[Giulietta] Wymiana oleju, czyszczenie odmy, czyszczenie filtru modułu MA.

ECU wylicza jakoś tą temperaturę bo nie ma czujnika temperatury oleju - stąd takie bzdury
dlatego nie ma sensu się tym martwić ani nawet zajmować...

A ja właśnie mojej Julce zafundowałem nowy separator ;-) nowy klekocze przy potrząsaniu a stary zasmarowany nie..

attachment.php

A tak wygląda otwór pod separatorem po jego demontażu a raczej przypalona patelnia po starej Selenii.. Taki widok pamiętam kiedy teściowi wymieniałem uszczelkę pod pokrywą zaworów w Berlingo - tylko tamto auto miało wymienianego półsyntetyka za 60zł/4L co 2 lata albo rzadziej po nieokreślonym przebiegu a nie rekomendowany przez producenta super olej z unikalną aprobatą spec do TB MA na 30kkm / rok! Załamka ale i wyzwanie jak się tego pozbyć teraz jeśli cały wspaniały multi air wygląda jak stary grill... ;-(
attachment.php

Miałem złudne nadzieje, że tylko śruba turbo jest taka wylakierowana spalenizną olejową...

Załączniki

• nowy separator.jpg
    nowy separator.jpg
    89.2 KB · Wyświetleń: 1,242
  • przypalona selenia pod separatorem.jpg
    przypalona selenia pod separatorem.jpg
    83.3 KB · Wyświetleń: 1,229
dlatego nie ma sensu się tym martwić ani nawet zajmować...

No nie wiem czy nie ma sensu się tym zajmować bo okazuje się że jest ... ->

attachment.php

Czujnik temp jest... pytanie czy MES świruje czy faktycznie czujnik jest uszkodzony.

Załączniki

• 1czujnik temp.png
    1czujnik temp.png
    136.8 KB · Wyświetleń: 921
G to porządny samochód, dzięki za logi, choc raz zobacze logi Punto a nie cały czas G., G, G...

hehe a niedawno wróciłem z jazdy testowej i miałem własnie wrzucić logi i screena ;)
Przegoniłem troche jule poza miastem i powiem tak, nie ma szansy żeby temp.oleju była sporo ponad 100st.C , u mnie najwieksza temp. oleju była przy predkości ok 160km/h i wyniosła 99st.C , temp wody najwieksza na postoju 95st.C, wykonane MES. Nieche mi się wierzyć zeby temp. oleju była 130-140st bo to już można by frytki smazyć :D Wracając jeszcze do tematu filterka przy turbo w tym punciaku, może była by szansa żeby taki metalowy filtr założyć do G? Oczywiście pod warunkiem że rozmiarowo było by to samo

przy turbo w tym punciaku, może była by szansa żeby taki metalowy filtr założyć do G? Oczywiście pod warunkiem że rozmiarowo było by to samo

To wszystko jest to samo -> nr części ten sam. Czy jest ono metalowe czy z tworzywa sztucznego - po fotce nie poznasz :>

Poza tym gryzie mnie ta temperatura oleju... :/ Jak kolega z forum punto wróci z urlopu to go sprawdzę :> Też ma 2010 1,4 135 :)

Ostatnia edycja:
no kurcze może to złudzenie ale mnie wyglada ono na metalowe, widać to po charakterystycznej krawędzi kiedy warstwy sitka zachodzą na siebie, poza tym nie jest ono chyba tak drobne jak te nasze i jest jakby identyczne jak to ktore jest wkrecane do MA. Może w takim razie kiedyś robili metalowe i potem zmienili, tak czy siak jesli nawet były metalowe to i tak d... z tego bo nie bedą osiągalne :(

jest jakby identyczne jak to ktore jest wkrecane do MA
Moje nowe sitko z MA wygląda jak z tworzywa sztucznego a stare wygląda na metalowe :>

-> http://www.forum.alfaholicy.org/mito_giulietta/69897-sam_naprawiam-6.html#post1381569

Na 1 rzut oka wygląda na metalowe ale jest z tworzywa sztucznego - bez problemu teraz zapalniczką w nim dziurę wypaliłem (na 1 sekundę ogień przyłożyłem). Wygląda na metalowe bo jest na nim brązowy nalot z oleju.

Ostatnia edycja:
No nie wiem czy nie ma sensu się tym zajmować bo okazuje się że jest
miałem na myśli wyłącznie opieranie się na szacunkowej wartości temp oleju...

Jeśli jednak masz czujnik i pomiar pokazuje 130-140*C to oczywiście, że jest czym się przejmować... bo jak widać na wklejonym przez Ciebie obrazku - temp oleju jest potrzebna do określenia lepkości oleju, która ma istotne znaczenie dla pracy/sterowania MA... Jeśli teraz ecu również dostaje info, że olej ma 140*C bo jest walnięty czujnik temp oleju to nie wiadomo jak to wpływa na działanie MA bo olej 5W-40 w temp 100*C ma lepkość powiedzmy 14cSt a w temp 140*C już tylko 7cSt albo mniej i ciśnienie takiego oleju o połowicznej lepkości też jest znacznie inne.
Gorzej jeśli czujnik jest OK i serio coś powoduje, że temp oleju rzeczywiście osiąga 140*C bo olej klasy 5W-40 C3 nie służy do pracy w takich temp i szybko w całym silniku wyhodujesz spalonego grilla jak na mojej fotce spod separatora ;-( czego oczywiście nie życzę.

@tx555
- wrzucaj logi i skreeny.
- a mi logów zawsze brakuje, zwłaszcza że mamy to same ECU.

Ostatnia edycja:
takie szacunkowe wartości temp. oleju to chyba niewiele maja wspolnego z rzeczywistą temperaturą, to jak wrózenie z fusów.
Jak widac ponizej to dwie rózne sprawy i akurat odwrotnie proporcjonalne wzgledem siebie co mnie troche zaskoczyło, bo wydawalo mi się że jak temp. cieczy rośnie to oleju rownież a to nie do końca tak jest . W rzeczywistości trzeba bys sie chyba bardzo starać żeby w 1.4MA olej przekroczył 100st.C ;)
attachment.php

- aby rozsadzić sprawę z temperatura oleju, należało by zrobić skan analizatorem CAN, jakie dane wysyła ECU do programu diagnostycznego.
- może dla tego modelu oprogramowanie MES przekłamuje.
- albo wybrać do pomiarów inny model auta (aby tylko ECU sie zgadzało ), pominąć komunikat o błędnym ISO i odczytać dane.

Ostatnia edycja:
że temp oleju rzeczywiście osiąga 140*C
Nie osiąga... -> nie jest możliwe żeby po 20h stania pod chmurką olej miał temp 50*C przy temp cieczy chłodzącej, powietrza i temp zewnętrznej 10*C.

Dodano po 5 minutes:

albo wybrać do pomiarów inny model auta (aby tylko ECU sie zgadzało ), pominąć komunikat o błędnym ISO i odczytać dane.
Próbowałem wszystko co ma silnik 1,4 Multiair Turbo. Wszystko się łączyło i pokazywało taką samą temp oleju.

Sprawdzę za 2 tyg u kolegi w PE 1,4 MA T jak wróci z urlopu :> Jak będzie miał normalną to chyba zamówię czujnik temp oleju....

W rzeczywistości trzeba bys sie chyba bardzo starać żeby w 1.4MA olej przekroczył 100st.C
Spójrz na moje logi... u mnie dynamika zmiany temp oleju jest duzo mniejsza niż u Ciebie - temp się zmienia mniej więcej podobnie do zmiany temp płynu chłodniczego. A u mnie? baaardzo powoli...

Ostatnia edycja:
Otworzyłem przed chwilą stary separator po 3 latach i 4 m-cach wygląda tak (po płukance silnika):
attachment.php

Dramatu nie ma chociaż czarnej mazi sporo jest, zimowego 'majonezu' tylko resztki w okolicy sprężyny - prawdopodobnie płukanka silnika przez pół godziny w tym 10 min na 1200rpm na gorącym oleju poradziła sobie z resztą...

Załączniki

• odma 93300.jpg
    odma 93300.jpg
    30.7 KB · Wyświetleń: 1,010
Otworzyłem przed chwilą stary separator po 3 latach i 4 m-cach wygląda tak (po płukance silnika):
attachment.php

W jaki sposób zdejmowałeś opaski zaciskowe na przewodach podłączonych do separatora? W jaki sposób zdjąć "pokrywkę" tak aby niczego nie połamać?

(po płukance silnika):
Nie bardzo rozumiem co ma płukanka do stanu zasyfienia separatora oleju? :) Przez separator oleju olej nie przepływa. Separator tylko wychwytuje olej z wyziewów z odmy żeby do dolotu się nie dostał. Same opary są odprowadzane do dolotu. Tyle. Płukanka nic tam nie wyczyści.

Ostatnia edycja:
Nie do końca. W zależności od typu płukanki jest spora szansa, że po pół godziny silnie parująca płukanka silnika zrobi robotę w trakcie odparowania. Ten majonez powstały po zimie z wody/wilgoci zmieszanej z oparami oleju na ogół wystarcza dobrze podgrzać ('przegonić' auto) aby spłynął a jeśli dostarczysz jeszcze opary znacznie silniej myjące niż sam olej to po pół godziny praktycznie nie ma po nim śladu.

dało sie założyć z powrotem te fabryczne opaski? Jesli tak to czym się wspomagałeś :)

Dokopałem się w necie do informacji, że Garrett wymaga filtrowania oleju turbiny na poziomie 20 mikronów co tłumaczyłoby obecność tego 'sitka' w śrubie turbo, ponieważ obecnie popularne dobre filtry oleju znanych marek potrafią łapać brudy wielkości ~40um i większe a np. filtry oleju fabryczne marek japońskich są w tej dziedzinie jeszcze gorsze. Patrząc jak szybko gaśnie kontrolka ciśnienia oleju w Julce podczas 1 rozruchu po nocy to nie wydaje mi się, że filtr OEM jest mistrzem w tej kategorii. Kiedyś w innym aucie testowałem to na różnych filtrach a na tym samym oleju i różnice bywały zauważalne. Namierzyłem producenta filtrów oleju, który chwali się filtrowaniem na poziomie 10um ale czekam na potwierdzenie czy konkretnie ten wkład dla 1.4 TB MA też tyle potrafi... :confused:
Mam już drugą nową śrubę turbo na eksperymenty i gołym okiem to sitko wygląda jak folia - takie gęste, jak do paliwa a nie do oleju a przecież paliwo w 40*C ma wielokrotnie niższą lepkość niż olej w 100*C...
Wieczorkiem potraktuję ją mechanicznie to może uda się wyjąć całe sitko.. albo w kawałkach :P

czyli raczej jego wywalenie nie wchodzi w rachubę , mimo wszystko. Co do filtrów oleju to może nie trzeba daleko szukać :) cytat ze strony WF Sedziszów "Dokładność filtracji naszych filtrów oleju wynosi od 10 do 25 µm."

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót