• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Wymiana oleju

per2u

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 1,8ts , 2003 po lifcie
Witam, od wczoraj przy odpalaniu Giulii wita mnie komunikat o zmianie oleju, samochód ma 6000 tys przebiegu, równo 6 miesięcy nią jeżdżę . Zastanawiam się czy to ciut nie za wcześnie, jedynie co do mnie przemawia , alfa była na wyprzedaży rocznika kupiona i stała w salonie rok do oglądania, więc widocznie olej po 6 tys i 1,5 roku stracił już swoje właściwości. Zapisałem się już na wymianę i chyba podłącze to jako pierwszy przegląd , żeby ponownie za pół roku nie umawiać się bez sensu . Orientacyjny koszt wymiany jaki mi podali to 700-800 zł w Szczecinie , jest to jedyny salon więc nie mam jak porównać w innych .
Macie jakieś doświadczenia z wymianą przedwczesna ? I jakieś koszta ewentualnie ?
Pozdr.

Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka

Cóż , zobaczę ile mnie skasują , ale różnica dość spora .

Za jakieś 800 km nam 15 tys., a co za tym idzie przegląd. Ciekawe jak za to mnie skasują.

I zwracajcie uwagę co wam leja za olej !

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

i ile leją bo mi nalali za mało. (żenada)

Ja mam stary (szary) wskaźnik przed kierowcą i pokazywał bez jednej kreski a w infotainment bez dwóch czyli tej ostatniej (ponad normę) i jeszcze jednej. W serwisie potraktowali ten przed kierowcą jak ten z infotainmentu. Czyli 1 kreska za mało była. Nowe modele czyli 2018 już mają oba wskaźniki takie same.

Ja polegam na tym na środku deski rozdzielczej, gdzie ma pokazywać mniej więcej 2/3 (bez tej ostatniej długiej kreski), a prawidłowa ilość to 5l z hakiem (dlatego musiałem kupić 6 buteleczek po 1l, gdzie większość została na dolewki, których jak się okazuje robić nie ma potrzeby) :)

Ja polegam na tym na środku deski rozdzielczej, gdzie ma pokazywać mniej więcej 2/3 (bez tej ostatniej długiej kreski), a prawidłowa ilość to 5l z hakiem (dlatego musiałem kupić 6 buteleczek po 1l, gdzie większość została na dolewki, których jak się okazuje robić nie ma potrzeby)

No i prawidłowo ten jest "właściwy".

A więc , wymiana oleju w Szczecinie to koszt 750 z groszami , oczywiście z filtrem. Na ręce Panom nie patrzyłem , chociaż chętnie bym postał i im pomarudził. Pierwsza wersja zaproponowana przez serwis to "sam olej" , bez przeglądu , więc kolejna wizyta po 6 miesiącach na pierwsze sprawdzenie . Kazałem skasować komputer i wbić w książkę przegląd żeby nie jechać za 6 miesięcy na przegląd , a na olej za rok. Podczas demontażu osłony silnika złamali jeden zaczep plastikowy , już zamówiony , czekam na tel , podjadę żeby założyli , jak i jakaś kampania nawrotowa dotycząca naklejki na słupku, drzwi kierowcy. Co do aktualizacji lub sprawdzenia softu, diagnosta na szkoleniu więc spróbuję to załatwić podczas montażu zaczepu . Jutro sprawdzę stan oleju na komputerze, dziś nie miałem już czasu.

Do benzyny: Olej Selenia Digitek Pure Energy 0W30 ACEA C2, API SN
i każdy inny który posiada specyfikację AR o nr 9.55535-GS1

i ile leją bo mi nalali za mało. (żenada)

Lepiej o jedną kreskę za mało, niż za dużo. Zawsze można łatwo dolać.
Swoją drogą - zupełnie nie rozumiem, jak można tolerować różne wskazania poziomu oleju na środkowym i kierowcy wyświetlaczach....

Swoją drogą - zupełnie nie rozumiem, jak można tolerować różne wskazania poziomu oleju na środkowym i kierowcy wyświetlaczach....

Ja muszę bo do ekranu przed kierowcą nie ma i nie będzie update :) Będę musiał na niego patrzeć do końca mojej znajomości z tym samochodem.

No to przy całym moim zachwycie tym samochodem - taka niedoróbka by mnie mocno zirytowała...

Ja mam stary (szary) wskaźnik przed kierowcą i pokazywał bez jednej kreski a w infotainment bez dwóch czyli tej ostatniej (ponad normę)
Może właśnie speclajnie tyle leją, bo jak pisałem w innym wątku, potrafi to przyrosnąć i zostawiają te rezerwę. Poziom ponad normę max to tez nic fajnego.

Może właśnie speclajnie tyle leją, bo jak pisałem w innym wątku, potrafi to przyrosnąć i zostawiają te rezerwę. Poziom ponad normę max to tez nic fajnego.

Na moje życzenie dolali mi do wskaźnika z infotainmentu czyli jedną kreskę której brakowało. Od przeglądu przejechałem ok 2tys 99% miasto krótkie odcinki czyli podobno najgorzej. Wskazania stabilne na full cały czas tak jak odebrałem z salonu na początku. Prędzej spadnie mi kreska niż się podniesie. Zakładam że spadnie jedna za ok 8tys.

Lepiej o jedną kreskę za mało, niż za dużo. Zawsze można łatwo dolać.

A gdzie pokazuje poziom na środkowym wyświetlaczu? Czy to tylko w opcji 7 cali? Ja mam 3.5 i za cholerę nie widzę gdzie to może być.

W menu infotainmentu mam max bez jednej kreski cały czas. Cały czas takie samo wskazanie, od odbioru 31.08, 5 tys przebiegu póki co, przy 2.5 tys zmieniałem olej i też max bez jednej kreski. Chyba w porządku? Mam tak jak na tym zdjęciu:
635-5-800.jpg

A gdzie pokazuje poziom na środkowym wyświetlaczu? Czy to tylko w opcji 7 cali? Ja mam 3.5 i za cholerę nie widzę gdzie to może być.

W menu infotainmentu mam max bez jednej kreski cały czas. Cały czas takie samo wskazanie, od odbioru 31.08, 5 tys przebiegu póki co, przy 2.5 tys zmieniałem olej i też max bez jednej kreski. Chyba w porządku? Mam tak jak na tym zdjęciu:
Pokaż załącznik 251969
Tak dobrze masz. Mi po ok 7-8 Kim spadlo o przedzialke. Ma byc pomiedzy kreskami wiec masz prawidlowo.

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót