• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Wymiana wysprzęglika

Kompletne sprzęgło jest nowe, więc myśle że to nie to, postaram sie jutro sprawdzić tą łapę, pozdrawiam.

Witam koledzy jutro muszę wymienić wysprzęglik i mam pytanko...jak jest mocowany do łapy sprzęgła?? nigdzie nikt o tym nie pisał.

Witam koledzy jutro muszę wymienić wysprzęglik i mam pytanko...jak jest mocowany do łapy sprzęgła?? nigdzie nikt o tym nie pisał.
Jak jest mocowany?? Nie jest niczym przymocowany do łapy sprzęgła, po prostu jego sworzeń jest dociśnięty do niej i to wszystko.
Przymocowany jest za to wysprzęglik taką obejmą (oringiem) zaciskową z przodu. W przypadku wymiany trzeba ten oring zdjąć.
Pozdrawiam

Siema!
Żeby nie zakładać nowego tematu, napisze tutaj. A więc konkretnie nie wiem co się dzieje z moim sprzęgłem. Ogólnie ciężko chodzi ale tak było od początku. Ale od jakiegoś czasu mam takie objawy jakby podczas wciskania sprzęgła coś przeskakiwało w środku. Nie wiem jak to do końca określić ale mam takie wrażenie ocierającego się o coś gumowego elementu. Lub może jakby w jakiejś pompce brakowało płynu i też jest taki odgłos zasysania. Tak to mogę określić;) Dzieję się to tylko po dłuższej jeździe po mieście jak muszę często zmieniać biegi lub na trasie np. ostatnio byłem w górach a tam wiadomo serpentyny i operowanie zazwyczaj tylko 3 i 4-tym biegiem (dość częste zmiany) i też się pojawiło to zjawisko. Jak uda mi się nagrać jakiś krótki filmik i będzie coś na nim słychać to wrzucę.
Jak myślicie to może być wysprzęglik czy może układ zapowietrzony? Info. o kończącym się sprzęgle nie mile widziana:P
Pzdr.

hehe
z ta wymiana pompy to nie jest tak latwo

Moze wpierw opisze moj problem
- mozna jezdzic na dwojce ale nie mozna wrzucac biegow przy odpalonym silniku, przy zgaszonym wchodza

Otoz moja diagnoza byla albo pompka albo wysprzeglik - tutaj albo jedna albo drugie

Zeby sie dostac tam to troche trzeba sie nameczyc
- wpierw powyjmowac aku z jego podstawami - mozna sciagnac rure od dolotu powietrza z gory
- i mamy wysprzeglik jak na dloni- u mnie byl tak zapieczony ze chyba z 1h sie meczylem potem zdejmowanie tej dziwnej opaski metalowej - masakra jak sie nie ma profesjonalnego zdejmowacza

Odkrecilem wysprzeglik, wyczyscilem, wymienilem gumki, zalozylem i dalej mam to samo - zero mozliwosci wrzucania biegow

Wzialem sie za pompke - tutaj jest ciezko sie dostac - klucz 13 i dwie srubki ktore sa mocno schowane - kolejny czas zlecial, potem odlaczyc zatrzaski od pedala sprzegla, wyciagnac pompke i odlaczyc przewody

Rozkrecilem pompke wymienilem gumki alo cos patrze na sprezynke a ta jest ulamana tak ze brakowalo jej z jednego zwoju

Bede i tak wymieniac na nowa bo samych sprezynek nie sprzedaja - a szkoda ze nie ma tego badziewia w zestawie regeneracyjnym

Gumki ogolnie nie byly zuzyte mogly jeszcze smigac spokojnie ale widzialem ze pompka byla juz chyba regenerowana, czesc zatrzaskow miala slady jakby ktos tam srubokretem szperal

I teraz zastanawiam sie czy te kilka mm w pompce ma taki wplyw na sprzeglo ? Swoja droga mialem bardzo zasyfiony plyn hamulcowy czarny szlam, mam nadzieje ze sie pozbede jakos tego ........
a co wyjdzie z pompka to napisze .... mam nadzieje ze bedzie ok bo sie jezdzic juz mocno chce

Czekam z niecierpliwością na odpowiedź na Twoje pytanie...ja mam założony zamiennik pompy sprzęgła i niektóre biegi nie chcą zbytnio wejść podczas jazdy, a na postoju wchodzą jak trzeba...sprzęgło i wysprzęglik w miare nowe, robione w aso 3 miesiące temu (łożysko wysprzęglające).

u mnie niestety odpowietrzanie nic nie dalo lub przynajmniej nie wiem czy do konca sie odpowietrzylo prawidlowo

wymienilem rowniez pompke sprzegla na nowke

wrzucielm na jedynke i po odpaleniu na wcisnietym sprzegle prawie od razu ciagnie do przodu takze nie udaje sie wysprzeglic tego poprawnie

jezeli wrzuci sie dwojke to w sumie jest lepiej daje sie jechac i po odpaleniu silnika i wcisnietym sprzegle samochod nie jedzie ...............

czyzby cos z samym sprzeglem bylo nie tak ? da sie tam jakos podejrzec czy ten caly wycisk sprzegla dziala poprawnie?

aha ile wysprzeglik powinien sie odchylac od pozycji standardowej ? u mnie jest to jakies 2 cm ? nie za malo ?

no luz niestety jest

beda jeszcze to odpowietrzac

ja robie tak

wciskam sprzeglo - popuszczam odpowietrzenie- ze 2 pompniecia sprzeglem - wcisniecie i znowu popuszczenie - syczy przy popuszczaniu a wiec powietrze jest

zrobielem tak ze 20 razy i nie widac poprawy

widac ze wysprzeglik chodzi tylko nie wiem na ile cm ma sie ruszac u mnie to moze 2-3 cm takze nie wiem czy wiecej powinno byc

u mnie niestety odpowietrzanie nic nie dalo lub przynajmniej nie wiem czy do konca sie odpowietrzylo prawidlowo

wymienilem rowniez pompke sprzegla na nowke

wrzucielm na jedynke i po odpaleniu na wcisnietym sprzegle prawie od razu ciagnie do przodu takze nie udaje sie wysprzeglic tego poprawnie

jezeli wrzuci sie dwojke to w sumie jest lepiej daje sie jechac i po odpaleniu silnika i wcisnietym sprzegle samochod nie jedzie ...............

czyzby cos z samym sprzeglem bylo nie tak ? da sie tam jakos podejrzec czy ten caly wycisk sprzegla dziala poprawnie?

aha ile wysprzeglik powinien sie odchylac od pozycji standardowej ? u mnie jest to jakies 2 cm ? nie za malo ?

Kiedyś wymieniałem u siebie również wysprzęglik na skrzyni i zakupiłem "tańszy" model- niby zamiennik - i okazało się że owszem, pasuje, ale niestety średnica wycisku była za duża w porównaniu z oryginałem i za mało wysprzęglał. (co ciekawsze dobierany był w eperze wg numeru części)
Jedyna różnica była taka, że sprzęgło chodziło dużo lżej niż na oryginale bo mnie go wyciskało.
Wszystko razem z rysunkami różnic znajdziesz znajdziesz na początku tego wątku.
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
najważniejsze.. nie pompuj pedałem na zwolnionym odpowietrzeniu bo Ci powietrze zasysa i w rok tego nie odpowietrzysz.

1. Lejesz płynu ile wejdzie do zbiorniczka.
2. Pompujesz pedałem, aż zrobi się twardy albo nie będzie więcej rósł.
3. Popuszczasz odpowietrznik i wciskasz pedał. ( nie podnosisz go po wciśnięciu!)
4. Zabezpieczasz odpowietrznik (tzn. zamykasz) i pompujesz pedałem aż stwardnieje i kontrolujesz czy nie spada płynu poniżej max bo zbiorniczek jest dzielony i może się okazać, że braknie płynu pompce.
5. Powtarzasz te czynności aż odpowietrzy się.

6. Jak to nie pomoże bo zapowietrzyłeś sprzęgło na dobre to szczykawka + wężyk i wstrzyknąć płyn przez odpowietrznik. Potem odpowietrzyć normalnie dla pewności.

no i niestety nie dziala dalej
sprzeglo odpowietrzone (robilem jak w instrukcji) wysprzeglik widac ze wysprzegla ale niestety nie idzie wbic bigow - na sile to moze by poszly ale lepiej tego nie ryzykowac

A może to pompa sprzęgła?? mi padł wysprzęglik wewnątrz skrzyni, nie mogłem nic zrobić, nie sądze że po kilku godzinach zmiany biegów przy 2000obr padły mi synchronizatory wstecznego, 1 i 2, wysprzeglik oryginalny pompa zaś nie, może ona powodować trudności w zmianie biegów i zgrzyty??

u mnie pompa wymieniona na nowa o czym zapomnialem napisac poprzednio

i nie widze roznicy

wysprzeglik regenerowany i tez nie widze roznicy w wychuleniu samego wysprzeglika

jeszcze raz sprawdzielm czy sprzeglo jest dobrze odpowietrzone i jest .... leci sam plyn zero powietrza

swoja droga przydaloby sie zrobic zdjecia w pozycji wysprzeglika normalnej i z wcisnietym sprzeglem bo w sumie nie wiem ile ma ta lapa o sprzegla chodzic zeby sprzeglo wysprzeglalo

U mnie wysprzęglik jest wewnątrz, jako łożysko wysprzęglające (aktywator) i to niestety nie pozwala mi na sprawdzenie działania, jedynie na wyczucie...

zastanawiam sie czy czasami nie mozna jakas zagladnac do skrzyni biegow, w nirktoeych samochodach sa takie jakies blaszki po wykreceniu ktorej mozna tam cos zagladnac i czasami sie udaje zobaczyc czy dziala prawidlowo

u mnie niestety bylo zepsute sprzeglo, juz jest wymienione - nowy komplet, plus simmering

Witam,
Mam pytanie odnosnie odpowietrzania po wymianie wysprzeglika.
W moim modelu nie ma srubki do odpowietrzania, jest za to taki gumowy kapturek.
Czy ktoś sie z tym spotkał? Jak odpowietrzyć ten układ.
pozdrawiam
Marcin

Amortyzatory
Powrót