• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Wymiana kierownicy na multifunkcyjną

hellrazor

Nowy
Auto
AR 147 JTD na koksie
W najbliższym czasie planuję wymianę kierownicy ze standardowej na skórzaną i w związku z tym kilka pytań:

-jak duża jest skala trudności tego zabiegu, czy własnymi siłami można to ogarnąć, czy trzeba odwiedzić jakiś warsztat?
-czy skórzana kiera jest typowo plug&play?
-czy robi różnicę, że kierownica jest z "anglika", tzn. mocowania do kolumny etc.?
-czy ktoś przeprowadzał taki zabieg i posiada coś w rodzaju manuala?

Pozdro

wazne jest tylko jaki jest wieloklin a zapene jest taki sam
i pamiętja by nie obkręci taśmy airbag bo ja zerwiesz jak zdejmowales kierownice tak jak zakladasz

-jak duża jest skala trudności tego zabiegu, czy własnymi siłami można to ogarnąć, czy trzeba odwiedzić jakiś warsztat?
-czy skórzana kiera jest typowo plug&play?
-czy robi różnicę, że kierownica jest z "anglika", tzn. mocowania do kolumny etc.?
-czy ktoś przeprowadzał taki zabieg i posiada coś w rodzaju manuala?

Odkręcasz poduszkę, zdejmujesz z niej kabelek.
odpinasz wszystkie wtyczki jakie wychodzą z taśmy airbag.
zdejmujesz zaślepkę przy wieloklinie, tam jest nakrętka na klucz 22 lub 23
odkręcasz kierownicę, zakładasz nową, skręcasz i po problemie.

Aha, może być od anglika, turasa lub ruska, ale nie podejdzie od 156 do 147 mimo takiego samego wyglądu.

Jak chcesz to ja mam w świetnym stanie i dobrej cenie kierownice do sprzedania:D

Odkręcasz poduszkę, zdejmujesz z niej kabelek.
odpinasz wszystkie wtyczki jakie wychodzą z taśmy airbag.
zdejmujesz zaślepkę przy wieloklinie, tam jest nakrętka na klucz 22 lub 23
odkręcasz kierownicę, zakładasz nową, skręcasz i po problemie.

Aha, może być od anglika, turasa lub ruska, ale nie podejdzie od 156 do 147 mimo takiego samego wyglądu.

Jeszcze tylko dodam, żeby to robić na wyłączonym zapłonie w celu uniknięcia błędu Airbag. Kierownice od większości 156 po FL mają trochę inny wieloklin niż 147. Jest to do przeskoczenia ale lepiej kupić typową do 147. Właśnie taką obszywam więc mogę zrobić foto różnicy w wieloklinie. Poza tym, żeby ściągnąć poduszkę musisz odkręcić 3 śruby znajdujące się z tyłu ramion kierownicy. To są tzw imbusy (sześciokąty). I oczywiście ważne jest zaznaczenie pozycji kierownicy, choć w 147 trudno się pomylić dzięki trzem innym klinom.

to ja sie podepne a z 156 przed na po lifcie idzie to jakos zrobic czy nie warto sie bawic ? chyba juz cos bylo na forum...

kivi89 chyba juz cos bylo na forum...[/QUOTE napisał:
Sam sobie częściowo odpowiedziałeś. Ogólnie nie da się z zachowaniem bezpieczeństwa i rozsądku. Choć widziałem już taką rzeźbę to sam jej nie polecam.

Nie na wyłaczonym zapłonie tyko na zdjetej klemie plusowej bądz minusowej którą sie chce. I odczekac od 20 do 30min i dopiero odączac poduszke

Ostatnia edycja:
Nie na wyłaczonym zapłonie tyko na zdjetej klemie plusowej bądz minusowej którą sie chce. I odczekac od 20 do 30min i dopiero odączac poduszke

Jak Cię proszę nie szerz jakichś wierzeń ludowych... Zdjąłem i założyłem już kilkaset kierownic i w tym przypadku trzeba tylko wyłączyć zapłon. Są auta, w których błąd nie wyskoczy po wypięciu AIRBAG'u przy zapłonie ale to już inna sprawa.

---------- Post added at 22:12 ---------- Previous post was at 22:10 ----------

Delikatnie obchodź się z zaczepami od poduszki

O jakie zaczepy Ci chodzi?

Witam,

Czy przy wymianie kierownicy w 147 ze zwykłej na multifunkcyjną trzeba ciągnąć jakąś instalację do kierownicy, czy wszystko jest na miejscu i jedynie elektryk musi swój palec do tej roboty przyłozyć ?

Musisz pociągnąć dwa przewody do zielonej kostki za radiem, chyba że już masz takowe.
A tak, to wymieniasz kierownice, taśmę airbag plus to co napisałem powyżej i śmiga.

Ja 4 miałem do zielonej kostki. Plus to co jeszcze kolega pisał. Kabli raczej nie bedziesz miał juz pocignietych... Sam u siebie robiłem taką przeróbke

a jak ta przeróba wyglądala? jaki ten kabel od radia do kierownicy?

Kabla nie kupisz. Musisz sobie go samemu pociągnąć. Wtyczkę powinieneś już mieć za radiem, tyle tylko że pustą, bez pinów.

musisz od radia (zielona wtyczka) i pociagnac go az posama tasme i tam w tasme masz koste na 8 pinów szukasz prądu i sie wpinasz w odpowiedni. Pozatym był nie jeden tema o kierownicy wiec tam poszukaj, wiecej jest informacji

no i takich nieporozumien chciałbym uniknać:(
ok namierzyłem kierownice z siodełkiem,
taśmę airbag do niej z czarną wtycznką(będzie ok?) przełącznika zespolonego nei trzeba wymieniać?
pytanie co jeszcze potrzeba? tylko ten kabel do cd? (musze spr czy mam zielona wtyczke)

Tych tematów na forum jest tyle...kiedyś właśnie kol.Belfer również dokładnie tłumaczył..jeśli już nie z tego forum to zadaj sobie trochę trudu i zobacz tu : http://www.forum147.com/viewforum.php?f=19
Rozumiem że kolego program eLearn już przestudiowałeś pod tym kątem i popisałeś sobie numery pinów w kostkach itd. oraz przejrzałeś schematy.

Może to Ci trochę pomoże ...co prawda chodzi tutaj o sterowanie nie fabrycznego radia i rzecz się dzieje w alfie 156..ale masz pewne linki które mogą Ci się przydać
http://www.forum.alfaholicy.org/156/32941-sterowanie_radiem_z_kierownicy.html

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót