[Giulietta] Wymiana oleju, czyszczenie odmy, czyszczenie filtru modułu MA.

Swoją drogą zastanawiam się co płukanka może z tym zrobić?
Rozpuścić gorącymi oparami jeśli dasz jej na to czas - wtedy spłynie to do miski. Tak pewnie było u mnie skoro majonezu nie było po 93kkm.
Całkiem możliwe, że znalazłeś zaklejony separator bo jeszcze jest chłodno - po powrocie z wakacji na tym samym oleju mogłoby go tam już nie być.

Kiedyś się bardzo spieszyłem zimą A2 (prawie cała trasa z gazem w podłodze przy temp <0*C) - chłodzenie silnika potworne! Kiedy zajechałem na miejsce i sprawdzałem olej to pod korkiem (inna konstrukcja, brak separatora) było sporo tego 'majonezu'. Tego samego dnia wracałem już spokojniej i w domu korek był już czysty - silnik się dogrzał, wilgoć odparowała z oleju po kilku godzinach pracy na gorąco.

- śruba nr 7 + podkładki wymieniona.
- stara śruba miała uszkodzony filtr.
- trochę dziwna ta jakość materiału, auto z przebiegiem około 30 Kkm, dwie wymiany oleju.

Załączniki

• turbina 006.jpg
    turbina 006.jpg
    95.6 KB · Wyświetleń: 398
  • turbina 008.jpg
    turbina 008.jpg
    43.8 KB · Wyświetleń: 318
Dzięki za kolejne fotki.
U Ciebie filtr nie wygląda jednak na przepalony i pokruszony tylko przerwany od ciśnienia oleju :confused:

U Ciebie filtr nie wygląda jednak na przepalony i pokruszony tylko przerwany od ciśnienia oleju

Temperatura powoduje to, że tworzywo sztuczne sitka staje się kruche. Później ciśnienie robi swoje.

Zanim kupię nowy za rok.... wykręcę stary. Jak będzie sitko rozerwane to..... niestety ale ... będzie śruba bez sitka. Z dwojga złego lepiej w tę stronę.

Ostatnia edycja:
To jest silikon wysokotemp. Może się nada :) W każdym razie wyczyszczenie tego to nie taka prosta sprawa - jest zabrudzone od wewnątrz...
Ć
Chyba będzie trzeba napiać do fiata - który przewód jest który oraz czy (8), (7), (10) posiadają filtry.... i jaką funkcję pełni śruba nr 10 i dlaczego taka droga :)

update:

Poszło pytanie do fiata:

Szanowni Państwo,
Mam pytanie odnośnie układu smarowania olejem turbosprężarki w silniku 955A2000.
Rysunek nr 10301-050 - PRZEWODY SMAROWANIA
1. Który przewód jest przewodem doprowadzającym olej do turbosprężarki? 55223393 (na rys nr 1) czy 55215972 (na rys nr 6)
2. Czy śruby 71769773 (nr 7 na rys) oraz 71769772 (nr 8 na rys) są wyposażone w filtr oleju np. w postaci sitka?
3. Jaką funkcję pełni śruba nr 10 i czy jest wyposażona w filtr oleju?

Do tej pory za każdym razem otrzymałem wyczerpującą odpowiedź i liczę na to też teraz :)

W każdym razie jak nie uda mi się zamówić 1 szt śruby 7 i 8 to niestety tylko zostaną wyczyszczone przy następnej wymianie oleju - wrzesień/październik.

A śruba nr 10... 300-400zł no nie tyle to ja za to nie dam... ;) Bo to już przesada.

Czesc.
Nie doszukalem sie, czy dostales odpowiedz od fiata-prosba o info.
Czy ustaliliscie ktory filtr jest na zasilaniu turba olejem?
Mam przejechane 52kkm, auto odebrane 10.2010 wiec jestem w grupie ryzyka odnosnie uniair.
Chce w najblizszym czasie zrobic przeglad dla 60kkm i wymienic przy okazji filtr uniair i zasilania turbiny.
Mam nadzieje, ze uniair pozyje (wymieniam olej co 15kkm).

