Wymiana kierownicy na multifunkcyjną

Głównie opierałem sie na Twoim poście:) ale to teoria takie czytanie. Pozniej bardziej praktyka i rozmowa na fejsie i gotowe:)

zdjęcie?

Jeszcze tylko dodam, żeby to robić na wyłączonym zapłonie w celu uniknięcia błędu Airbag. Kierownice od większości 156 po FL mają trochę inny wieloklin niż 147. Jest to do przeskoczenia ale lepiej kupić typową do 147. Właśnie taką obszywam więc mogę zrobić foto różnicy w wieloklinie. Poza tym, żeby ściągnąć poduszkę musisz odkręcić 3 śruby znajdujące się z tyłu ramion kierownicy. To są tzw imbusy (sześciokąty). I oczywiście ważne jest zaznaczenie pozycji kierownicy, choć w 147 trudno się pomylić dzięki trzem innym klinom.

Hej <b>Befer</b> jeśli jeszcze masz możliwość zrobienia/podzielenia się zdjęciem, to ja poproszę.
Daniel

PROBLEM Z UCIĘTĄ WIĄZKĄ KIEROWNICA MULTIFUNKCYJNA-NAVCONNECT.
sparowałem trzy przewody kiery z zieloną koską radia(różowy, różowo-fioletowy i czarno-fioletowy) ale kolory pozostałych przewodów nie pasują do zielonej kostki. Dwa z nich (biało-brązowy i biało-fioletowy są od poduchy a pozostałe trzy z kiery mają kolory: granatowo-czarny, czerwono-czarny i czerwono-szary, natomiast kolory wolnych jeszcze przewodów zielonej kostki radia to: biało-czarny, biało-niebieski i biało-zielony.??? Czy ktoś chętny zechce pomoc? z góry dziękuję.

nie wszystkie przewody z kierownicy idą bezpośrednio do radio. Z kierownicy idą przewody do zasilania poświetlnia do body, idze przewód "do masy". Wszystko już wielokrotnie było w tym wątku opisane, ze schematami, numerami pinów itp :P

doszedłem już do 12-stej strony i mam coraz większy mętlik w głowie. za dużo sprzecznych informacji. a może krótki opis kolorów wiązki z kiery (zostały mi trzy wolne przewody: czarno-granatowy, czarno-czerwony i szaro-czerwony).

Lesiu.Z Miałeś rację. Wystarczyły trzy przewody do pełnego sterowania kierownicą i czwarty do podświetlenia klawiszy. Mimo wolnych trzech przewodów z kiery i trzech z zielonej kostki radia WSZYSTKO HULA! Potrzebuję jeszcze podpowiedzi: pod które przewody podpiąć mikrofon do navconnect? I któr, wolne przewody wpiąć aby działał komputer pokładowy w navconnect? Pozdrawiam.

I któr, wolne przewody wpiąć aby działał komputer pokładowy w navconnect?

Komputer działa po sieci CAN. Nic nie musisz wpinać.

pod które przewody podpiąć mikrofon do navconnect?

Mikrofon wychodzi z dwóch pinów dodatkowej białej kostki. Idzie przez złącze pośrednie pod kierownicą a dalej do lampki podsufitki.
Jeśli masz dodatkową białą kostkę za radiem, wpinasz się w złącze pośrednie. Ja tak właśnie zrobiłem.

pomimo, iż mam piny CAN A i CAN B zarówno w radiu jak i w oryginalnej kostce niestety nie działa mi funkcja komputera w navi. może to wersja przedliftowa? Co do mikrofonu to mam białą kostkę zapinaną klamrą do radia. wychodzą z niej cztery przewody luźne i cztery spięte w dziwną pętlę. czy zechciałbyś podpowiedzieć precyzyjnie,z których konkretnie pinów poprowadzić przewody do mikrofonu? pozdrawiam.

CAN możesz mieć wyłączony przez jakiegoś zdolnego serwisanta car audio w samym urządzeniu. Wtedy tylko ta sama droga może CAN przywrócić.
Wszystkie niezbędne schematy są w eLearn. Nie znam wszystkich pinów na pamięć, tylko wiem gdzie czego szukać.

próbowałem pobrać eLearn ale nic z tego nie wyszło. szkoda. chyba sobie odpuszczę pozostałe trzy kable.

napisał cuoreventi:"CAN możesz mieć wyłączony przez jakiegoś zdolnego serwisanta car audio w samym urządzeniu. Wtedy tylko ta sama droga może CAN przywrócić.
Wszystkie niezbędne schematy są w eLearn." NIGDY NIE ODDAŁEM SWOJEJ BELLI ŻADNEMU PSEUDOFACHOWCOWI! NIE BYŁO TAKIEJ POTRZEBY. A CAN NA PEWNO DZIAŁA, BO ZANIM NABYŁEM CONNECTA+, ZDEMONTOWAŁEM ORYGINALNE RADIO Z CD I RDS NA ZEGARACH DZIAŁAŁ. PODPOWIEDZ PROSZĘ SKĄD ŚCIĄGNĄĆ "ELEARNA", KTÓRY BĘDZIE MI DZIAŁAŁ? CHCIAŁBYM DOPROWADZIĆ POZOSTAŁE PRZEWODY ABY DZXIAŁAŁ MI TRIP W NAWIGACJI. POZDRAWIAM.

Poradziłem sobie dzięki życzliwym kolegom na forum. Jak wszystko będzie poskładane zrobię fotki i wrzucę do wglądu dla innych odważnych. Dziękuję wszystkim i pozdrawiam.

Mam wszystko rozebrane oraz kierownice multi plus nową taśme już na aucie.
Wyczytałem

I. mamy wiazke do sterowania radiem pociagnieta do kiery(za radiem jest zielona kostka jej brak oznacza p. II)

OK. mam kostkę za radiem trzy kolorową natomiast kable są podpięte tylko do tej zielonej.
Niestety po zdjęciu obudowy kierownicy nie ma żadnej wolnej kostki którą mogę podłączyć do tej „podkowy z taśmą”

Gdzie szukać zakończenia tego kabla co idzie od radia

Z kostki podkowy idą trzy przewody do pinów 10, 11 i 12 zielonej kostki radia i całe sterowanie z kiery działa.

Cześć, koledzy! Wie ktoś, czy pasuje kierownica z Alfy GT do Alfy 147 FL? I czy moja poduszka z obecnej kierownicy, będzie pasować do tej kierownicy z Alfy GT!? Dzięki a odpowiedź!

Cześć, koledzy! Wie ktoś, czy pasuje kierownica z Alfy GT do Alfy 147 FL? I czy moja poduszka z obecnej kierownicy, będzie pasować do tej kierownicy z Alfy GT!? Dzięki a odpowiedź!

Pasuje. Poduszki są te same.

A czasami 156 z 2005 roku nie powinna miec juz sterowania z kierownicy bo moja nie ma?Poprzedni wlasciciel zmienil kierownice na ta z multifunkcja ale na tym zakonczyl modyfikacje wiec napiszcie co jeszcze potrzebne jest aby sterowanie dzialalo,jaka tasme airbag musze kupic i co jeszcze,posiadam standardowe radio bez navi?

Wysłane z mojego Nexus 4

A czasami 156 z 2005 roku nie powinna miec juz sterowania z kierownicy bo moja nie ma?Poprzedni wlasciciel zmienil kierownice na ta z multifunkcja ale na tym zakonczyl modyfikacje wiec napiszcie co jeszcze potrzebne jest aby sterowanie dzialalo,jaka tasme airbag musze kupic i co jeszcze,posiadam standardowe radio bez navi?

Wysłane z mojego Nexus 4
No przecież wszystko jest już tutaj napisane co potrzebujesz i jak podłączyć. Czego chcieć więcej?

Drodzy Szanowni,

Czy jest wśród Was ktoś, kto podjąłby się uruchomienia sterowania radiem z kierownicy w 156 poliftowej (2004 r.) wg opisywanych w tym wątku historii? Problem u mnie jest taki, że kierownicę mam "z guziczkami", ale guziczki owe nie działają - być może jeden z poprzednich właścicieli ją wymienił ze standardowej, ale o podłączenie już nie zadbał. Ja niestety nie mam warunków do dokonywania napraw, brak też odpowiednich narzędzi i wiedzy "elektrycznej". Jeśli znalazłby się obeznany z tematem chętny z okolic Łodzi to proszę o kontakt. Oczywiście za ewentualną pomoc przewiduje się gratyfikację w postaci np. biletów NBP. Pozdrawiam.

witam wszystkich :D Posiadam Alfę Romeo 147 2006 1.6 TS 120 KM po lifcie w wersji "Progression" . Chciałem zmienić swoją zwykłą kierownicę na multifunkcyjną, taką miałem w poprzednim samochodzie i ciągle szukam teraz przycisków na kierownicy aby zastopować, ściszyć lub zgłośnić radio. Czy ktoś może mi dokładnie opisać co jest mi potrzebne do zmiany takiej kierownicy, gdzie tego szukać i jaki jest koszt robocizny jak pojadę do kogoś aby to zrobił. Sam nie potrafię, jestem zupełnie zielony w takich rzeczach. BARDZO proszę o pomoc.

Drugie pytanie. Gałka biegów w moim samochodzie jest bardzo zniszczona, chciałbym ją sam zmienić. Czy to trudne?? Pomóżcie :D

Amortyzatory
Powrót