Wymiana foteli na elektryczne

Czy odsunięcia to tez nie jestem pewien czy to fachowe nazewnictwo.

wg angielskiej wersji MES'a - "Track Position Sensor" więc to może być równie dobrze czujnik pozycji fotela, odsunięcia, położenia jak i umiejscowienia - zwał jak zwał wiadomo że chodzi o to gdzie się znajduje.

oryginalne fotele z podgrzewaniem

Mam taki kpl z swojego, sprawny, niezniszczony (jak nowy), z sterownikiem - grzanie, pamięci, elektryka.
IMG_20221110_124230.jpg

kolega tak napisał wiec go nie poprawiałem. Czy odsunięcia to tez nie jestem pewien czy to fachowe nazewnictwo.

- - - Updated - - -

Szukasz jak zwykle slabo. Kombinujesz tez slabo. Kupujesz orginal i wylacznik panel zakładasz kodujesz i działa.
Tu na kąciku poczytaj dalej jak działa.

Wiele to nie wniosło, ale dzięki za chęci.

@tomek_poznan mozna sprobowac wylaczyc w proxi.

1h i poprzekładałem, 20 i 21 pin w kostce głównej foteli, a klamra ma swoją własną kostkę.

Jedno co, to sterownik nowych foteli krzaczy w Proxy - bo mu się VIN nie zgadza, a w oryginalnym nie chodzi funkcja kołyski siedziska (podniesienia frontu do góry) i bardziej będę szukał informacji (ew. kombinował) jak włączyć brakującą funkcję w moim oryginalnym sterowniku.

1h i poprzekładałem, 20 i 21 pin w kostce głównej foteli, a klamra ma swoją własną kostkę.

Jedno co, to sterownik nowych foteli krzaczy w Proxy - bo mu się VIN nie zgadza, a w oryginalnym nie chodzi funkcja kołyski siedziska (podniesienia frontu do góry) i bardziej będę szukał informacji (ew. kombinował) jak włączyć brakującą funkcję w moim oryginalnym sterowniku.

Dalej już nie lapie co kombinujesz sterownik usa oryginał fotele mogą być Europa zrobione dobrze i wszystko działa. Sterownik europa czy usa nie zakodujesz chyba ze nowy.

Dalej już nie lapie

Zaczynam się przyzwyczajać

sterownik usa oryginał fotele mogą być Europa zrobione dobrze i wszystko działa.

Napiszę jeszcze raz.

Sterownik USA, fotele Europa - nie działa unoszenie frontu siedziska - proxy wszystko na czarno

Sterownik Europa, fotele Europa - działają wszystkie funkcje jak powinny - proxy comfort foteli na czerwono

Sterownik europa czy usa nie zakodujesz chyba ze nowy.

Rozumiem że raz przypisane funkcje są na amen - chcąc coś zmienić tylko nowy.

Zaczynam się przyzwyczajać

Napiszę jeszcze raz.

Sterownik USA, fotele Europa - nie działa unoszenie frontu siedziska - proxy wszystko na czarno

Sterownik Europa, fotele Europa - działają wszystkie funkcje jak powinny - proxy comfort foteli na czerwono

Rozumiem że raz przypisane funkcje są na amen - chcąc coś zmienić tylko nowy.

W sterowniku airbag nic nie zrobisz czy nowym czy starym. Auto USA fotele Europa po przeróbce czujnika zapinek wszystko działa.

W sterowniku airbag nic nie zrobisz czy nowym czy starym.

Zejdźmy już z tego sterownika airbag, temat zapinki i czujnika rozpracowałem - co opisałem wcześniej.

Zapewne wiesz (mam nadzieję) że fotele mają swój sterownik (kierowca od spodu) wtedy łączy się on z sterownikiem klimy jako komfort foteli (mówiąc skrótowo) to co mi nie działa to:

I tu nie ma co zrobić dobrze czy źle - przekładasz sterownik do foteli i są efekty jak powyżej, jeszcze z ciekawości w sobotę podstawię fotel kierowcy USA z sterownikiem EU czy też coś przestanie działać.

