• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] wymiana tulejki wahacza przedniego

Witam, ostatnimi czasy słyszałem z zawiasu dziwne skrzypienie i na przeglądzie wyszło, że mam rozwalona tuleje wachacza ta tylnia, czy to może być powodem skrzypienia czy przygotować się na wymianę całego wachacza?

U mnie skrzypiał łącznik stabilizatora. Chociaż rozumiem, że masz na myśli wahacz z tyłu?
Miałem podobnie jak temperatura spadła poniżej 0, pomógł WD-40 z teflonem. Niestety zawieszenie w 159 to bardzo dziwna kwestia, skrzypieć może wszystko.

U mnie skrzypiał łącznik stabilizatora. Chociaż rozumiem, że masz na myśli wahacz z tyłu?
Miałem podobnie jak temperatura spadła poniżej 0, pomógł WD-40 z teflonem. Niestety zawieszenie w 159 to bardzo dziwna kwestia, skrzypieć może wszystko.

Zamienniki to szajs. Tylko ori i zapominasz co to zawieszenie na 150-200 tyś. Policz ile wydasz w tym czasie na te gówniane zamienniki i zastanów się czy warto.

Chodzi mi o wachacz lewy przód jest wywalona tuleja wachacza i nwm czy wymienić tylko tuleje czy cały wachacz odrazu

Zamienniki to szajs. Tylko ori i zapominasz co to zawieszenie na 150-200 tyś. Policz ile wydasz w tym czasie na te gówniane zamienniki i zastanów się czy warto.
Czemu mnie cytujesz, czy ja kiedykolwiek napisałem żeby używać zamienników?

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Chodzi mi o wachacz lewy przód jest wywalona tuleja wachacza i nwm czy wymienić tylko tuleje czy cały wachacz odrazu
Cały wahacz, na forum jest gościu który zajmuje się wprasowywaniem tulei, ale podobno straszny szajs. Kupuj oryginal ew. Mayle HD.

PS. na pierwszy montaż szly TRW ale podobno AR miało inne wahacze bo gołe TRW nie wytrzymują tyle co OEM TRW. Trochę to dziwne ale rzeczywiście tak jest.

Ostatnia edycja:
Cały wahacz, na forum jest gościu który zajmuje się wprasowywaniem tulei, ale podobno straszny szajs. Kupuj oryginal ew. Mayle HD.

PS. na pierwszy montaż szly TRW ale podobno AR miało inne wahacze bo gołe TRW nie wytrzymują tyle co OEM TRW. Trochę to dziwne ale rzeczywiście tak jest.

Jak ma kupic Meyle HD jak takie nie wystepuja na dole w ofercie.Co do postow wyzej ,zawieszenie w 159 jak ori, to napewno nie skrzypi.

Tylko ze na przeglądzie twierdził ze wszystko jest okej tylko ta tuleja wymienialna co jest od strony progu, nie ta co trzeba wyprasowywac

Tylko ze na przeglądzie twierdził ze wszystko jest okej tylko ta tuleja wymienialna co jest od strony progu, nie ta co trzeba wyprasowywac

A jak chcesz ja wyjac i zamontowac z powrotem?Wczoraj sie dowiedzialem ze sa tuleje w przedniej zwrotnicy w 159.Warto czasami poczytac forum ,ogladnac zdjecia a nie pisac byle co,bo ludzie to czytaja ktorzy byc moze szukaja informacji itd.

A jak chcesz ja wyjac i zamontowac z powrotem?Wczoraj sie dowiedzialem ze sa tuleje w przedniej zwrotnicy w 159.Warto czasami poczytac forum ,ogladnac zdjecia a nie pisac byle co,bo ludzie to czytaja ktorzy byc moze szukaja informacji itd.

Normalnie chce wyciągnąć i wymienić raczej nic trudnego tylko ja miałem inne pytanie, czy wymienić sama tuleje czy cały wachacz

Zalezy w jakim jest stanie i ile jest na nim przejechane.

Jak ma kupic Meyle HD jak takie nie wystepuja na dole w ofercie.Co do postow wyzej ,zawieszenie w 159 jak ori, to napewno nie skrzypi.

Racja, akurat wahacz dolny nie występuje w wersji HD. Tak czy inaczej pozostałe części jak najbardziej i warto na nie rzucić okiem.

Mam ori tylny wahacz i skrzypi :rolleyes: oczywiście poniżej -5*C. Nasmarowałem chemią i jest w porządku. Skrzypiały gumowe tuleje.

Normalnie chce wyciągnąć i wymienić raczej nic trudnego tylko ja miałem inne pytanie, czy wymienić sama tuleje czy cały wachacz

O czym dokładnie mówisz? Chodzi Ci o ten element na zdjęciu?

FS_15146100004_1.JPG

Ostatnia edycja:
Racja, akurat wahacz dolny nie występuje w wersji HD. Tak czy inaczej pozostałe części jak najbardziej i warto na nie rzucić okiem.

Mam ori tylny wahacz i skrzypi :rolleyes: oczywiście poniżej -5*C. Nasmarowałem chemią i jest w porządku. Skrzypiały gumowy tuleje.

O czym dokładnie mówisz? Chodzi Ci łożyskowanie, to co na zdjęciu:

Pokaż załącznik 266518

Dokładnie to co na zdj. Mi właśnie skrzypi przy wyższych temperaturach w lecie raczej

Dokładnie to co na zdj. Mi właśnie skrzypi przy wyższych temperaturach w lecie raczej

Na spokojnie wymienisz, chociaż nie wiem ile musisz rozebrać z zawieszenia. Jeżeli rzeczywiście tylko to jest do wymiany to nie potrzeba całego wahacza: Nr Meyle:

15-14 610 0004 - prawy
15-14 610 0005 - lewy.

Sprawdź czy rzeczywiście pasują do Twojego samochodu. Ja bym wymienił z obu stron, bo pewnie jak wymienisz nowy to stary, z drugiej strony zacznie szwankować.

Moze chcesz regenerowane z orginalu? Trwalosc jak orginal

Wysłane z mojego G8441 przy użyciu Tapatalka

Na spokojnie wymienisz, chociaż nie wiem ile musisz rozebrać z zawieszenia. Jeżeli rzeczywiście tylko to jest do wymiany to nie potrzeba całego wahacza: Nr Meyle:

15-14 610 0004 - prawy
15-14 610 0005 - lewy.

Sprawdź czy rzeczywiście pasują do Twojego samochodu. Ja bym wymienił z obu stron, bo pewnie jak wymienisz nowy to stary, z drugiej strony zacznie szwankować.

O widzisz dzięki za odpowiedź, wymienię z obu stron zobaczymy czy ucichnie

- - - Updated - - -

Moze chcesz regenerowane z orginalu? Trwalosc jak orginal

Jaka cena?

400 za szt plus zwrot orginalu

Jasio79 jakie tuleje wklada do dolnych wahaczy?

Amortyzatory
Powrót