies 2 cm ? nie za malo ?

Kiedyś wymieniałem u siebie również wysprzęglik na skrzyni i zakupiłem "tańszy" model- niby zamiennik - i okazało się że owszem, pasuje, ale niestety średnica wycisku była za duża w porównaniu z oryginałem i za mało wysprzęglał. (co ciekawsze dobierany był w eperze wg numeru części)
Jedyna różnica była taka, że sprzęgło chodziło dużo lżej niż na oryginale bo mnie go wyciskało.
Wszystko razem z rysunkami różnic znajdziesz znajdziesz na początku tego wątku.
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
najważniejsze.. nie pompuj pedałem na zwolnionym odpowietrzeniu bo Ci powietrze zasysa i w rok tego nie odpowietrzysz.

1. Lejesz płynu ile wejdzie do zbiorniczka.
2. Pompujesz pedałem, aż zrobi się twardy albo nie będzie więcej rósł.
3. Popuszczasz odpowietrznik i wciskasz pedał. ( nie podnosisz go po wciśnięciu!)
4. Zabezpieczasz odpowietrznik (tzn. zamykasz) i pompujesz pedałem aż stwardnieje i kontrolujesz czy nie spada płynu poniżej max bo zbiorniczek jest dzielony i może się okazać, że braknie płynu pompce.
5. Powtarzasz te czynności aż odpowietrzy się.

6. Jak to nie pomoże bo zapowietrzyłeś sprzęgło na dobre to szczykawka + wężyk i wstrzyknąć płyn przez odpowietrznik. Potem odpowietrzyć normalnie dla pewności.

no i niestety nie dziala dalej
sprzeglo odpowietrzone (robilem jak w instrukcji) wysprzeglik widac ze wysprzegla ale niestety nie idzie wbic bigow - na sile to moze by poszly ale lepiej tego nie ryzykowac

A może to pompa sprzęgła?? mi padł wysprzęglik wewnątrz skrzyni, nie mogłem nic zrobić, nie sądze że po kilku godzinach zmiany biegów przy 2000obr padły mi synchronizatory wstecznego, 1 i 2, wysprzeglik oryginalny pompa zaś nie, może ona powodować trudności w zmianie biegów i zgrzyty??

u mnie pompa wymieniona na nowa o czym zapomnialem napisac poprzednio

i nie widze roznicy

wysprzeglik regenerowany i tez nie widze roznicy w wychuleniu samego wysprzeglika

jeszcze raz sprawdzielm czy sprzeglo jest dobrze odpowietrzone i jest .... leci sam plyn zero powietrza

swoja droga przydaloby sie zrobic zdjecia w pozycji wysprzeglika normalnej i z wcisnietym sprzeglem bo w sumie nie wiem ile ma ta lapa o sprzegla chodzic zeby sprzeglo wysprzeglalo

U mnie wysprzęglik jest wewnątrz, jako łożysko wysprzęglające (aktywator) i to niestety nie pozwala mi na sprawdzenie działania, jedynie na wyczucie...

zastanawiam sie czy czasami nie mozna jakas zagladnac do skrzyni biegow, w nirktoeych samochodach sa takie jakies blaszki po wykreceniu ktorej mozna tam cos zagladnac i czasami sie udaje zobaczyc czy dziala prawidlowo

u mnie niestety bylo zepsute sprzeglo, juz jest wymienione - nowy komplet, plus simmering

Witam,
Mam pytanie odnosnie odpowietrzania po wymianie wysprzeglika.
W moim modelu nie ma srubki do odpowietrzania, jest za to taki gumowy kapturek.
Czy ktoś sie z tym spotkał? Jak odpowietrzyć ten układ.
pozdrawiam
Marcin

Amortyzatory
Powrót