• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Wymiana turbo w QV

Z tego wątku co wkleiłeś (4 strona), user IgoRR: https://www.alfaowner.com/threads/tbi-turbo-upgrade.1175295/page-4

"I also made an upgrade from the original turbo 235 to the 240. I am still waiting for my tuner to become available to see the power difference, but definetly a larger turbo. The spool moved maybe 100 - 200 rpm up but feels a lot stronger now."

"I only measured the inducer size and from what I remember it was about ~5mm larger, there is definetly more punch from mid to high revs and now I have full power to the limiter (6500rpm), the on before would stall at 6000 rpm, more info after the dyno...
instantly I gained at least one second quicker time 100 - 200 km/h

EDIT: the hot side is also a bigger wheel by a few mm but did not measure"

Wynika z tego ze jest tam jakas roznica ,ktora finalnie przy robieniu programu moze cos dac .Jednak nadal najwazniejsza sprawa jest katalizator i czy robimy program na 98 a to razem daje extra 20koni.Ja mam katalizator i program na 95.Finalnie chcialbym jednak jakis sportowy katalizator. Autodelta ma w ofercie ale cena troche z kosmosu.Jak u ciebie ,masz kata?

Generalnie to jest jedyna informacja, jaką udało mi się znaleźć w sieci (podchodzę do niej sceptycznie, nie zdecydowałem się jeszcze na zakup poliftowej trubospręzarki...).
Te silniki nie są tak popularne jak chociażby 2.0 TFSI. 4C jest względnie popularny w stanach, ale też tuningi nie są jakieś extremalne. Max jaki widziałem to w Giulietta tcr ( 350hp ),
Jak wyliczyłeś te 20koni ?

BTW, ja ma usniety kat, zrobilem to juz po sofcie (bez korekty) i auto jezdzi duzo lepiej,

Ostatnia edycja:
Na co dzien mieszkam w Szkocji i bez kata moge miec problem z przegladem ,dlatego szukam rozwiazania ze sportowym.Mimo ze leje prawie caly czas benzyne 99,to czesto bywam w miejscach w tym kraju gdzie dostepna jest tylko 95.(dlatego program na 95).Wiec wyszedl wynik na KO4 260/390 gdzie seria w 159 na KO3 jest 200/320.Dodalem te 20 koni ,bo wiem ze gdybym zrobil program w moim przypadku na 98 to da +10 na pewno i katalizator+10 wiec finalnie moze byc np 280/420.Robiles pomiary bez kata?

Ostatnia edycja:
Bardzo słabe są te turbosprężarki w 1.8 tbi. Z tego co widać po opiniach to 200 tyś to rzadkość żeby komuś wytrzymała

Moja na tą chwilę ma nalatane 180k, dziala ok.
JTD-performance sugeruje, że łożyska są słabe, i ich stage1 zawiera m.in wymianę łożyskowania.
Z drugiej strony AR chyba na własne życzenie postawnowiła ubić te turbośpreżarki przez sitko na zasilaniu,

Nie robiłem pomiaru po usunięciu kata.

Jak poradziles sobie z checkiem po usunieciu kata?sonda programowo wycieta czy emulator wystarczy na drugiej dac?W V6 busso to dziala.
Mozna zalozyc srube bez sitka ta ktora jest po przeciwnej stronie przewodu? czy trzeba usunac fizycznie sitko ze sruby?

Możesz i tak i tak.
Turbina sama w sobie nie jest słaba.
Problem jest z jej smarowaniem.
Sitko po drodze , które się zatyka oraz przewód zasilający olejem./ Poprawili go pożniej./
Nie bez znaczenia jest interwał wymiany oleju oraz jakość. [MENTION=181]salatin[/MENTION] a myślałeś o kacie sportowym zabudowanym zaraz po DP?

Ostatnia edycja:
Problemu checka jeszcze nie rozwiazalem , emulator nie załatwia problemu.
Sitko na zailaniu mam usunięte,

Ostatnia edycja:
Możesz i tak i tak.
Turbina sama w sobie nie jest słaba.
Problem jest z jej smarowaniem.
Sitko po drodze , które się zatyka oraz przewód zasilający olejem./ Poprawili go pożniej./
Nie bez znaczenia jest interwał wymiany oleju oraz jakość. [MENTION=181]salatin[/MENTION] a myślałeś o kacie sportowym zabudowanym zaraz po DP?

Myslalem o zastosowaniu kata ktory pasuje bez przerobek w miejsce istniejacego ,cos takiego http://www.autodeltashop.com/product_info.php?products_id=625
Niestety cena nieakceptowalna.Drugim rozwiazaniem jest wyciecie istniejacego kata i w jego miejsce wspawanie sportowego (dokladnie tam gdzie mamy slady spawow).Ta opcja bedzie duzo tansza .

Już nie pamiętam, 1cm, może 2cm, robiłem to jakiś czas temu....
Błąd p0420 pojawia się między 150-200km (zależy chyba od jakości paliwa...)

Daj dłuższy.

Chciał bym wam tylko powiedzieć, że dp wam nie da +10 koni bo tak chcecie. Maks 2-3 konie co stanowi błąd pomiaru. Jedynie co to będzie buczeć między 2000-2500 ??????

A tobie w tym zakresie buczy?

Błąd związany ze składem mieszanki jak widać nie miał związku z usuniecięm katalizatora,
Znalazłem nieszczelność między przepływką a turbo i to było przyczyną..

Nie robiłem pomiaru po usunięciu kata.
Ja zrobiłem i wynik
tbi (2).jpg
U mnie moc spadła 7KM i moment podobnie
Ps tulejka dalej okresowo wywalała błąd sondy także została wyprogramowana.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót