Wymiana rozrządu V6

• Autor wątku Autor wątku mali
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mali

Guest
Witam wszystkich
Czy ktos wie czy jest sposob na ustawienie rozrzadu przy wymianie paska w Alfie 166 2.5 V6? Wiem ze sa specjalne blokady ale czy jest jeszcze jakis sposob? jakies znaki do ustawiania?
pozdrawiam

bez blokad za pare zeta nawet nie podchodz do tego silnika, koszty ewentualnej naprawy beda kosmiczne jak ktos cos skopie

Bez specjalistycznych blokad i innych przyrządów do ustawiania rozrządu w v6 stce nawet nie podchodź bo narobisz potężnego bałaganu być może nawet silnik będzie nie do odratowania po odpaleniu pognie zawory podziobie tłoki korbowody moga wyjśc bokiem przez blok . Rozrząd w V 6 to megafilozofia

A jesli by zrobic znaki farbą na kolach zebatych i na kole zamachowym? i pozniej tak samo zlozyc?

mali napisał:
A jesli by zrobic znaki farbą na kolach zebatych i na kole zamachowym? i pozniej tak samo zlozyc?
Nie nie.... nie da rady!!! tzn da, ale pod warunkiem że bedziesz miał ogromne szczęscie i cudem Bożym uda Ci się jakoś założyć idealnie pasek w co wątpię, rozrząd ten jest bardzo czuły i nie wybacza jakiś tam niedociągnięć!!! Wszystko musi być idealnie spasowane!!!

blokady to koszt 250 zl

Czemu tak straszycie. Jeśli umiejętnie zrobi znaki to napewno mu się uda wszytsko łądnie zgrać. NApewno bedzie to nieco trudniejsze niz w V6 12V jak u mnie,ale tez można sobie z tym poradzić. Ja robiłęm u siebie na farbe. Silnik odpalił bezproblemu i chodzi pięknie

Majkel w razie napraw przyjezdzam do Ciebie :D

Spoko...Alfa na lawete. Tylko kto będzie ciągnął :D

Rafał bo z lawetą szybko jeżdzi i wtedy szybko dotrzemy do Ciebie :D

Ja twierdze,ze sie da,(tylko musi to robic osoba ktora ma odpowiednie doswiadczenie)
Gdy zrobisz znaki farba to na 100% dwa koła sie przestawia i podczas zakładania nowego paska potrzebny jest ktos kto bedzie trzymał kluczem te własnie koła,ale najwiekszym problemem jest samo zdjecie i załozenie nowego paska z koła wałka wydechowego z tej głowicy przy sciance grodziowej,poprostu tam jest tak mało miejsca,ze szok,po załozeniu nowego paska ,oczywiscie z napinaczem i kołami posrednimi,krecisz pare razy wałem sprawdzasz znaki ,naciag paska i musi smigac,ale jezeli nie masz zbyt duzego pojecia o tym ,to ja proponuje aso i tylko org,czesci(wiem,ze teraz sie narazam:))ale gdyby cos pierdykło to aso zrefunduje kosz naprawy ,ktory w takim przypadku jest dosc szokujacy.

Jeśli chodzi i dostępne miejsce to naprawde z tym to jest tragedia. U mnie w 155 to ledwo się rękę wkłada.

co za rzeżby :shock: moze u majkela rzeczywiscie wałek rozrzadu tak nie odskakuje i da sie pasek zalozyc ale w 24v to przeciez sprezyny dają porządne napręzenie i temu co mu sie to uda to naprawde powodzenia :lol:

pany zycze Wam grubych portfeli w razie naprawy silnika z 4ma zaworami na cylinder

:)
Umnie Części od rozrządu (napinacze Pasek itp.) leżą już drugi miesiac hehe :mrgreen: i narazie nikt niechce sie podjac wymiany :shock:

Witam
Rozrząd w tym silniku można ustawić bez blokad. Pierwszy cylinder trzeba ustawić w GMP i wałki rozrządu na znakach króre są pod delkami na końcu wałka

Dzieki za info. Rozrzad zrobiony wszystko OK.
ale mam jeszcze pytanie: czy jest jeszcze jakis znak do ustawienia tloka w GMP? bo normalnie trzeba miec manomentr jak podaje autodata.

A to ze odskakuje walek to trzeba poprostu kogo do pomocy albo zblokowac walek kluczem. Ja np nasadzilem klucz na srobe i ustawilem na znak poczym scisnolem opaska zaciskowa zeby mi nie odskakiwal ale latwo nie bylo.

ar4me napisał:
Witam
Rozrząd w tym silniku można ustawić bez blokad. Pierwszy cylinder trzeba ustawić w GMP i wałki rozrządu na znakach króre są pod delkami na końcu wałka
Niestety w silniku o którym tu mowa nie ma tych znaków.

mali napisał:
A to ze odskakuje walek to trzeba poprostu kogo do pomocy albo zblokowac walek kluczem. Ja np nasadzilem klucz na srobe i ustawilem na znak poczym scisnolem opaska zaciskowa zeby mi nie odskakiwal ale latwo nie bylo.

nie ma to jak w silniku za 5tys w takie bzdury sie bawic :twisted:

a nie prosciej kupic te nieszczesne blokady i zmieniac sobie pasek przed sniadaniem dla rozrywki.. :roll:

Amortyzatory
Powrót