• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Wygłuszone dzrzwi + Alpine CDE-120RM & u-Dimension El Comp 6, rozczarowanie..

Veloce.

Nowy
Auto
Gtv 2.0 V6 TB / 166 FL 2.4 JTDm
[Gtv] Wygłuszone dzrzwi + Alpine CDE-120RM & u-Dimension El Comp 6, rozczarowanie..

Drzwi wygłuszone matą butylową 2,5mm (coś w rodzaju STP silver), a boczek pianką kauczukową.
Głośniki u-Dimension El Comp 6.
Radio to Alpine CDE-120RM (50W x4).

Muszę przyznać, że szczerze jestem zawiedziony. Radio stosunkowo polecane, głośniki jedne z lepszych w swojej klasie. Swoją drogą czytałem, że nawet podpięte pod radio powinny przy wygłuszeniu stosunkowo dobrze zagrać. Zaznaczam, że głośniki są nowe, pograły może z 3h. Niektórzy zakładają, że głośniki dogrzewają/układają się nawet przez kilkanaście godzin ale wątpię, żeby zmiany były porywające. Najbardziej irytują gwizdki, są jakby ''metaliczne'' i zbyt wyeksponowane przy niskich, a szczególnie średnich tonach. Problem jest taki, że radio nie posiada praktycznie equalizera i nie ma opcji podkręcenia średnich i niskich tonów, a wyciszenia wysokich. Zastanawiam się czy inwestować w wzmacniacz co i tak brałem pod uwagę czy najpierw zacząć od zmiany radia. Z drugiej strony wzmacniacz pewnie poprawi jakość i głośniki zaczną grać jak należy, tylko przy starym radiu znowu pozostanie opcja ustawień. Najmniej narzekam na ilość niskich tonów bo nie jestem zwolennikiem łupanek ale również myślałem, że będzie go więcej, może również to sprawka zbyt słabej mocy wzmacniacza w radiu ?

P.S. Głośniki z tyłu odpuściłem ponieważ w półce raczej i tak nic nie zagra tak jak ma, a żeby zrobić to w boczkach od strony pasażera trzeba by dużo rzeźbić, swoją drogą drugi komplet głośników były oddalony od pierwszego o jakiś metr z groszem. Druga sprawa, że muzyki najlepiej słucha się w opcji stereo lub ewentualnie 2.1. Trzecia, że z tyłu nikt nie jeździ. Chyba, że się mylę i warto pokombinować z drugim kompletem głośników, mam jakieś Pionner'y 160mm.

Moim zdaniem trochę nie tak podszedłeś do tematu...
Ja np. nigdy nie słyszałem, żeby ktoś polecał i zachwalał Alpine cdE -> może cdA to i owszem. To radio na pewno nie napędzi tych głośników.
Możesz zakupić wzmacniacz ale i tak nie będzie equalizera.

Na pewno zmiana radia i wskazany zakup wzmacniacza.

Drzwi wyłożyłeś matami w środku i na zewnątrz czy tylko w środku?
Jakieś dystanse do głośników zastosowałeś?

Może masz jakieś zdjęcia z montażu to coś się poradzi.

Czyli tak jak myślałem, w takim razie jakie radio i wzmacniacz byś polecał. Sprzęt nie musi być nowy. Radio może być nawet budżetowe skoro głośniki nie będą pod nie podpięte, byle miało equalizer. Wzmacniacz raczej 4 kanałowy bo planuje zainwestować w małego sub'a w przyszłości. Pod 2 kanały tego wszystkiego nie podepnę raczej ?

Oddałem to do elektryka przy okazji wykleili matami, nie mam zdjęć. Mata butylowa poszła na blachę drzwi, a mata kauczukowa na boczek. Do Gtv jest problem żeby dopasować dystanse, wiec nie były to żadne standardowe. Tworzywo pokroju MDF pokryte jakby gumą, dostałem to w sklepie z głośnikami. Wydaje mi się, że nawet jak nie zostało to zrobione w 100% idealnie to nie ma to wielkiego znaczenia i problem tkwi w sprzęcie.

Wygłuszenie ma bardzo duże znaczenie. Ja na twoim miejscu bym zdjął boczek i zobaczył jak jest to wygłuszone. W środku wyłożone dokładnie matami i za zewnątrz też. Powinno być zrobione coś takiego:
DSCN0638.jpg DSCN0641.jpg

Radio nie jest najwyższej półki, ale i głośniki również to nie żaden hi-end. Oczywiście nie mogę powiedzieć na el comp złego słowa bo sam gorąco je polecam, ale bez przesady. Co do samego radia przeszukaj dobrze manual, sam miałem kiedyś alpine z serii cde i żeby dostać się tam do głębszych ustawień naprawdę trzeba było pocudować. Co do ostrzenia tweetera może być to również spowodowane tym, że jednak napędza je alpine ( szczególnie te niższe serie potrafiły wyostrzać te metaliczne dźwięki). Zwrotnice dobrze podłączone ? Zdejmij boczek pokaż co tam masz, bez dobrze zrobionej komory nie ma mowy o głębszym kicku.

Łukasz to drzwi z Twojej Alfy ?

Poszukaj starego CDA- 9851R
A wzmacniacz Alpine V12
Będzie niedrogo i dobrze
I da się to tak upchnąć żeby nie było widać, nawet w GTV. Ja w SportWagonie mam to razem upchane z Fix&Go
IMAG1178.jpg

Ostatnia edycja:
Poszukaj starego CDA- 9851R
A wzmacniacz Alpine V12
Będzie niedrogo i dobrze

Sprzęt godny polecenie w swojej cenie, ale to połączenie z mową o ostrzącym tweeterze może być kiepskie :D
Miałem Alpine v12 f400s i nie powiem byłem mile zaskoczony, ale tweeter z zestawu tempo 6 dawał po uszach niemiłosiernie. Zmiana radia na pioneera trochę poprawiła sprawę ale nadał dało się odczuć dyskomfort na wysokich partiach.

Sprzęt godny polecenie w swojej cenie, ale to połączenie z mową o ostrzącym tweeterze może być kiepskie :D
Miałem Alpine v12 f400s i nie powiem byłem mile zaskoczony, ale tweeter z zestawu tempo 6 dawał po uszach niemiłosiernie. Zmiana radia na pioneera trochę poprawiła sprawę ale nadał dało się odczuć dyskomfort na wysokich partiach.
U mnie siedzi F400s i Tempo 6 i jest jak dla mnie dobrze (z tego radia można naprawdę mocno ściszyć Tweetery), Tweetery upchałem tak jak na foto, a na drzwi poszło 30 mat Silent Coat.
To radio ma w moich rękach dożywocie, niektóre nowe radyjka za 800+ tak nie grają
20160305091106[1].jpg

Ostatnia edycja:
Łukasz 166, Teoretycznie tak powinno to u mnie wyglądać z tym, że tak jak na zdjęciu pierwszym powinna być wyklejona mata butylowa, a na drugim pianka kauczukowa. Niedokładnie docięli mi boczek drzwi (plastik) wiec straciłem do nich zaufanie, sprawdzę przy okazji jak zamocowali głośniki. Podrzucę foty w najbliższym czasie to faktycznie będziemy wiedzieli więcej.

Udało mi się posłuchać na innym radiu, nic specjalnego Pioneer, model za jakieś 200zł, nawet nie najnowszy ok. 2011 rok produkcji. Efekt był co najmniej dwa razy lepszy wiec już wiem, że przy nowym radiu trochę lepszej klasy byłbym usatysfakcjonowany (na tym etapie). Wniosek taki, że albo mam nie do końca sprawne radio albo marka Alpine jest już nic nie warta, jeżeli chodzi o tańsze modele. Nawet ilość niskich tonów przy tym radiu była na tyle zadowalająca, że znowu odpuszczam temat skrzyni bassowej (czego chciałem uniknąć). Co ciekawe nawet wysokie tony nie były irytujące, praktycznie ich korekcja na radiu z equalizerem nie była konieczna.

