Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
ar4me napisał:mali ta jak jest z tymi znakami na wałkach są czy nie ma?
Alfista napisał:nie ma to jak w silniku za 5tys w takie bzdury sie bawic
a nie prosciej kupic te nieszczesne blokady i zmieniac sobie pasek przed sniadaniem dla rozrywki..
Masz racje, nie jestem mechanikiem i na oczy nie widziałem rozebranego 2.5 V6 ale tymi samochodami interesuje sie nie od dziś, masz racje że moje teroie (w tym przypadku) wywodzą sie na podstawie przeczytanych artykółow wypowiedzi itp.mali napisał:Piszac tu co poniektorzy naprawde nie macie pojecia o mechanice tylko podpieracie sie teoriami z ksiazek/www
Smieszy mnie to
mali napisał:To nie prowokacja poprostu piszac ten temat nie wiedzialem czy sa znaki do ustawiania jak w normalnych samochodach, a dopiero po rozmowie z mechanikiem dowiedzialem sie prawdy ktora na koncu postu napisalem.
Owszem dostalem prawidlowe odpowiedzi za co podziekowalem ale i dostalem irytujace wypowiedzi typu ze lepiej nie podchodz ze nie ma szans a najbardziej zirytowala mnie wypowiedz Alfisty ze nazwal to wszystko bzdurami stad moja wypowiedz poparta rozmowa z mechanikem ( i wcale nie mowie ze wiem lepiej)
I dlatego jak sie nie wie to lepiej sie nie wypowiadac. Ja na 100% nie widzialem wiec napsialem ten temat. Potem porozmawialem z mechanikiem i teraz wiem![]()
Pozdro
Alfista napisał:z tym odkrecaniem kół to chyba przesadzasz, jak je pozniej dociagniesz? jak wałek jest w głowicy?? bo chyba nie zablokujesz krzywki samą blokadą by zablokowac wałek i dokrecic koło...
w twin sparkach na wariatorze sie luzuje koło ale tam są 4 male srubki a co dopiero jakas 18tke (wydechowe) dokrecac na zalozonym walku rozrzadu w glowicy..
zreszta po nalozeniu blokad krzywki i tak maja delikatny luz w blokadach zeby ewentualnie dopasowac zeby do paska..
kaiowas napisał:Nie nie przesadzam-masz taki specjalny klucz do trzymania koła i dokrecasz,
zreszta jezeli robiłes TSa to własnie taki luz masz na kole wałka wydechowego.
Blokady nie moga miec luzu!!!!-masz dupiate blokady!!!!!
kaiowas napisał:Ja nie słyszałem o scietych klinach(w tsach?),no ale jak ktos nie dokreci koła :?
Nie wiem czy znasz silniki fiata 1.2 16V lub 1.4 16V? tam nie ma wogóle klinów ,a koło wałka mozesz dokrecic w kazdej pozycji.-oczywiscie musisz miec blokady.
Jak wyzej napisałem przy wymianie paska -nalezy poluzowac koła wałkow, napiac pasek i dokrecic.nie mozliwosci by cos chrupło.Po prostu trzymasz kluczem koło, drugim kluczem dokrecasz i gitara ,a jak bys chciał wymienic samo koło to jakbys je dokrecił ?-trzymał zabka?oczywiscie ,ze mozna,ale do tego jest taki specjalny kucz-jak chcesz to moge zrobic foto. Wiem ,ze znaki na pasku beda sie pokrywały ze znakami na kołach,ale pasek powinno sie wymieniac tak jak napisałem.
A co to masz za blokady?oryginał ASO?
kaiowas napisał:Mali,ja sie z Toba zgadzam,ze jezeli silnik chodził dobrze to wszystko bedzie OK,ale jezeli Ty i ten twój mechanik uwzacie,ze blokady sa bez sensu to niestety jestescie w błedzie.
kaiowas napisał:Niestety w silniku o którym tu mowa nie ma tych znaków.ar4me napisał:Witam
Rozrząd w tym silniku można ustawić bez blokad. Pierwszy cylinder trzeba ustawić w GMP i wałki rozrządu na znakach króre są pod delkami na końcu wałka
ar4me napisał:kaiowas napisał:Niestety w silniku o którym tu mowa nie ma tych znaków.ar4me napisał:Witam
Rozrząd w tym silniku można ustawić bez blokad. Pierwszy cylinder trzeba ustawić w GMP i wałki rozrządu na znakach króre są pod delkami na końcu wałka
Dziś rozebrałem silnik 2.5 v6 od AR 166 z 1999r i napewno znaki są na wałkach
ar4me napisał:Tutaj fotki wałków o które prosiłeś
No spoko dzieki.jestes pewien,ze to znaki do ustawianie rozrzadu? :?
a powiedz mi gdzie masz jakies znaki odniesienia?
do tych znakow na wałkach?
Jezeli nie bedziesz miał blokad to zycze powodzenia przy skałdaniu,
Powiem jedno -bez blokad nie dasz rady.(oczywiscie by było dobrze)