• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Wymiana oleju w skrzyni TCT

Ja na następnym przeglądzie wymieniam. W Długołęce powiedzieli, że warto. Czytałem kiedyś, że te skrzynie były konstruowane tak aby były bezobsługowe, ale przecież podobnie jest ze skrzyniami CVT np.w Subaru - niby instrukcja nie przewiduje ale warto to zrobić a co rzetelniejsze serwisy już dawno zakupiły sprzęt do dynamicznej wymiany - sam widziałem ;-). Trudno mi sobie wyobrazić, żeby wymiana oleju mogła zaszkodzić, ale nie znam się i ufam tym, którzy robią to od lat.

Słuchajcie takie pytanie, na ile faktycznie powinno się wymieniać olej w skrzyni (np. TCT)? Producent przewiduje tylko uzupełnienie poziomu oleju jeżeli tak pokaże komputer.

Rozmawiałem z gościem w ASO Ostrobramska w Warszawie, mówi że co do zasady się tego nie robi, oczywiście jak klient się uprze to zrobią ale statycznie, a nie dynamicznie, tak jak być powinno zrobione i niekoniecznie przedłuża to żywotność skrzyni.

Jak zadzwoniłem do ASO to też mi powiedzieli, że na ogół to się w ogóle nie wymienia, ale mogą to zrobić. Mechanik zaś powiedział mi żebym wymienił przy przebiegu 150k bo skrzynia chodzi dobrze, z tym że robię to teraz bo mam zamiar chipować.

[MENTION=36019]edi[/MENTION]t. Wymiana zrobiona, koszt 477,50. Różnica w pracy skrzyni niewielka ale zauważalna (nie narzekałem przed wymianą), jakby "gładziej" zmienia biegi.
[MENTION=36019]edi[/MENTION]t2. Jestem po dłuższej trasie i jest w sumie spora róznica, w ogóle nie czuć zmiany biegu, wcześniej było coś ala "wysprzęglenie"(jak się jedzie spokojnie).

Ostatnia edycja:
Słuchajcie takie pytanie, na ile faktycznie powinno się wymieniać olej w skrzyni (np. TCT)? Producent przewiduje tylko uzupełnienie poziomu oleju jeżeli tak pokaże komputer.

Rozmawiałem z gościem w ASO Ostrobramska w Warszawie, mówi że co do zasady się tego nie robi, oczywiście jak klient się uprze to zrobią ale statycznie, a nie dynamicznie, tak jak być powinno zrobione i niekoniecznie przedłuża to żywotność skrzyni.

Przeciez to zwykla skrzynia mechaniczna -po co cudowac?
Jedyna roznica to sterowanie za pomoca silownikow a nie poprzez wajche zmiany biegow.

Ostatnia edycja:
Może i to jest zwykła skrzynia a tylko ze sterowaniem elektryczno hydraulicznym ale ja osobiście nawet w zwykłych manualnych wymieniałem płyny. Szczególnie przed ewentualnymi modyfikacjami zwiększającymi moment obrotowy jakim traktowana jest skrzynia.

Od razu pytanie:

Czy ktoś może polecić jakiś serwis od skrzyni TCT w kujawsko pomorskim. Toruń? Bydgoszcz?

Czy ktoś korzystał z usług ASO w Bydgoszczy?

Ja korzystałem z byłem w ASO Reiski naprawa po kolizji poza długim czasem naprawy (zakładam że przez epidemie) nie mam uwag negatywnych na razie. Naprawa miała trwać ok 4-6 tygodni trwała ponad 8. Jest niby jakiś polecany gość w Osielsku ale kontakt z nim to jakiś żart. Inny serwis (już nie pamiętam gdzie) wycenił wymianę oleju na 1500zł. Umówiłem się w końcu na wymianę oleju filtrów i całe te wszystkie historie do ASO Bydgoszcz koszt ok 700-800zł.

A tak z innej beczki , spotkaliście się gdzieś z informacją albo infografiką jaki powinien być prawidłowy poziom oleju w skrzyni?

