• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Wymiana Radia

kamko25

Nowy
Auto
Alfa Romeo 166 2.4 JTDm 20v 2006r. Distinctive. Była 156 SW 2.4 Jtd 10v 2002r
WItam
Chciałbym wyciągnąć fabryczne radio(nie wykorzystuje w pełni możliwości nagłośnienia BOSE) i w jego miejsce zamontować jakieś inne np.Alpine czy Blaupunkt ale widzę że oryginalne radio w mojej alfie (środek po liftingu) jest minimalnie wyższe od standardowych modeli. Przejżałem allegro w poszukiwaniu odpowiedniej ramki, ale są tylko do modeli przedliftingowych.Czy wobec tego standardowe radio będzie pasować i czy ramka do niego będzie w pełni zakrywać lukę po fabrycznym radiu???

Czytałem też że Radia firmy Blaupunkt będą bez problemu kompatybilne z przyciskami na kierownicy-ma ktoś może jakieś doświadczenia w tym temacie???

W temacie ramki to mam takowa na zbyciu - srebrna i pasuje pod standardowe radyjko - sam mam taka zamontowana po wyjeciu starego radyja. Moge po kosztach przesyłki Ci wyslac ;)

a spotkał sie ktoś juz z problemem ze radio jest za "długie" ?
kupilem AR 156 '99 z pustym miejscem na radio. chciałem zamontować z mojego wczesniejszego auta ale okazuje sie ze otwor jest za plytki. radia maja rozna "długość"? czy trzeba najnormalniej w świecie "rozdłubać" osłonke na końcu "luku" ?

WItam
Chciałbym wyciągnąć fabryczne radio(nie wykorzystuje w pełni możliwości nagłośnienia BOSE) i w jego miejsce zamontować jakieś inne np.Alpine czy Blaupunkt ale widzę że oryginalne radio w mojej alfie (środek po liftingu) jest minimalnie wyższe od standardowych modeli. Przejżałem allegro w poszukiwaniu odpowiedniej ramki, ale są tylko do modeli przedliftingowych.Czy wobec tego standardowe radio będzie pasować i czy ramka do niego będzie w pełni zakrywać lukę po fabrycznym radiu???

Czytałem też że Radia firmy Blaupunkt będą bez problemu kompatybilne z przyciskami na kierownicy-ma ktoś może jakieś doświadczenia w tym temacie???

Trochę się mylisz, fabryczne radio daje radę tylko nagłośnienie Bose montowane w alfach jest kiepskiej jakości i z prawdziwym BOSE mało ma wspólnego. Lepiej zostawić radio zainwestować w dobre głośniki, wygłuszyć drzwi dorzucić wzmacniacz i efekt w porównaniu z oryginałem super. Wiadomo dobre radyjko mile widziane ale żadnej wielkiej zmiany nie zauważysz zmieniając tylko radio.

derebere, montaż dłuższego radia może powodować blokadę klapki od nawiewu, gdyż za tylną ścianką zamontowane są mechanizmy od wentylatorów.

Ostatnia edycja:
generalnie to pierwszy raz spotkalem sie z probleme "glebokosci montazowej radia" . jutro zobacze jeszcze inne radio bo kiepsko wyglada takie wystajace ;/

To prawda jest problem z montażem xD Ale często jest to sprawa zle układających się kabli..albo też ktoś może mieć przejściuwki i przez to ,że liczba kabli się zwiększa są problemy z upchaniem ich.

co do tego "za dlugiego radia" to kilka dni temu byl na tym albo na innym forum temat, gdzie po wlozeniu dluzszego radia dla kolegi siadla... klima :p okazalo sie za radio blokowalo klapki sterujace nawiewami powietrza, niestety nie pamietam w jakim modelu tak bylo dokladnie, ale zebys pozniej sie nie zdziwil ;)

Potwierdzam. Demontowalem konsole, po czym wsadzilem radio "byle jak". No i przetaly mi dmuchac nawiewy na twarz, wszystko szlo w nogi. Wyjecie radia i staranne (!!!) ulozenie kabli i kostek rozwiazalo problem.
wielkosc odtwarzaczy jest unormowana na DIN1 i DIN2 i nie ma bata, zeby radio przekraczalo ktorys z wymiarow, podobnie jak kostki ISO sa takie same wszedzie, nie?
Jesli radio wystaje, trza wsadzic lapke i podlubac ukladajac kabelki.
I uczulam na dyndajace niewykorzystane druciki (np wyjscie na piecyk z radia - izolowac!!!!). Ongis mialem niemily wypadek z przepalonym bezpiecznikiem, bo odkleila mi sie kiepska tasma izolacyjna na goracym kablu.

Nie wiem na czym te normy polegają ale leżą u mnie 3 radyjka i tak szerokość, wysokość ta sama ale długość każdego inna.

problem moze byc dopiero jak np Alpine 9886 ma wentylatorek na radiatorze z tylu i jest troche dluzszy. a tak to wsyzstkie musza sie zmiescic, tylko kostki pochowac pod radiem i gitara :)

no ale jak masz wymieniac seryjne radio na jakiegos blaupunkta to lepiej wogle nie zmieniaj i tak jak kolega wyzej pisal wygluszyn drzwi to przedewszystkim kup zestaw odseparowany na przod i do tego jakis grzejnik i bedzie gadac az milo ;) tylko nie szukaj przeceny za 299zl wzmak z okablowaniem bo na tym nie pojedziesz;)

okazalo sie wina lezala po stronie kabla. tamto radio mialo iso wpiete w radio. zamontowalem drugie z przejsciowka i pasuje :) trudno bede sluchal starego :(

ramka

:) Jeżeli macie zamontowane inne radio niż fabryczne i macie dołożoną ramkę (wnętrze po lifcie) to wstawcie zdjęcie. Ja zamówiłem ramkę ale jakoś dziwnie to wygląda- nie tego sie spodziewałem.
Pozdrawiam

gdzie można zakupić ramkę do radia Alfa 156 02r. po lifcie? na allegro widze inne modele. Może ktoś chce się pozbyć? :)

Proszę o poradę, jakim radiem mogę zastąpic zepsutego blaupunkta nevadę (padł wyświetlacz)Radyjko współgrało ze zmieniarką blaupunkt, po wyłączeniu zapłonu gasło, a dwukrotne wciśnięcie przycisku power uruchamiało radyjko.Chciałbym nie przerabiając kostek funkcje te zachowac.

Już po sprawie radio naprawione.

Ostatnia edycja:
Troche odpkopie temat ;) , pytanko czy sa jakies problemy przy zmianie seryjnego radia w alfie 147 z systemem bose? tzn podlaczeniem wszystkich glosnikow, suba i wzmaka seryjnego. Rozumiem ze da sie podlaczyc to bez zadnych adapterow, i wtedy tylko nie bedzie dzialalo sterowanie z kierownicy?

Witajcie, pozwolę sobie dołączyć się do tematu.
Mój problem polega na tym, iż chcę podmienić w AR156 (2001r)jakieś tam nie fabryczne radio na Blaupunkt z poprzedniego auta które jest w 100% sprawne i jak przepnę kabelki to na Blaupunkt wyświetla mi się TELEFON i nic nie mogę zrobić więcej, gdzie mogę szukać przyczyny? W innym autku owe radio działa w pełni.
Z góry wielkie dzięki za pomoc.
Pozdrawiam.

Amortyzatory
Powrót