Czyli są dwie opcje - albo czymś różni się sygnał z przycisku - nie wiem, np rezystancja/sygnał na pinie i sterownik z USA jej nie rozumie, albo coś można / lub nie można zmienić.
Jeszcze nie miałem czasu do tego przysiąść - dlatego pytam bo może ktoś już to kiedyś przerabiał i jest prosta recepta na naprawę.

Auto USA fotele Europa po przeróbce czujnika zapinek wszystko działa.

Widocznie się z czymś takim nie spotkałeś, sterownik USA jest 2017r, fotele są z 20r może coś przekombinowali, w weekend się tym zajmę.

Zejdźmy już z tego sterownika airbag, temat zapinki i czujnika rozpracowałem - co opisałem wcześniej.

Zapewne wiesz (mam nadzieję) że fotele mają swój sterownik (kierowca od spodu) wtedy łączy się on z sterownikiem klimy jako komfort foteli (mówiąc skrótowo) to co mi nie działa to:

I tu nie ma co zrobić dobrze czy źle - przekładasz sterownik do foteli i są efekty jak powyżej, jeszcze z ciekawości w sobotę podstawię fotel kierowcy USA z sterownikiem EU czy też coś przestanie działać.

Czyli są dwie opcje - albo czymś różni się sygnał z przycisku - nie wiem, np rezystancja/sygnał na pinie i sterownik z USA jej nie rozumie, albo coś można / lub nie można zmienić.
Jeszcze nie miałem czasu do tego przysiąść - dlatego pytam bo może ktoś już to kiedyś przerabiał i jest prosta recepta na naprawę.

Widocznie się z czymś takim nie spotkałeś, sterownik USA jest 2017r, fotele są z 20r może coś przekombinowali, w weekend się tym zajmę.

Pod siedzeniem masz sterownik fotela podmieniałeś.

Panowie, a jak wygląda temat wymiany foteli z wersji super (grzane i elektryczne) na takie z wersji Veloce lub w ogóle QV standard? Przejrzałem chyba cały ten temat ale nie mogę znaleźć takiego przypadku. Czy to będzie plag & play, jeżeli zamieniam, również na grzane i elektryczne? Zastanawia mnie czy wpięcie do sterowania jest takie samo? W sumie to by było dziwne jak by nie zwariował komp bo w fotelach z Veloce/QV jest chyba więcej możliwości sterowania, a już na pewno są pompowane boczki (w moich tego nie ma). Już nawet się nie pytam o zamontowanie foteli z UK bo to chyba totalna rzeźba, prawda? W końcu musisz fotel pasażera wstawić na miejsce kierowcy... :D Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.

Panowie, a jak wygląda temat wymiany foteli z wersji super (grzane i elektryczne) na takie z wersji Veloce lub w ogóle QV standard? Przejrzałem chyba cały ten temat ale nie mogę znaleźć takiego przypadku. Czy to będzie plag & play, jeżeli zamieniam, również na grzane i elektryczne? Zastanawia mnie czy wpięcie do sterowania jest takie samo? W sumie to by było dziwne jak by nie zwariował komp bo w fotelach z Veloce/QV jest chyba więcej możliwości sterowania, a już na pewno są pompowane boczki (w moich tego nie ma). Już nawet się nie pytam o zamontowanie foteli z UK bo to chyba totalna rzeźba, prawda? W końcu musisz fotel pasażera wstawić na miejsce kierowcy... :D Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.

Słabo szukałeś jak każdy chciałbym tez zamienić alfę na mercedesa ale nie pisze o tym.

Słabo szukałeś jak każdy chciałbym tez zamienić alfę na mercedesa ale nie pisze o tym.

No nie bardzo, gdybym chciał merca to bym se kupił merca...

- - - Updated - - -

W sumie to z tego słowotoku nie mam pojęcia co konkretnie planujesz, ale u mnie do wersji super z golasami weszły standard z QV bez problemu (oczywiście trzeba było MESa odpalić, a lusterka szaleją po załączeniu zasilania - może kiedyś się tym zajmę). Miałem fabrycznie wiązkę pod elektryczne fotele, naturalnie.

No nie bardzo, gdybym chciał merca to bym se kupił merca...

- - - Updated - - -

W sumie to z tego słowotoku nie mam pojęcia co konkretnie planujesz, ale u mnie do wersji super z golasami weszły standard z QV bez problemu (oczywiście trzeba było MESa odpalić, a lusterka szaleją po załączeniu zasilania - może kiedyś się tym zajmę). Miałem fabrycznie wiązkę pod elektryczne fotele, naturalnie.

Faktycznie za dużo wątków ;) Chodzi o wymianę foteli z wersji base (elektrycznych i grzanych) na fotele z Veloce (również elektryczne i grzane).

bez czytania czegokolwiek wcześniej, fotele wymień, ale możliwe ze zaczną wariować Ci lusterka (możesz poggoglać, było wiele razy tu na forum i na innch, była kampania ale nie do zorganizowania dla aut które się nie kwalifikują). masz prosty przypadek, bo jeśli będą problemy to w Twoim przypadku podmienisz sterowniki foteli na swój ori do nowych. boczki pompowane nie potrzebują innego sterownika. bez programowania, gwarancja działania.
jeśli te veloce sa 8 kierunkowe, to po prostu najpierw sobie ustaw kąt na tym dawcy, potem jeśli lusterka będa wariowały podmień na swój będzie 6 stref ale bez problemów a kąta siedziska jak się raz ustawi to się nie rusza.

Ech ta wymiana…:D
Czy urodził już się magik, który potrafi okiełznać wariujące lusterka?

O ile wiem nie. Wiesz jaki jest problem - jak każda robota niestandardowa można założyć z dużym prawdopodobieństwem, że to robota na naście/dziesiątki godzin a może i więcej jeśli by trzeba było swoją elektronikę jakąś dołożyć/zaprojektować/podłączyć itp. A rynek na to kilku co dokłada fotele z czego połowa zmienia już swoje elektryki na inne (np veloce) i wystarczy że przełożą swój ori sterownik.

Raczej robota dla kogoś kto potrafi sam wykminić i sobie poradzić i potraktuje to jako hobby dla siebie. Tak jak ja wyczaiłem co trzeba zrobić żeby radio poliftowe w przedlifcie zamontować - trwało to dłuuuugo i komercyjnie to bym chyba za to ze 10k musiał policzyć za taką robotę a na poczatku to bym nie był jej w stanie wycenić.

Możesz próbować szukać z ASO czy dałoby się kupić te kampanijne (jaki to był numer kampani 8238 czy 8235 czy coś w tym stylu) przełączniki które to naprawiały - regulacja lusterek oraz przycisk szyby pasażera - one są jakieś specjalne, może ignorują błąd który w ori pojawia się po włączeniu stacyjki i nie wchodzą w tryb zwariowania dzięki temu lusterka? O ile słyszałem jednak, kampania nie do przejścia komercyjnie dla aut które nie są zakwalifikowane, no ale próbuj.

wg angielskiej wersji MES'a - "Track Position Sensor" więc to może być równie dobrze czujnik pozycji fotela, odsunięcia, położenia jak i umiejscowienia - zwał jak zwał wiadomo że chodzi o to gdzie się znajduje.

Mam taki kpl z swojego, sprawny, niezniszczony (jak nowy), z sterownikiem - grzanie, pamięci, elektryka.
Pokaż załącznik 285406

Masz te fotele jeszcze na sprzedaż ?

Amortyzatory
Powrót