• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Wymiana oleju w moście - tył?

Z jakim momentem dokręcić korek spustowy oraz wlewowy w moście tył ?
Dokręcał ktoś kluczem dynamometrycznym czy na czuja ?

Hej,
A czy dodatkowo dajecie jakies dodatki do tych olejów?
Ostatnio wymieniałem oleje w żony Countrymanie tak się składa że wlewałem Ravenole, które spełniają normy BMW
Tylny dyferencja RAVENOL DGL SAE 75W-85
Skrzynka rozdzielcza RAVENOL VSG SAE 75W-90
Skrzynia automatyczna Ravenol T-IV fluid

Do tego dałem dodatki do dyfra i skrzynki rozdzielczej Mannol 9903
a do Skrzyni automatycznej LM ATF Additive
Po przejechaniu kilkudziesięciu km mam wrażenie że Skrzynia płynniej zmienia przełożenia i wszystko pracuje jakby ciszej. Może to placebo ...

Moja Gjulka ma najechane 35 tys ale już zastanawiam się czy po zimie wymieniać oleje w przekładniach stąd mój wpis.

DF

Z jakim momentem dokręcić korek spustowy oraz wlewowy w moście tył ?
Dokręcał ktoś kluczem dynamometrycznym czy na czuja ?

Osobiście dokręcam na czuja bo korki w tylnym dyfrze i skrzynce napędu 4x4 są dość solidne (co nie znaczy, że można kręcić do urwania klucza...). Jedynie korek wlewu oleju przedniego dyfra jest bardziej filigranowy ale z kolei konstrukcja i dostęp tam są takie, że trudno przesadzić z momentem dokręcania. Podsumowując - tak jak zazwyczaj pedantycznie stosuję się do dokumentacji technicznej, tutaj mi wystarczy zdrowy rozsądek.

W jakimś zachodnim tutorialu dla Mini podawali wartości 25-30 Nm.
Myślę że to wystarczający moment.
DF

35 nm obie śruby.
Stelvio LSD - zalane 1,1 l , spuszczone 950ml.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót