Wyłączenie automatycznego składania lusterek

Jarek74

Nowy
Auto
stelvio TI 280 KM MY2020
Czy to możliwe żeby nie dało się wyłączyć funkcji automatycznego składania lusterek po zamknięciu auta? Nie potrafię znaleźć tego w menu systemu,a w instrukcji pisze coś lakonicznie bez odniesienia do konkretnego menu.

Wysłane z mojego Mi 9T przy użyciu Tapatalka

Z pozycji menu tego nie zrobisz obawiam się

Czy to możliwe żeby nie dało się wyłączyć funkcji automatycznego składania lusterek po zamknięciu auta? Nie potrafię znaleźć tego w menu systemu,a w instrukcji pisze coś lakonicznie bez odniesienia do konkretnego menu.

Tuż po zakupie auta składałem na to reklamację na infolinii. Kazali mi nawet jechać do ASO aby sprawdzili czy faktycznie tak jest hahaha
Ostatecznie dostałem oficjalną odpowiedż iż mimo że w polskojęzycznej instrukcji jest taka opcja to w autach przeznaczonych na nasz rynek jej nie ma.

Krótko mówiąc- nie mamy pana płaszcza i co pan nam zrobi ;P

A w instrukcji mimo,że lakonicznie to sugerują że to możliwe. Nie żebym się czepiał,ale przy obecnych warunkach pogodowych typu mokry śnieg który przymarznie w szczelinach mechanizmu w ustawieniu zamkniętym ,to teoretycznie mogą nie chcieć się otworzyć...

Tuż po zakupie auta składałem na to reklamację na infolinii. Kazali mi nawet jechać do ASO aby sprawdzili czy faktycznie tak jest hahaha
Ostatecznie dostałem oficjalną odpowiedż iż mimo że w polskojęzycznej instrukcji jest taka opcja to w autach przeznaczonych na nasz rynek jej nie ma.

Krótko mówiąc- nie mamy pana płaszcza i co pan nam zrobi ;P
Czyli wszystko jasne [emoji38]

Nie żebym się czepiał,ale przy obecnych warunkach pogodowych typu mokry śnieg który przymarznie w szczelinach mechanizmu w ustawieniu zamkniętym ,to teoretycznie mogą nie chcieć się otworzyć...

Nie czepiasz się. Wielokrotnie przez to jechałem bez lusterek bocznych. Nie otworzyły się. Jest to zwyczajnie niebezpieczne.

Nie czepiasz się. Wielokrotnie przez to jechałem bez lusterek bocznych. Nie otworzyły się. Jest to zwyczajnie niebezpieczne.

A jakby Ci drzwi przymarzły, to jechałbyś na dachu, czy wsiadał przez bagażnik? Sorry, za głupie pytanie, ale rozwaliła mnie Twoja odpowiedź ;)

A w instrukcji mimo,że lakonicznie to sugerują że to możliwe. Nie żebym się czepiał,ale przy obecnych warunkach pogodowych typu mokry śnieg który przymarznie w szczelinach mechanizmu w ustawieniu zamkniętym ,to teoretycznie mogą nie chcieć się otworzyć...

Widzę, że masz MY2020. Możesz spróbować zamknąć auto z aplikacji, u mnie wówczas nie składa lusterek.

- - - Updated - - -

W moim poprzednim aucie (Mazda 3) była wada fabryczna przy składaniu lusterek, były one naprawiane 3x 2 lusterka (łącznie 6 lusterek) na gwarancji, potem i tak padły po gwarancji,możliwe że przez warunki zimowe o których piszesz. Dlatego zgadzam się, że wymuszanie składania przy każdym zamknięciu auta, niezależnie od naszej woli, jest bez sensu ze strony inżynierów Alfy.

Może wydać się to śmieszne ale niestety przy ostatnich mrozach mnie też lusterka się nie otworzyły. Pojechałem , ale jazda do komfortowych nie należała , po południu czyli powrocie z pracy otworzyło się lewe a na drugi dzień w południe prawe . Auto garażowane pod chmurką tak w domu jak i pracy.

Znajcie dobre serce wujka. Siadłem, i parę ustawień w proxi popróbowałem i mam to:
20210128_095413.jpg

Działa jak należy w obu ustawieniach. Zmienia się bajt 146 bit 5, u mnie ori było 0x00, zmieniłem na 0x20. Dam znać Yaniemu to doda do MESa (już parę rzeczy mu podrzuciłem ostatnio).

Wg informacji jakie mam wymaga jakiś wersji ECU i BCM, jakich nie wiem, u siebie mam soft ECU G543... a BCM rev 724.

[MENTION=20089]epsonix[/MENTION] my master :), szkoda, że kolega tak daleko od Lublina, ogarnęlibyśmy Race Mode i to od razu...

Znajcie dobre serce wujka. Siadłem, i parę ustawień w proxi popróbowałem i mam to:
Pokaż załącznik 275858

Działa jak należy w obu ustawieniach. Zmienia się bajt 146 bit 5, u mnie ori było 0x00, zmieniłem na 0x20. Dam znać Yaniemu to doda do MESa (już parę rzeczy mu podrzuciłem ostatnio).

Wg informacji jakie mam wymaga jakiś wersji ECU i BCM, jakich nie wiem, u siebie mam soft ECU G543... a BCM rev 724.

No i brawo!

Zabawne jest, że oni maja tą opcję zrobioną (oprogramowana i nawet opisaną w instrukcji), a tylko nie uruchamiają jej na polski rynek. Bez sensu.

- - - Updated - - -

Nie żebym się czepiał,ale przy obecnych warunkach pogodowych typu mokry śnieg który przymarznie w szczelinach mechanizmu w ustawieniu zamkniętym ,to teoretycznie mogą nie chcieć się otworzyć...a

Nie czepiasz się, moim zdaniem z czasem użytkowania będą z tym problemy. W 159 lusterka potrafiły się zacinać przy otwieraniu i zamykaniu (ale w 159 nie ma automatycznego zamykania, ta opcja jest tylko w Brerze) i nie sądzę, ze jakoś lepiej będzie to działało w Giulii.

[MENTION=20089]epsonix[/MENTION] my master :), szkoda, że kolega tak daleko od Lublina, ogarnęlibyśmy Race Mode i to od razu...
ja już aut nie biorę na roboty nowych (kończę tylko umówionych/zaliczkowanych/dla których mam części), na ch.j mi kasa jak czasu na życie nie mam, ani dla siebie, ani dla rodziny, ani na przyjemności bo od rana do nocy pon-niedz tylko mailowanie, telefony, organizacje, faktury itp - to zabiera kilka razy więcej niż potem robota (bo jest wielu wyceniaczy/wyciągaczy informacji, at tak 20% tylko w końcu przyjedzie). Roboty warsztatowe do miało być hobby i dobudówka 3 interes na małą skalę, jak zaczęło mi to zajmować coś typu 100-150h miesięcznie to trzeba było zamknąć.

jedź do [MENTION=80719]marekkoczta[/MENTION], on się tylko robotami przy autach zajmuje, masz znacznie bliżej niż do mnie

Czy to ustawienie zadziała w każdym roczniku?
nie wiem, patrz ostatnie zdanie mojego posta. np Auto comfort menu nie działało w autach ze starym radiem (mimo najnowszego firmwaru z grudnia 2020). trzeba empirycznie sobie sprawdzać, kiedyś takie rzeczy sprawdzałem jak za to brałem kasę, teraz już to Wasz problem:)

Zabawne jest, że oni maja tą opcję zrobioną (oprogramowana i nawet opisaną w instrukcji), a tylko nie uruchamiają jej na polski rynek. Bez sensu.
nie na polski, tylko pewnie poza NAFTA

weź pod uwagę że pewnie ze względu na pośpiech, były 2 osobne streamy developmentowe na NAFTA (USA/Kan) i EMEA - pewnie z braku czasu cięli na różnych rynkach co się dało żeby jak najszybciej przetestować/dopracować firmwary ze sobą, stąd coś jest ale moze być tak że np w niepoupdatowanych autach moze nie działać

Kolego ja jestem z Kraśnika, podjedź to ci ogarnę race mode za dobrą flache, ogarnij sobie przełącznik

i sgw do ominiecia w stelvio czyli pociete łapki

Pokaż załącznik 275858

To totalnie nie moja branża, nie trzeba chyba znać się na wszystkim, ale i tak mi głupio przyznać,że w ogóle nie rozumiem o czym piszecie Panowie , a tym bardziej jak to ugryźć [emoji1][emoji1]

To totalnie nie moja branża, nie trzeba chyba znać się na wszystkim, ale i tak mi głupio przyznać,że w ogóle nie rozumiem o czym piszecie Panowie , a tym bardziej jak to ugryźć [emoji1][emoji1]

Zamykaj z app-ki MyAlfaConnect

Amortyzatory
Powrót