Wykresy z hamownii naszych alf

• Autor wątku Autor wątku b.pawelek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Więc przygotuj się na koszt w okolicach 2000zł ,może ciut mniej,ale gra warta świeczki o czym mam nadzieję ,niedlugo się przekonam na własnej skórze.

Ceny tak jak pisze Kolin.Jeśli ktoś chce mieć cooler robiony pod siebie to jeszcze trzeba dołożyć 200-300zł .

Jeśli masz spawarkę, giętarkę to możesz sam działać. Ja to zleciłem firmie co się w tym specjalizuję. Cena obejmują kompletną usługę, podstawiłem auto i odebrałem już gotowe poskładane jak należy. Każda inna firma rzuci podobną cenę, tam przecież też sobie liczą za robociznę, demontaż montaż zderzaka i innych podzespołów. No i masz gwarancję normalnie. Wcześniej też myślałem że sam dam radę to zrobić kupiłem materiał kompletny za 550 zł + 400 zł za IC co daje nam 950 zł Ale po próbie zamontowania tego w garażu ( bo innego miejsca nie miałem ) Stwierdziłem że oddam w ręce specjalisty, graty odsprzedałem na allegro.

Podsumowując

U siebie mam złączki Samco, całe orurowanie z kwasówki, mocowanie IC, rury są gięte pod różnymi kontami, nowe mocowania robione, opaski zaciskowe do rur w oplocie ( nie te takie ślimakowe ) Wszystko jest tak zrobione żeby nie stukało pukało podczas jazdy. Tuning nie jest tani ani opłacalny ale to moje hobby.

A no jak mówisz że robiła to firma to cena jak najbardziej normalna :).
Ja właśnie mówię o własnoręcznej przeróbce - wtedy 1000 zł będzie aż na wyrost.. Nie ma w tym aż tak wielkiej filozofii mimo wszystko!

Cooler w 147/156 da naprawdę dużo - seryjny to kpina niestety. Przy próbie zrobienia mocniejszego softu jest 60-70st w dolocie pod koniec pomiaru...
Dla porównania 9.3 150tid na ori klamotach z dzis wyszedł tak:
9.3 tid 150
Cooler podobny do 159, temp w dolocie pod koniec 3ciego z rzędu pomiaru 52stopnie.

Pozdro

Super wykresik Cinek: turbo bardzo ładnie wstaje,moment równiez trzyma sie wysoko.

Teoria się potwierdza,że cooler w jtd może zdziałać wiele.Powiedz,jest szansa przekroczyć w 147/156 16v 190Km po samym coolerze,sofcie i bez katów ?? Bo z tego co zaobserwowałem,to za granicą wyniki wychodzą regularnie +190km.

Odnosnie jeszcze ceny: tak jak Kolin pisał,płaci się również za usługę i przedewszystkim za profesjonalizm i know how tunera.Stąd taka kwota.

Taki wykres u siebie bym widział :)

Rybka ja tu bardziej o moment się martwię bo u nas granica 400 NM to delikatna sprawa :D :D A nie powiem bo magiczne 400 NM chciałbym mieć

Na forach niemieckich,włoskich i angielskich 147/156 16v po coolerze wychodzą na 190km+ ( na angielskich nawet niektóre ponad 200km,ale powszechnie panuje opinia ,że tamte hamownie są nader optymistyczne).

Moment myslę ,że nie zabije ori sprzęgła,pod warunkiem,że nie będziemy szaleć na 1/4 mili ( u mnie wykluczone ,bo już się szykuje 17 kwietnia na Bemowo :D).Poprosić tunera o rozpłaszczenie,przeniesienie max momentu na 2700-2800 obr i może tak źle nie będzie.Tak czy siak ,to tylko doraźny środek.Z niepotwierdzonego źródła wiem,że ktoś w Wawie ma patent na wzmocniony docisk do naszych sprzęgieł,ale czy to prawda,to jeszcze za wcześnie na osąd.Będe się martwił ,jak będe celował w 400Nm ,ale przy 4000obr ;).

Może tak źle nie będziez z tymi ori sprzęgłami.Valeo kupiłeś ??

tak czytam wasze posty- wnioskuję że bardzo wydajny IC jest z saaba tddi?plus oczywiście dobre orurowanie?
jeśli miałbym iuderzać w jtd to miłoby było mieć 400nm z tym że nie w PIKU tylko w jakimś sporym zakresie

Bardzo wydajny cooler to tylko custom robiony z chłodnicy ,oczywiście z odpowieniej wielkości rdzeniem.400Nm to albo 1,9 16v albo już 2,4.Ogólnie dłubane JTD może zaskoczyć ;).

nie ma takiego auta...

sam myślę nad włożeniem IC-ka z Saaba/Opla do TDDI tyle,że Mondeo MkIII - nowy ori Valeo można znaleźć za trzy stówki...

Zapewne chodzilo o Saaba TTid. Zreszta mozliwosci jest wiele, otwieramy intercoolery na allegro i przegladamy z kawa na biurku 2000 aukcji, sprawdzajac, czy wymiary rdzenia, odejscia, ew mocowania pasuja :)

Rybka nie możesz pisać że jakieś Customy z chłodnicy są najlepsze bo takowe IC nawet nie widziałem. Opinie na temat chinoli są pozytywne, że są wydajne.

Opieram sie na opiniach ludzi ,którzy mają takie założone u siebie i to zarówno w turbobenzynie jaki dieslu,ale masz rację,może zbyt pochopnie się wypowiedziałem.Niedługo sam wydam werdykt odnośnie tej kwestii.Żeby nie było-do chinoli nie mam nic,sam chciałem kupić gotowca,poprostu kilku ludzi,w tym mój tuner,polecili mi założyć właśnie cooler zrobiony z chłodnicy.Czas pokaże jaki będzie tego efekt.

Dobrze by było ,żeby Cienk się wypowiedział,lub ktoś kto już miał styczność z customowym coolerem.

Panowie, wiadomo, ze custom na dobrym rdzeniu (np. Nissensa) bedzie lepszy niz chinol na rdzeniu ChRL tej samej wielkosci i nie ma tu co bic piany.

ja musiałem wymienić pompe CR na nową bo nie trzymała raila i przy okazji wymieniłem IC-a na nowego chinola i tyle mi wyszło u Cinka przed modyfikacjami programu,wiec dobry chiniol nie jest zły:)

POzdrawiam KULI

Amortyzatory
Powrót