• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulietta] Wykres z hamowni

method

Nowy
Auto
Giulia 2.0 RWD MY'20
hej

zhamowalem dzisiaj julke, zobaczyc czy mnie fabryka nie oszukuje ;)

wykres w zalaczniku (oczywiscie tryb Dynamic), troche martwi dolek przy 5000. Wg. gosci z zakladu przy dosc wysokiej temperaturze intercooler moze nie wyrabiac i silnik puchnie, zastanawiamy sie nad zmiana na wiekszy i wirusem :)

Julka jest seryjna (1.4 MA) poza wydechem koncowym Ragazzona i filtrem powietrza BMC.

Załączniki

• Giulietta 1.4.jpg
    Giulietta 1.4.jpg
    99.3 KB · Wyświetleń: 953
Dzięki! Szukałem takiego obrazka dwa lata temu. Mnie bardziej martwi wykres momentu - przed 2.ooo nic się nie dzieje i tu jest to ładnie i naukowo pokazane.

Wykres jest raczej mało dokładny bo z opisu wynika że maksymalną moc osiaga przy prędkości 5560obr/min, a na wykresie co innego.... Pomijajaąc te drobne szczegóły widać że silnik trzyma parametry fabryczne, a sam wykre pokazuje dlaczego nie opłaca się kręcić tego silnika powyżej 4200obr/min jeśli chce się dynamicznie przyspieszać (płaska charakterystka momentu obrotowego w zakresie 2100-4200obr/min)

Ostatnia edycja:
To jest silnik benzynowy - kto tym jeździ poniżej 2 tys. obrotów?!

Daruj demagogię. To jest silnik benzynowy, ale jakoś specjalnie nie zachwyca. Zakres 1000-2000 jest dla mnie ważniejszy od 5000-6000. I tam nic się nie dzieje.

- - - Updated - - -

Pewnie jakiś dziadek :), albo ktoś po przesiadce z diesla.

Albo z benzynowego, co ma stały i maksymalny moment już od 1500.

Daruj demagogię. To jest silnik benzynowy, ale jakoś specjalnie nie zachwyca. Zakres 1000-2000 jest dla mnie ważniejszy od 5000-6000. I tam nic się nie dzieje.

ale ten wykres to żadna tajemnica, ani jakieś objawienie.
jak niby miałby działać silnik z turbiną?
ok, może wskaz silnik który ma stały i maksymalny moment od 1500 obr.

mi osobiscie nie przeszkadza ze ponizej 2000 malo sie dzieje, szczerze mowiac wolalbym zeby gora byla lepsza, a obecnie rzeczywiscie wynika ze powyzej 5000 srednio jest po co krecic (do tego ten dolek). Mam nadzieje ze po wymianie intercoolera i zawirusowaniu pozytek z gory bedzie wiekszy ;P zaluje ze nie zrobilismy 2 pomiarow w D i N, chcialbym wychwycic roznice na wykresie, moc jest taka sama ale przebieg momentu jest inny
moze ktos ma wykres z trybu N?

mi osobiscie nie przeszkadza ze ponizej 2000 malo sie dzieje, szczerze mowiac wolalbym zeby gora byla lepsza, a obecnie rzeczywiscie wynika ze powyzej 5000 srednio jest po co krecic (do tego ten dolek). Mam nadzieje ze po wymianie intercoolera i zawirusowaniu pozytek z gory bedzie wiekszy ;P zaluje ze nie zrobilismy 2 pomiarow w D i N, chcialbym wychwycic roznice na wykresie, moc jest taka sama ale przebieg momentu jest inny
moze ktos ma wykres z trybu N?

Możesz podać informacje ile taki wirus kosztuje? i jakie wymiany intercoolera będziesz robił ? jakie to także koszty?

- - - Updated - - -

Albo z benzynowego, co ma stały i maksymalny moment już od 1500.

To nie jest demagogia tylko realia poparte wiedzą z zakresu mechaniki. Poczytaj sobie, jak dostają w kość niektóre elementy silnika (panewki, korbowód) podczas jazdy na niskich obrotach z pełnym obciążeniem. Pomijam już spalanie podczas tak nieefektywnego używania silnika. Pokaż mi benzynowca podobnej wielkość i 4 cyl ze stałym i maksymalnym momentem od 1500...?! Nawet w jednostkach 8 cylindrowych był by z tym problem.

Możesz podać informacje ile taki wirus kosztuje? i jakie wymiany intercoolera będziesz robił ? jakie to także koszty?

koszt chiptuningu jest zwykle do indywidualnego ustalenia w zaleznosci od co jeszcze bedzie robione (sam chiptuning okolo 1500). Miejsca na intercooler jest bardzo duzo w przednim pasie, jeszcze nie ma decyzji jaki konkretnie, na pewno jakis uniwersalny wyzszy niz seryjny, koszt samego IC ~ 400zl. W tym miesiacu jednak nie bede tego raczej robil bo finanse nie pozwola ;)

To nie jest demagogia tylko realia poparte wiedzą z zakresu mechaniki. Poczytaj sobie, jak dostają w kość niektóre elementy silnika (panewki, korbowód) podczas jazdy na niskich obrotach z pełnym obciążeniem. Pomijam już spalanie podczas tak nieefektywnego używania silnika. Pokaż mi benzynowca podobnej wielkość i 4 cyl ze stałym i maksymalnym momentem od 1500...?! Nawet w jednostkach 8 cylindrowych był by z tym problem.

No właśnie trochę demagogia, bo zarówno Ty jak i przedmówcy, przytaczacie przypadki skrajne. Choć może sam zacząłem pisząc, że "nic się nie dzieje". Cośtam się dzieje, ale nie tak znowu dużo.

Kluczowym słowem powyżej jest "podobnej wielkości", bo to może jest po prostu za mały silnik, żeby mu dobrze ustawić dół? Nie wiem, jak jest z tymi 160/170 konnymi 1.4 TSI, może podobnie. Miałem 1.8 TSI 160 koni i dół był znacznie lepszy. A nowy silnik BMW do obecnych wersji 20i ma 270 Nm od 1200 do 5000, tylko to ma dwa litry i może trochę nie fair porównanie, bo inna liga.

Co do wytrzymałości panewek i korbowodów, to nie będąc ekspertem radośnie zakładam, że projektanci przewidzieli te elementy do przenoszenia maksymalnie dostępnego seryjnie momentu. Ostatnio jak czytałem, że komuś "wał wyszedł przez miskę", to dotyczyło konkretnie zmodyfikowanego silnika. Jakoś chyba nie ma masowego pomoru wałów i panewek, w przeciwieństwie do np. turbin, dpf-ów, dwumas, i sprzęgieł? Owszem, przyspieszanie na pełnym bucie od 1000 obrotów jest średnio mądrym pomysłem, ale już aktywne korzystanie z tego zakresu przy normalnym ruchu niekoniecznie. Dla przykładu, znowu BMW, tym razem 328i, chyba z 250 koni mające, przy spokojnej jeździe zrzuca obroty do ok. 1300, gdzie już ma maksymalny moment, zdaje się 320, nie pamiętam. Tak się teraz robi silniki benzynowe, więc może nie piszcie mi o dziadkach, dieslach, czy czymtam, bo technologia idzie do przodu. A przynajmniej tak mi się wydaje. No.

- - - Updated - - -

To nie jest demagogia. Po przejażdżce Ferrari też byś powiedział, że do bani, bo poniżej 2 tys. nic się nie dzieje? To, że MA specjalnie nie zachwyca to jest już inna sprawa...

Ferrari do bani, bo by się zawiesił na podjeździe w garażu. :D

Czy w międzyczasie jakieś wykresy się pojawiły dla innych trybów np. N lub A?

Szukaj w dziale ,,tuning,,

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót