Wymiana kierownicy na multifunkcyjną

JEST :) w końcu po roku czasu przestoju zmobilizowałem sie i dokończyłem projekt wymiany kierownicy :) wszysko działa i jest ok dzieki wszystkim za pomocne posty i w razie czego służe pomocą gdyż jestem na świeżo :) przyznaję że nie podpiołem jeszcze zasielania (nie wiem jeszcze gdzie bedzie najlepiej- ale kabelek przygotowaqny i zaizolowany czeka)

- - - Updated - - -

kostka w taśmie AIRBAG w ver. multifunkcyjnej którą musisz mieć (ta po lewej), wtyczkę do tej kostki bedziesz musiał wykonać samodzielnie

http://www.forum.alfaholicy.org/attachments/147/43914d1326220258-wymiana_kierownicy-2012_01_10_15_51_46_374.jpg

zdjecie pogladowe od kolegi "noname" którego posty były bardzo pomocne

tak czytam i czytam, ale jedna rzecz nie została "powiedziana" jasno - czy jeśli do mojego radia wpięta jest zielona wtyczka z kabelkami i mam tempomat to czy mam również taśmę poduszki przystosowaną pod kierownicę multifunkcyjną ?

Najszybciej będzie rozebrać osłonę kolumny kierownicy i sprawdzić. Zrobisz to bez zdejmowania kierownicy. Wystarczy odkręcić 3 inbusy w tym czarnym plastiku pod kierownicą.

Wysłane z mojego HTC One S

Siemanko mam pytanie, zainstalowałem w ostatnie wakacje kierownice multi i wszystko gra prócz podświetlenia kierownicy elektryk powiedział że zerwany obwód. I tu jest pytanie gdzie mam szukać tej przerwy?? On mówi, że nie zrobi bo za dużo roboty.

Witam
Ja sobie jakoś nie poradziłem . Mam Alfę 147 po lifcie . W radiu mam zieloną kostkę z wpiętymi przewodami . Kupiłem kierownicę z sterowaniem , podkowę , taśmę do airbaga z czarną wtyczką . Przy pierwszej próbie okazało się że taśma airbaga nie pasuje bo jest od wersji przed liftem . Złożyłem z powrotem ale już wyskoczył mi błąd VCD ( system failure). Dokupiłem prawidłową taśmę . Po złożeniu przez chwilę pojawił się błąd Airbagu ale po kolejnym odpaleniu znikł . Co do kierownicy to : nie działa klakson , nie działa sterowanie , i dalej jest błąd VCD .

Co do kierownicy to : nie działa klakson , nie działa sterowanie , i dalej jest błąd VCD .

W podkowie jest czujnik kąta skrętu. A przynajmniej powinien być w autach które mają VDC. Być może pomocna będzie jego kalibracja (programem MES).

Druga rzecz, to taśma airbag. Ważne jest żeby założyć ją we właściwej pozycji - w połowie drogi między skrajnymi pozycjami (obrotów w lewo musi być tyle samo co w prawo) inaczej taśma się urwie przy pierwszym skręceniu kół do oporu.

Jest postęp . Po oczyszczeniu wtyczki jest sterowanie radia . Co do błędu to niestety . Po pierwsze kierownica jest krzywo a koła prosto , czujnika mnie mogę skalibrować bo MES prosi mnie o jakiś adapter i nie łączy z centralą A B S .

Sent from my iPad using Tapatalk

U mnie wymiana przebiegła bez problemu, wpierw wyczytałem wszystko na forum a potam zabrałem się do roboty, własnoręczna instalacja itp i wszystko działa i hula ;)

Kilka pytań na początek :
1) Czy airbag od zwykłej kierownicy będzie pasować do multifunkcyjnej ?
2) Czy wiązki kabli itp od zwykłej pasują do multi?

Kilka pytań na początek :
1) Czy airbag od zwykłej kierownicy będzie pasować do multifunkcyjnej ?
2) Czy wiązki kabli itp od zwykłej pasują do multi?

Ad 1. Tak
Ad 2. Jakie wiązki?

@rynkov-i chodzilo chyba o wtyczki

i jeszcze mam pytanko czy tasmy przed liftem i po lifcie sa takie same ?

Ostatnia edycja:
Tak taśma airbag. To wychodzi na to ze można wszystko mieć już w aucie?

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka

Czyli mogę kupić kierownicę bez airbagu i cala reszta będzie pasować?

Czyli mogę kupić kierownicę bez airbagu i cala reszta będzie pasować?

Jeśli chodzi o poduszkę to tak. Tylko na 90 będziesz musiał zmienić taśmę air bag i puścić instalacje od taśmy w kierunku radia.

Ok. A jest gdzieś może foto z tego procesu? Czy to opis w postaci tekstu i schematów?

Ok. A jest gdzieś może foto z tego procesu? Czy to opis w postaci tekstu i schematów?

Wydaje mi się de wszystko zostało napisane w tym wątku. Są zdjęcia schematy itp.

Ok a jakie opcje daje kierownica? Co można ją sterować? Dodatkowo będę montował tempomat i jak on się ma do kierownicy?

Oo ciekaw jestem jak Ci wyjdzie instalacja tempomatu :) mozesz podeslac potem jakies zdjecia i opis moze tez sie skusze :)

A co do kierownicy to zglasniasz i zciszasz radio i zmieniasz stacje lub nr utworow z plyty a czy cos jeszcze ro nie wiem :p

Boje się ze mi się nie uda:/ Niby ludziom się udaje ale mam wątpliwości co do moich zdolności :)

Amortyzatory
Powrót