Dodano po 8 minutes:

Tak wygląda u mnie separator po 40kkm głównie miejskiej jazdy na krótkich odcinkach

attachment.php
attachment.php
attachment.php

jak widać głównie to jest "masełko" w środku-może by starczyło na jedną kanapkę ;). Jako że nie miałem drugiego separatora musiałem go rozbierać tak aby dało się go poźniej złożyć. :)
Na szczęście pokrywka nie jest z tak twardego plastiku na jaki wyglądał , wystarczy podważyć 3 zaczepy (podkładając pod nie blaszki aby się nie zatrzasnęły z powrotem) i reszta puści. Dla pewności aby nic nie połamać przed podważaniem zaczepów podgrzewałem je suszarką-wtedy plastik jest bardziej elastyczny

Czad. Fabryka masla.
Dzis otwieralem denko i ja - masla brak..
Ciekawe skad taka zatem roznica.
Moge tylko podejrzewac - cora uwielbia spac w aucie, w zimie po spacerze, w weekendy sypiala w aucie min godzine. W tym czasie pracowal rzecz jasna silnik, a ja bawilem sie glownie alfaobd.
Mysle, ze w tym czasie odparowywala woda...

Dodano po 2 minutes:

Nadeszło info od Hengsta odnośnie wkładu filtra oleju Hengst E60H D110 do naszych TB MA - dokładność filtrowania to 50% dla 24um i jest to poziom OEM. Jeśli Garrett rzeczywiście oczekuje filtrowania 20um to bez sitka w śrubie turbo ryzyko wzrostu zużycia łożyska turbiny rośnie bo sam filtr oleju nie da rady - przy 20um dokładność tego filtra oleju może być o wiele niższa np. 20-30% tylko.
Niestety pewnie więcej od papierowego wkładu filtrującego wymagać nie można bo 99% dla 15-20um osiągają filtry z wkładem syntetycznym - znam takie ale nie oferują wkładu do naszych silników.
Ja mam teraz założony OEM u siebie więc przy okazji badania próbki oleju zlecę również test "Particle count" który pokazuje jaki jest rozkład % zanieczyszczeń w rozbiciu na przedziały rozmiarowe - to pokazuje jak filtr oleju sobie radzi w boju :P

Jak Twoje testy?
Wiemy juz jaki filtr stosowac i czy ktorykolwiek filtruje rzeczone 20 mikronow?

Ostatnia edycja:
Czad. Fabryka masla.
Dzis otwieralem denko i ja - masla brak..
Ciekawe skad taka zatem roznica.

moim zdaniem to efekt jazdy miejskiej na krótkich odcinkach, jest po zimie a na dłuższej trasie po tej zimie to jeszcze nie byłem więc nie miało kiedy to odparować. Wniosek jest chyba w miare prosty, Ci ktorzy rzadko mają okazje porządnie przegonić auto na dłuższej trasie powinni częsciej to czyścić właśnie w okresie jesienno-zimowym żeby nie było takiej akcji jak u kolegi ktoremu się to pozatykało i w efekcie powywalało inne rzeczy

ktorykolwiek filtruje rzeczone 20 mikronow
Chyba tylko ten w postaci nylonowego sitka w śrubie nr 7 - tam jest filtrowanie oleju na zasilaniu turbiny. Problem w tym, że nikt z nas jeszcze nie wyjął tego filtra w całości więc wygląda na to, że to filtrowanie trwa krótko.
Napisałem do Garretta aby poznać ich opinię w tej sprawie ale cisza. Sędziszów też nie odpowiedział ile potrafią ich filtry. Ja mam nadal filtr OEM i zbyt mało teraz jeżdżę Julką aby go wymieniać więc jakiekolwiek porównania z zamiennikami innych marek muszą poczekać. Obecnie najlepsze wyjście wg mnie to filtr OEM i nowa śruba nr 7 (z nowymi podkładkami/uszczelkami oczywiście).

Ja mam nadal filtr OEM i zbyt mało teraz jeżdżę Julką aby go wymieniać więc jakiekolwiek porównania z zamiennikami innych marek muszą poczekać. Obecnie najlepsze wyjście wg mnie to filtr OEM i nowa śruba nr 7 (z nowymi podkładkami/uszczelkami oczywiście).

U mnie na pierwszy montaż włożony był filtr PURFLUXA, wymieniałem go przy przebiegu 8tyś.U mnie unit olejowy jest zrobiony przez purfluxa(chłodniczka oleju,obudowa filtra). Nowy filtr kupiłem w ASO oryginalny, ale nie był to już purflux. Purflux ma charakterystyczny kształt wkładu (harmonijka). Także jak widać alfa zaopatruje się w filtry u różnych producentów, pewnie gdzie taniej.

Coś takiego? Materiał filtrujący PURFLUX
To co Purflux robi dla Hondy jako OEM z filtrowania nie słynie (skuteczność 66,5% @ 20um) ale możliwe, że potrafią więcej a tylko silniki z JP mają tak słabe specyfikacje filtrów oleju (OEM Toyoty 51% @ 20um)... Niestety jak Hengst twierdzi - poziom ich wykonania filtra oleju do Julki to 50% skuteczności filtrowania @ 24um czyli niestety jeszcze gorzej ;(
Dla porównania w US - Chevrolet, Chrysler, Ford montują OEM filtry oleju o skuteczności filtrowania rzędu 93-95% @ 20um tylko tam nikt nie każe jeździć 30kkm na oleju z miską o pojemności 3,5L oleju w dodatku w zaturbionej benzynie...

Który masz to m-c/rok produkcji Julki?
Separator oleju, który zdemontowałem był od Mahle - ten pdf to potwierdza.. ;-)
http://www.autonews.com/assets/PDF/CA71846128.PDF

Nie, filtr był tradycyjny wymienny wkład (nie puszka) taki jak ten:

attachment.php
attachment.php

Byłem obecny przy wymianie filtra,więc na 100% był to purflux , sprawdzałem producenta i model.
Co do "unitu" olejowego to również jest to purflux:
attachment.php

Który masz to m-c/rok produkcji Julki?
Po Vinie wychodzi kwiecień 2013.

Co do filtrów to zawsze kupowałem i kupuję MANA lub Purfluxa. Mechanicy mówią, że purflux jest dobry zresztą w wielu markach idzie na pierwszy montaż. Mnie się wydaje, że ma też więcej materiału filtrującego w stosunku do konkurecji ze względu na charakterystyczne karbowanie zwiększające powierzchnię czynną.

Zmieniałem również filtr kabinowy, był to VALEO (był brandowany znaczkiem alfy romeo i valeo jednocześnie). Kupiłem również VALEO cena 50pln, natomiast knecht,purflux,mann, filtron oscylują w granicach 90pln (jak dla mnie chora cena za filtr kabinowy bez wkładu węglowego).
Filtr powietrza kupiłem knechta ale ten planuję wymienić przy 20tyś kilometrów. W tej chwili cyknęło mi pierwsze 10 kkm.

Załączniki

• IMAG0819.jpg
    IMAG0819.jpg
    68.7 KB · Wyświetleń: 922
  • IMAG0820.jpg
    IMAG0820.jpg
    42.7 KB · Wyświetleń: 1,022
  • IMAG0822.jpg
    IMAG0822.jpg
    98.9 KB · Wyświetleń: 1,396
No proszę - dostałem w końcu odpowiedź z Sędziszowa (po delikatnym przypomnieniu telefonicznym...) i fakt, że jestem pod wrażeniem deklarowanych parametrów wkładu do naszych Julek (WO1528X):

Dokładność filtracji: 20um
Skuteczność filtrowania: 95%

Ja już zaczynam szukać tego w sklepie i pójdzie na kolejną wymianę a potem testy :o
Jeśli wyniki badania oleju potwierdzą w praktyce te parametry jakościowe to czapki z głów... bo wszystkie ww. marki wtedy będą przy Sędziszowie niczym tania masówka :D

http://allegro.pl/nowy-oryginalny-filtr-oleju-doblo-1-3jtd-multijet-i4179137385.html

Nie sądzę ;)

Prędzej machnęli się o rząd wielkości:

Dokładność filtracji: 200um
Skuteczność filtrowania: 95%

:)

To samo dotyczy filtrów powietrza. Fakt w porównaniu z OEM czy MANN-a (wcześniejsze jakie miałem) dają dużo więcej tej całej fizeliny czy co to jest ale jakość wykonania i faktura papieru wskazuje na to, że filtr dużo więcej drobinek przepuści.

Sędziszów vs. Vasco:

attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php

I jeszcze oleju:

attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php

Trudno kupiło się i trzeba pojeździć ale ja prędzej MANNa, albo BOSCHa następnego kupię :>

I OE czy Mann wyglądały jak Vasco (faktura papieru, ilość tej fizeliny) z tym że stalowej siatki nie miały, a zamiast niej dużo więcej kleju trzymającego harmonijkę w porównaniu z Sędziszowem. Tam pasek kleju miał fi 5mm.

Mam tylko nadzieję że się nie rozsypie jak tutaj:

http://megane.com.pl/topic/40966-filtr-powietrza-wf-sedziszow/

Nie wiem zobaczymy :> Sędziszów na pewno dużo mniejsze opory stwarza przez co spadek ciśnienia na nim jest mniejszy co pozytywnie wpływa na uszczelnienia olejowe części sprężarkowej turbosprężarki. Ale tak namacalnie patrząc na całość myslę że będzie gorzej filtrować.

Zobaczę jak będę wymieniać rozrząd w maju, to filtr powietrza tez wymienię. Jestem ciekawy jak sędziszów po 10 000km wygląda :)

Załączniki

• DSCN3074.jpg
    DSCN3074.jpg
    67.4 KB · Wyświetleń: 684
  • DSCN3075.jpg
    DSCN3075.jpg
    122 KB · Wyświetleń: 693
  • DSCN3076.jpg
    DSCN3076.jpg
    159 KB · Wyświetleń: 676
  • DSCN3077.jpg
    DSCN3077.jpg
    90.7 KB · Wyświetleń: 686
  • DSCN3078.jpg
    DSCN3078.jpg
    71.6 KB · Wyświetleń: 697
  • DSCN3079.jpg
    DSCN3079.jpg
    69.6 KB · Wyświetleń: 670
  • DSCN3081.jpg
    DSCN3081.jpg
    60 KB · Wyświetleń: 671
  • DSCN3082.jpg
    DSCN3082.jpg
    119.9 KB · Wyświetleń: 721
  • DSCN3083.jpg
    DSCN3083.jpg
    69.3 KB · Wyświetleń: 677
  • DSCN3084.jpg
    DSCN3084.jpg
    79.3 KB · Wyświetleń: 667
  • DSCN3085.jpg
    DSCN3085.jpg
    63.4 KB · Wyświetleń: 698
  • DSCN3086.jpg
    DSCN3086.jpg
    68.7 KB · Wyświetleń: 687
  • DSCN3087.jpg
    DSCN3087.jpg
    57.2 KB · Wyświetleń: 707
  • DSCN3088.jpg
    DSCN3088.jpg
    51 KB · Wyświetleń: 681
  • DSCN3090.jpg
    DSCN3090.jpg
    66.5 KB · Wyświetleń: 684
  • DSCN3092.jpg
    DSCN3092.jpg
    54.3 KB · Wyświetleń: 679
Ostatnia edycja:
Nie doszukalem sie, czy dostales odpowiedz od fiata-prosba o info.
Czy ustaliliscie ktory filtr jest na zasilaniu turba olejem?

Oddzwoniło jedno aso że mam do nich podjechać to wszystko wytłumaczą. Ale nie chciało mi się i nie podjechałem :>

Zasilanie olejem to ta Śruba która wymieniamy w turbo :)

Oddzwoniło jedno aso że mam do nich podjechać to wszystko wytłumaczą. Ale nie chciało mi się i nie podjechałem :>

Zasilanie olejem to ta Śruba która wymieniamy w turbo :)

Czyli sruba nr 7.
Bylem wczoraj w Ganineksie w kat, sprzedali mi info, ze Pol-Car w poznaniu ma na sztuki. Kupilem dwie.

Przy okazji, ktore ASO Cie zapraszalo?
Bede w Bielsku w przyszlym tygodniu jakby co.. ;)

Przy okazji, ktore ASO Cie zapraszalo?
Ganinex z Gliwic.

Bylem wczoraj w Ganineksie w kat, sprzedali mi info, ze Pol-Car w poznaniu ma na sztuki. Kupilem dwie.
Trans auto z Zabrza mi własnie z Pol-Car-u ściągnęło tą która mam. 10zł dodatkowo za wysyłkę zapłaciłem.

A ten jeszcze jedno MANN i OE u mnie wyglądały dokładnie jak ten:

http://www.motointegrator.pl/produkty/236469-filtr-powietrza-sofima-s-3297-a

Dzieki za info, w Gliwicach mnie jeszcze nie widzieli.
A podsumowujac filtr oleju-na jaki sie upierac przy wymianie?
Wiemy juz czy sa rzeczywiscie roznice?

Nie sądzę
Prędzej machnęli się o rząd wielkości
Więcej wiary... ;) no ale zobaczymy jak w praktyce - ja zaryzykuję Sędziszów. Odnośnie ilości materiału to znam filtry, które mają go 30-40% mniej a skuteczność mają rekordową bo materiał z górnej półki a to że jest go mniej pozwala jeździć na nich duuuużo dłużej niż na innych bez przytkania i otwierania by-pass'u ale niestety nie ma do naszych Julek.

BTW: nowy AlfaOBD pokazuje już temp oleju i to całkiem realnie ale opis nadal 'estimated'... Sprawdzi ktoś czy MES pokazuje to samo i jest to rzeczywista temp oleju czy tylko 'szacowanie' bardzo urealniono?
Z góry dzięki ;)

Sprawdziłem- teraz AlfaOBD juz dobrze pokazuje temp. oleju zarówno w wersji na PC jak i andka. Praktycznie te same wartosci co MES

Nie wiem zobaczymy :> Sędziszów na pewno dużo mniejsze opory stwarza przez co spadek ciśnienia na nim jest mniejszy co pozytywnie wpływa na uszczelnienia olejowe części sprężarkowej turbosprężarki. Ale tak namacalnie patrząc na całość myslę że będzie gorzej filtrować
.
skąd taki wniosek od razu że bedzie gorzej filtrować? Miałeś ten filtr oleju w rece? Chciałem w sumie dziś zrobić zdjecia własnie tego WO1528X ale myśle że to bez sensu bo z takich zdjęć nic nie wynika, ten sedziszów wygląda dokładnie tak jak ten Bosch na powyższym zdjęciu a co do materiału filtrujacego i skuteczności filtrowania to tego się ze zdjęć nie dowiemy. Klej jest bardzo mocny-twardy jak kamień , nic sie nie giba- trzymając obiema rękami i przekręcając lekko w przeciwnych kierunkach za obie plastikowe boki konstrukcja jest bardzo sztywna, dużo bardziej niż OEM ktory kiedyś wkładałem (nie chciał "wskoczyć" na swoje miejsce i mialem wrażenie że sie zaraz cały pognie i bedzie po zawodach- tak cała ta harmonijka pracowała że ciężko to było włożyć). Dużo tych wkładów w rece nie miałem ale moim zdaniem ten sedziszów wyglada bardzo solidnie, a co do filtracji czy zachowa parametry takie jak podali to się okaże może za jakiś czas jak kol. włyszkow przestuje i podzieli się wynikami z próbek olejowych :)

Sprawdziłem- teraz AlfaOBD juz dobrze pokazuje temp. oleju zarówno w wersji na PC jak i andka. Praktycznie te same wartosci co MES

Super, dzięki za info - tym bardziej ciekawe dzisiejsze moje wyniki bo jakieś 2x 30 min jazdy (+20*C) z niedługą przerwą - oba z dość dynamicznymi momentami łącznie ze wspólnym warkotaniem z pewnym GTRem i temp wody na koniec zabawy 95*C a oleju 91*C... tylko? Olej 5W-30 w dodatku 'rozrzedzony' czyścikiem. :)

Amortyzatory
Powrót