[Giulietta] Wymiana oleju, czyszczenie odmy, czyszczenie filtru modułu MA.

No dziwna sprawa , napisz coś więcej , który rocznik , przebieg , co ile olej i jaki? Kupiłeś nowy moduł przez Fap ?

Rocznik auta 2010. Wg danych z serwisu moduł był zmieniony pierwszy raz w 2013 przy 110 kkm, wytrzymał niecałe 80kkm. Jak kupowałem zalany był Motulem xclean 5w30, wcześniej nie wiem. Teraz śmiga na xclean 10w40. Moduł kupowałem po znajomościach. W serwisie na dzień dobry powiedzieli 3800zł <shock>

A co jest nie tak? Nie pasuje, że używa Motul'a czy, że 10W (co moim zdaniem jest przesadą...)?

do MA leja albo 5W albo 0W,ciekawi mnie skad pomysl na 10w?proszenie sie o rychle problemy.
motul ok, sam leje, choc sa tez lepsze ale drozsze oleje

Oczywiscie 5w40, mój error. 10w40 chyba nawet nie ma.

Mam chyba niezbyt dobrą wiadomość . Zamówiłem sobie w ASO filtr modułu MA o nr 55238665 (numer od lat się nie zmienił) i dobrze ze go w sklepie obejrzałem a nie wziąłem w ciemno . Jak wiemy ten filtr który wyciągaliśmy z naszych MA można było wykręcić wyczyścić i wkręcić z powrotem -siatkę miał trwałą metalową więc praktycznie niezniszczalny . Niestety takich już nie ma w sprzedaży,ten filtr w obecnym wydaniu ma siatkę plastikową podobną do tej z filtra turbo tylko chyba nie aż tak drobną ale nie wróże mu jakiejś sporej trwałości. Ciekawi mnie skąd ta zmiana ,może się wycwanili żeby ten filtr był jednorazowego użytku i trzeba go będzie wymieniać zamiast czyścić?

Filtrowanie może mieć lepsze niż siatka metalowa. Co do trwałości to jednak nie turbina więc może plastik wytrzyma dłużej niż w śrubie turbo. Mnie martwi brak bypassa kiedy siatka się zapcha jeśli jest drobniejsza a przy wymianach książkowych i na zimno to całkiem realne.

Brawo ale zła wiadomość, że pozmianowy MA padł.

Bo ja wiem, oglądałem jedną 1.4 170 kucy (trochę z ciekawości, bo to jednak nie mój target, a że akurat byłem przejazdem, to zajechałem bo kolor i wyposażenie było ciekawe). Produkcja końcówka 2012, polska dilerka, eksploatowany głownie w trasie serwisowany w ASO jak FAP wymaga czyli co 30k ;) W każdym baz razie auto było po wymianie modułu MA przy przebiegu 62k. Domniemuję po dacie produkcji że był już pozmianowy. Jak widać nie ma reguły :(

Filtrowanie może mieć lepsze niż siatka metalowa. Co do trwałości to jednak nie turbina więc może plastik wytrzyma dłużej niż w śrubie turbo. Mnie martwi brak bypassa kiedy siatka się zapcha jeśli jest drobniejsza a przy wymianach książkowych i na zimno to całkiem realne.
nie wiem czy można wywnioskować po zdjęciach?
plastik http://newalfaparts.co.uk/697-thickbox_default/multi-air-oil-strainer.jpg
metal https://www.shop4parts.co.uk/cf/assets/images/www/large/55238665.jpg

Wygląda na to samo
obawiam się że plastikowa siateczka może być bardziej podatna na zerwanie kiedy ciśnienie tłoczy gęsty olej np zimą. Z drugiej strony czy ten filterek jest w stanie wyłapać coś czego nie wyłapie filtr oleju?

Dobre pytanie :) . Mnie się wydawało zawsze że olej z któregokolwiek kanału w silniku i tak wcześniej czy później przejdzie w końcu przez główny filtr olejowy, ale może się mylę?

Pewnie aby nie pracował na sucho przez ten czas póki się nie napełni olejem z obiegu

Tak, to jest "złącze" do napełniania ale mi weszło tamtędy może z 20-30ml i przelewało się kilka cm niżej przelewem. Dużo więcej weszło w przelewy przy zaworach (tak ze 200ml). Moduł napełnił się olejem z silnika (zaczął się wylewać z przelewów ciemniejszy zmieszany ze świeżym podawanym przeze mnie) w sumie po ok 50-60 obrotach wałkiem.
Tak nawiasem mówiąc przez ten otwór trzeba podawać olej pod ciśneiniem (z jakiegoś rodzaju olejarki). Tam jest kulka popychana od spodu sprężynką i lanie tam oleju przy zmianie prosto z pojemnika nic nie daje. Ja podawałem strzykawką i szło jak krew z nosa.

Amortyzatory
Powrót