Już nie pamiętam ale nie wiem czy na zbiorniczku od oleju nie jes zaznaczone coś w stylu min i max. Ja wymieniłem w końcu w ASO w Bydgoszczy wraz z filterm itd wyszło w sumie niecałe 800zł. Serwis mówił, że producent nie zaleca ale oni już to robili w tych skrzyniach i bez problemu się podjęli. U mnie tak naprawdę jak skrzynia chodziła to chodzi tak samo jedyna różnica jaką zauważam to taka, że po wymianie pracuje ciszej. Wymieniłem przy przebiegu ok 90 tys.

Ja też spytam się w okolicach Częstochowy . Znalazłem jeden serwis za 8 stówek.
Trochę drogo wydaje mi się.

Witam, a moze napisze ktoś jak samemu wymienić ten olej? W skrzyni u gory jest korek wlewu, na dole przy półosi jest korek spustowy, pytanie jak zmienic olej w mechatronice?

Witam, a moze napisze ktoś jak samemu wymienić ten olej? W skrzyni u gory jest korek wlewu, na dole przy półosi jest korek spustowy, pytanie jak zmienic olej w mechatronice?

Witam . podpinam sie pod temta , moze ktos podpowie jak wyglada doklanie wymina oleju w tej skrzyni (tct) skrzyni i mechatronice . Moze ktos robil to sam ? :)

A ja mam pytanie odnośnie tego filtra w skrzyni, gdzie go można kupić, czy ciężko się do niego dostać, jaki ma nr OE, jak wygląda?
Ktoś coś więcej wie na ten temat - będę wdzięczny jeśli się podzieli info...

Jakby ktoś potrzebował wymienić olej w skrzyni TCT na Górnym Śląsku to ja dzisiaj wymieniałem w firmie ITAL AUTO na ul. Roździeńskiego 188, KATOWICE. Zakres robót: wymiana oleju w skrzyni, wymiana oleju w module selespeed, czyszczenie filtra oleju, adaptacja modułu po wymianie oleju. Materiały miałem własne za niecałe 160zł za całą robotę zapłaciłem 120zł. Skrzynia chodzi wyraźnie lepiej. Polecam bo koszt śmieszny a szybko i fachowo. Jedyny minus to odległe terminy.

Ostatnia edycja:
Cześć,

wymieniałem w zeszłym tygodniu olej w TCT w ASO Bołtowicz Warszawa. Wszystko bardzo sprawnie ok. 2h z wymianą oleju silnikowego. Po wymianie zauważalna równica szczególnie zaraz po uruchomieniu auta. Dodają także jakiś uzdatniacz ab polepszyć pracę na zimnej skrzyni. Koszty:

wymiana oleju sterowania 270 zł/h (u mnie 1.5h)
wymiana oleju w skrzyni biegów 270 zł/h (0.7h)
stabilizator do oleju 150 zł
olej przekładniowy cs speed 65 zł/litr
olej przekładniowy gearforce 95 zł/1.7 litra

Wymianę zrobiłem po 25 tys. km i potwierdzam ze róznica jest odczuwalna.

Pozdr

Cześć,

wymieniałem w zeszłym tygodniu olej w TCT w ASO Bołtowicz Warszawa. Wszystko bardzo sprawnie ok. 2h z wymianą oleju silnikowego. Po wymianie zauważalna równica szczególnie zaraz po uruchomieniu auta. Dodają także jakiś uzdatniacz ab polepszyć pracę na zimnej skrzyni. Koszty:

wymiana oleju sterowania 270 zł/h (u mnie 1.5h)
wymiana oleju w skrzyni biegów 270 zł/h (0.7h)
stabilizator do oleju 150 zł
olej przekładniowy cs speed 65 zł/litr
olej przekładniowy gearforce 95 zł/1.7 litra

Wymianę zrobiłem po 25 tys. km i potwierdzam ze róznica jest odczuwalna.

Pozdr

To ja nie rozumiem. To ile tutaj jest rodzajów płynów w TCT?

Amortyzatory
Powrót