Wymiana przycisku start engine

- - - Updated - - -

Ostatnio człowiek wstawiał chyba na Fb instrukcję zmiany samego przycisku czerwonego z ali za 15zł. Wszystko git, nic nie trzeba rozłączać a jakość ponoć lepsza niż czarnego oryginału.

Ja wstawiałem tutaj na forum. Założyłem temat osobny gdzieś chyba na drugiej stronie jest :)

Ja właśnie jestem na etapie składania wszystkiego do kupy... Nie pamietasz jak to bylo z tym dolnym panelem? Nie chce on wejść za nic w świecie... Od czego zacząć właśnie od dolnego czy ramieni panelu?

Uff udało mi się :) Ale strach był, zwłaszcza po opowieściach niektórych użytkowników forum (poduszka, połamane klipsy, uszkodzona wtyczka). Najbardziej się namęczyłem ze śrubkami z tyłu na ramionach kierownicy, tych na 3 mm imbus - duży śrubokręt nie wchodzi, więc musiałem takim drutem wygiętym w "L", jak z Ikei.
Ale po kolei:
1. Odkręcić 2 imbusy 3mm z tyłu kierownicy, po jednym na prawym i lewym ramieniu
2. Odkręcić śrubokrętem krzyżakowym śrubkę na dolnym ramieniu kierownicy (z tyłu)
3. Odkręcić dwie śrubki (+) z tyłu za przyciskiem. Są częściowo przysłonięte, ale da się tam wepchnąć śrubokręt
4. Pod kierownicą jest otwór, w którym widać blaszkę-drut. Trzeba go nacisnąć, najlepiej płaskim śrubokrętem - wyskoczy poduszka z klaksonem. Poduszki nie odpinałem, dyndała sobie.
5. Teraz można wyciągnąć panele z przyciskami na kierownicy. Użyłem do tego celu plastikowej łyżki, podważając stopniowo od zewnątrz każde z ramion kierownicy.
lyzka.JPG
6. Jest dostęp do przycisku, trzeba tylko odpiąć wtyczkę. Kabelki są dość krótkie, co nie ułatwia sprawy, ale udało się przy pomocy płaskiego śrubokręta. Nie odpinałem wtyczek paneli z przyciskami.
7. Wpiąć wtyczkę nowego przycisku. Przycisk włożyć na miejsce, założyć obudowę przycisku i ją przykręcić.
8. Wcisnąć obudowę paneli na swoje miejsce, zaczynając od dolnego ramienia.
9. Teraz trzeba wcisnąć z powrotem klakson z poduszką. Będzie kliknięcie i dźwięk klaksonu.
10. Pozostaje tylko wkręcenie śrubek na miejsce.
Całość zajęła mi ok. 1 godziny.

Też jest gdzieś tutaj opisane na forum. Przycisk jest na zatrzaski, najlepiej obkleic sobie tasmą całe mocowanie i probować go podważyć. Nowy po prostu wciskasz

[MENTION=91328]p11k[/MENTION], dziękuję :-)

Znalazłem tylko tyle:
Ostatnio człowiek wstawiał chyba na Fb instrukcję zmiany samego przycisku czerwonego z ali za 15zł. Wszystko git, nic nie trzeba rozłączać a jakość ponoć lepsza niż czarnego oryginału.
Opisu nie znalazłem. FB nie mam ;-)

W starym przycisku wywierciłem otwór ok. 4mm (można dwa otwory jak nie chce wyjść) i cienkim "szpikulcem" włożonym w wykonany otwór podważyłem bok przycisku - wyskoczył bez większego problemu. Nowy przycisk ma zatrzaski, montaż bezproblemowy.

W starym przycisku wywierciłem otwór ok. 4mm (można dwa otwory jak nie chce wyjść) i cienkim "szpikulcem" włożonym w wykonany otwór podważyłem bok przycisku - wyskoczył bez większego problemu. Nowy przycisk ma zatrzaski, montaż bezproblemowy.

Miałem pisać to samo, za pokrywą przycisku nie ma nic, nie ma obaw że się coś uszkodzi jak wiertło wejdzie z 10mm

Kupiłem też na ali - jakość niczego sobie (w każdym razie świeci sam napis a nie całość), zapakowane w opakowaniach do soczewek żeby się w transporcie nie uszkodziły, za 2 szt z przesyłką dałem coś koło 25zł i w tydzień doszły, jakby mi ktoś je podał z nr seryjnym w woreczku alfy to idzie uwierzyć że oryginał.

teraz inflacja je chwyciła: https://pl.aliexpress.com/item/1005...YGvBokHViITTTofHmAmi-ZDq-UEgB4rKd9KQgcFAsJrPQ

a takim zagietym wyciągałem:
Zrzut ekranu 2022-11-29 165229.jpg

Ostatnia edycja:
Uff udało mi się :) Ale strach był, zwłaszcza po opowieściach niektórych użytkowników forum (poduszka, połamane klipsy, uszkodzona wtyczka). Najbardziej się namęczyłem ze śrubkami z tyłu na ramionach kierownicy, tych na 3 mm imbus - duży śrubokręt nie wchodzi, więc musiałem takim drutem wygiętym w "L", jak z Ikei.
Ale po kolei:
1. Odkręcić 2 imbusy 3mm z tyłu kierownicy, po jednym na prawym i lewym ramieniu
2. Odkręcić śrubokrętem krzyżakowym śrubkę na dolnym ramieniu kierownicy (z tyłu)
3. Odkręcić dwie śrubki (+) z tyłu za przyciskiem. Są częściowo przysłonięte, ale da się tam wepchnąć śrubokręt
4. Pod kierownicą jest otwór, w którym widać blaszkę-drut. Trzeba go nacisnąć, najlepiej płaskim śrubokrętem - wyskoczy poduszka z klaksonem. Poduszki nie odpinałem, dyndała sobie.
5. Teraz można wyciągnąć panele z przyciskami na kierownicy. Użyłem do tego celu plastikowej łyżki, podważając stopniowo od zewnątrz każde z ramion kierownicy.
Pokaż załącznik 278755
6. Jest dostęp do przycisku, trzeba tylko odpiąć wtyczkę. Kabelki są dość krótkie, co nie ułatwia sprawy, ale udało się przy pomocy płaskiego śrubokręta. Nie odpinałem wtyczek paneli z przyciskami.
7. Wpiąć wtyczkę nowego przycisku. Przycisk włożyć na miejsce, założyć obudowę przycisku i ją przykręcić.
8. Wcisnąć obudowę paneli na swoje miejsce, zaczynając od dolnego ramienia.
9. Teraz trzeba wcisnąć z powrotem klakson z poduszką. Będzie kliknięcie i dźwięk klaksonu.
10. Pozostaje tylko wkręcenie śrubek na miejsce.
Całość zajęła mi ok. 1 godziny.
[MENTION=83819]araneus[/MENTION] - odgrzebuję trochę ten temat. Zastanawiam się nad tą podmianką przycisku na czerwony z QV. Dzięki za poradnik. Orientujesz się może czy tą operację da się zrobić w poliftowym modelu Giulii? Mam rocznik 2022. I czy trzeba robić jakieś osiowanie?

Coś takiego jeszcze znalazłem - wymiana samej "nakładki przycisku"

A jak się wyrywa ten przycisk za pomocą metody z dziurką i zaczepem to się wyciąga też całość czy tylko samą nakładkę?

Cały czas o czerwonym przycisku, a jak wymienić na niebieski?

Spokojnie, po dziesięciu stronach postów napewno będzie wszystko już jasne...

a jak wymienić na niebieski?

Kupując go w tym kolorze ? Procedura wymiany uwzględnia każdy kolor, nie ma znaczenia czy na biały, na czerwony, czy na niebieski.

A jak się wyrywa ten przycisk za pomocą metody z dziurką i zaczepem to się wyciąga też całość czy tylko samą nakładkę?

Schodzi tylko nakładka wymienna, potem wciskasz o takim kolorze w jakim kupiłeś np z linku co wkleiłem.

Zrobiłem fotki guzika już z zdemontowanym czarnym oryginalnymi dodatkowo zdjąłem piescień dla potrzeb zdjęcia - nie trzeba go do wymiany demontować

WhatsApp Image 2022-12-01 at 16.15.24.jpgWhatsApp Image 2022-12-01 at 16.15.24(1).jpgWhatsApp Image 2022-12-01 at 16.15.23.jpg

Amortyzatory
Powrót