• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] wymiana tulejki wahacza przedniego

Czarny ten "cukierek" to tuleja w dolnym wahaczu.
O to takie coś..
attachment.php

no tak wyglada jak cukierek tylko tyle ze zalozycielowi tematu nie chodzilo o ta tulejke tylko o tylna:)Ta jakby patrzec niejest z tylu:)

no tak wyglada jak cukierek tylko tyle ze zalozycielowi tematu nie chodzilo o ta tulejke tylko o tylna:)Ta jakby patrzec niejest z tylu:)

Doskonale wiem Misiu, że założycielowi tematu chodziło o następującą tuleje..
attachment.php

ale chciałem pokazać Czarnemu jak wygląda cukierek:D
Jakby były jeszcze jakieś wątpliwość co do tulei dolnego wahacza to na poniższym zdjęciu jest komplet.
attachment.php

Załączniki

• imagessss.jpg
    imagessss.jpg
    41.3 KB · Wyświetleń: 1,060
  • PA250021.JPG
    PA250021.JPG
    72.1 KB · Wyświetleń: 1,269
OK,to sie pewnie chłop ucieszyl jak zobaczyl cukierka:)

W zeszłym tygodniu robiłem przegląd.
Zawieszenie zaczęło dość irytująco stukać i szykowałem się na grubszą robotę :(
Okazało się jednak, że nigdzie nie ma żadnych luzów, wszystko trzyma jak powinno tylko łącznik stabilizatora jeden się wytłukł...
Po 2,5 roku jeżdżenia na 19" kołach z profile 35 myślę, że między bajki można włożyć twierdzenie, że AR mają słabe zawieszenie (tak, wiem że dla alfaholików ameryki nie odkrywam ;) )
Jedynie jedna tuleja jest lekko naderwana, będę musiał nad tym pomyśleć w przyszłości

2,5 roku niewiele mówi,lepiej napisz ile kilometrów zrobiles:)No i chyba wszyscy wiedza ze "9" ma duzo lepsze zawieszenie od 156 i 147,to akurat nie podlega dyskusji:)

zrobiłem 50k km w tym czasie, kiedy kupowałem było 136k, teraz mam 187k

czyli tak jak ja,tyle ze ja na 16,17 ,18 calowych,ale teraz mam tylna tulejke dolnego do wymiany,poduszke olejową szlak trafil,ale nic nie puka:)

Jakieś opinie o FIBI BILSTEIN?
Ciekawi mnie czy to jest prawdziwy BILSTEIN czy tylko nazwe ma... ktoś coś?

Jakieś opinie o FIBI BILSTEIN?
Ciekawi mnie czy to jest prawdziwy BILSTEIN czy tylko nazwe ma... ktoś coś?

Fibi pare lat temu przejela bilsteina i zaczela uzywac nazwy fibi bilstein z uwagi na renome tej drugiej. Ale z jakoscia bilsteina nie maja juz nic wspolnego. Produkty pod nazwa bilstein (bez fibi) to inna linia jakosciowa.

Ok... zamawiam MOOGa za 140zł sztuka. Dzięki za pomoc :)

Witam.Przepraszam,ze się wcinam w temat ale chyba lepszego miejsca nie mogłem znaleźć.Potrzebuje wyeksploatowane wahacze górne do 159,-wymieniacie je wiec jeśli ktoś chciałby je odsprzedać to zapraszam na priw.Zainteresowany jestem wahaczami oryginalnymi(tymi na pierwszy montaż)model sprzed liftu czyli z grubszymi sworzniami.

Wiecie może czy uda sie wyminić sama tuleje w dolnym przednim wahaczu. Widze na necie Fasta tuleje niedroga moja strasznie trzeszczy. Czy uda sie ją wyminić oczywiscie używajac prasy. Czy oprócz Fast'a widzieliscie gdzies jakies inne firmy tej tuleji. Dzieki z góry za odp....

rozumiem ze najlepiej kupić MOOG'a i mozna wyminić samą tuleje?? tak dobrze rozumuje? nic sie nie zużyje i kupno samej tej tulejki załatwi problem? bo trzeszczy dokładnie ta tuleja

wymienic mozesz ale nikt Ci nie zagwarantuje,ze nic sie nie zuzyje i kupno samej tuleji zalatwi problem bo moze to sworzen Ci skrzypi.Nie wiem jaka ale chyba lepsza bedzie MOOGa.Ja mam w sumie dolny wahacz FASTA i jezdze juz na nim 3 lata-30 tys. km.

a czy ta tuleja sama w sobie posiada swożeń czy to osoba cześć . Znalazłem coś takiego czy dokładnie to jest ta tuleja "Silentblock/tuleja wahacza (cukierek), przednia oś L/P na dole ALFA 159, Brera; 09.05-
  • Oś przednia
  • z obu stron
  • na dole
  • wewnątrz
  • z tyłu"???????????????

no jak nie wiesz co to sworzen,a co to tuleja to ja Ci tlumaczyl nie bede.Ta tuleja nie posiada sworznia.Zadna yuleja nie posiada sworznia.Wachacz dolny posiada 3 tuleje(tylna najwieksza i jeszcze 2 lacznie z ta taka jakby "cukierek") i jeden sworzen

no nie jestem mechanikiem, staram się zrozumieć wiec dlatego pytam. Czyli ten sworzeń może sie zużyć???? albo jest zużyty i wymiana samej tuleji może nic nie dać. To co w sumie zrobić, bo ja juz nie mam sił nie mam kasy na wymianę całego wahacza. Skrzypi mega głośno luzów nie ma. Co zrobic , nasmarowałem dzisaj jest dobrze ale pewnie na krótko. Co proponujecie wyminiac tą tuleje? czy czekać i smarować a jak będę miał kase - niewiadomo kiedy to bedzie wyminie całość.

Amortyzatory
Powrót