• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Wymiana rozrządu + pompy wody

Witam. Odświeżę temat, ponieważ czeka mnie wymiana rozrządu w Alfie 159 SW 1.9 jtdm 16v 150 km 2007 rok, chciałbym się dowiedzieć jaką firmę polecacie. Mam do wyboru (interesują mnie tylko komplety z pompą wody):
1. Boscha
2. Contitecha
3. Hepu
4. Ruville

Przy okazji chciał bym wymienić wszystkie filtry i wybrałem takie. Co o nich myslicie ?
1. Filtr oleju
2. Filtr paliwa
3. Filtr powietrza
4. Filtr kabinowy

Filtr oleju ja bym wzial Mann-ok.32 zl,Filtr Paliwa UFI-ok.170-200 zl, Powietrza tez wzialbym UFI.Pasek wez sobie chyba Dayco bo jest wzmacniany(o ile dobrze pamietam)

Witam. Odświeżę temat, ponieważ czeka mnie wymiana rozrządu w Alfie 159 SW 1.9 jtdm 16v 150 km 2007 rok, chciałbym się dowiedzieć jaką firmę polecacie. Mam do wyboru (interesują mnie tylko komplety z pompą wody):
1. Boscha
2. Contitecha
3. Hepu
4. Ruville

Przy okazji chciał bym wymienić wszystkie filtry i wybrałem takie. Co o nich myslicie ?
1. Filtr oleju
2. Filtr paliwa
3. Filtr powietrza
4. Filtr kabinowy

Jeśli chodzi o pasek rozrządu to oryginalny albo tak jak Czarny napisał Dayco -teflonowy.
Natomiast jeśli chodzi i filtry to wg uznania producentów: Manm, Knecht, Ufi, Sofima lub tańszy Bosch.

Do listy rozrządów dodałbym Gatesa, filtry Sofimy i Knechta też na propsie :)

Hałasuje mi osłona rozrządu. Jak ją dociskam rękoma to jest ciszej. Ściągałem ją i jest cała,nie uszkodzona. Dokreciłem ja na maxa i nic to nie pomogło. Co może być?

To mnie teraz nastraszyłeś. Rozrząd wymieniany ok 20kkm temu.

Jeszcze raz ściągnę osłonę i się przysłucham. Dziwi mnie tylko,że ten hałas raz jest a raz nie.

Sprawdzę to bardzo dokładnie. Mi wydawało się,że to osłona rozrządu. Jak ją dociskałem to ustawało ale podjade do mechanika na wszelki wypadek.

Byłem u mechanika i stwierdził,że hałasuje mi osłona rozrządu. Dziwi mnie to bardzo,bo jest cała. Wpada w jakiś rezonans ale wystarczy ją delikatnie dotknąć i cisza.

A patrzyłeś jak pracuje rozrząd bez osłony? Może któraś rolka ma bicie.

Witam,

zabieram się za wymianę rozrządu i pompy wody w mojej AR 1.9 8V. (przebieg 225tys.)
Do czego jeszcze warto zajrzeć, co sprawdzić, wymienić przy takim przebiegu.

Dzięki za podpowiedzi.
Pozdrawiam

Pasek PK i osprzęt, który napędza.

Amortyzatory
Powrót