Mimo wszystko skłaniałbym się ku opcji (chyba) w zainwestowanie w nie zbyt drogi wzmacniacz żeby jeszcze poprawić jakość odsłuchu. Wtedy nie potrzebowałbym bym chyba radia z wyższej pułki bo głośniki byłyby podpięte pod wzmacniacz i radio nie byłoby takie ważne? I wystarczyłoby budżetowe radio. Z wyborem radia z niższej pułki sobie poradzę chociażby jakiś nowy Pioneer. Większy problem mam ze wzmacniaczem bo skłaniałbym się w stronę używanych, tylko, że nie chciałbym kupić jakiegoś nie udanego modelu. Nie chciałbym również przeznaczyć na niego jakiś koksów bo w sumie zaczynam przygodę z car audio. Zależałoby mi też żeby stosunkowo pasował do charakterystyki El Comp'ów, żeby nie był to sprzęt, który je spali itp. Kwota powiedzmy do 300zł, nie więcej. Właśnie od razu pomyślałem o Alpine V12, można go dostać za nawet 200zł. Mimo, że w temacie car audio jestem raczej zielony wiele dobrego o nim słyszałem, tylko pytanie czy nie będzie za mocny dla moich głośników ?

Edit: Na logikę wzmacniacz wydaje mi się najważniejszy ale może źle kombinuje. Inaczej czy powiedzmy przy tym samym wzmacniaczu niech będzie wspomniany wyżej Alpine V12, a budżetowym ale stosunkowo znośnym radiu powiedzmy za około 200zł, (nowym/używanym), a np. Alpine CDA- 9851R i głośnikach, które obecnie posiadam, odczuje znaczącą różnice ? Bo jeśli tak to może lepiej iść małymi kroczkami jeżeli chodzi o budowę zestawu car audio tym bardziej, że jestem początkujący i mam ograniczony już budżet. Czyli faktycznie zainwestować w konkretne sprawdzone radio za te 350zł pokroju CDA-951R. Posłuchać, oswoić się, a nie iść po łebkach, tym bardziej jak już zainwestowałem w wygłuszenie i w miarę dobre głośniki. Jeżeli będę chciał czegoś więcej, dopiero wtedy zainwestować w wzmacniacz ? Bo teraz skuszę się na tańsze radio, sprawdzony wzmacniacz i potem okaże się, że radio kupione niedawno okaże się najsłabszym ogniwem i znowu należałoby je zmienić.

Czy po prostu Pioneer z saturna/starsza używka za 200zł + Alpine V12 zagra o niebo lepiej koniec kropka, a wyjdzie mnie to stosunkow podobnie jak samo dobre radio, a na El Compy taka konfiguracja w zupełności wystarczy ? Dodam, że głośników szybko raczej nie mam zamiaru zmieniać. (Alpine CDA-951R = ~ 350zł, Pioneer z saturna/ używka za 200zł + Alpine V12 = ~ 450zł).

kylo1986, Masz do tego jakiegoś suba czy drugą parę głośników czy ten zestaw jest wystarczający ? Pytam z czystej ciekawości :)

P.S. Zakładając, że radio jest 4 kanałowe jak najlepiej podpiąć jeden zestaw głośników ? Zastanawiam się czy rozwiązanie gwizdki podpięte na dwa osobne kanały nie były by lepszą opcją ?

Ostatnia edycja:
Wg. mnie, to radio co masz to i tak musisz wymienić - ono jest po prostu słabe i z tym nic nie zrobisz (pomijam zakup procesora dźwięku).
Co do wyboru radia - czego oczekujesz od swojego zestawu? Głośnego grania czy jakości? (upraszczając)
Można generalizować, że do dobrej jakości w niskiej cenie, musi być radio starsze, bez 'bajerów' typu Bluetooth, USB. Ta Alpina jest OK.
Jednym z najlepszych budżetowych jednostek sterujących jest Pioneer DEH-P88RS no ale to przekracza twój budżet. Gdybyś nie potrzebował bajerów, to pewnie starczyłby ci do końca życia ;)
Do głośnego grania możne być coś mniej 'ambitnego' ale nowszego i z 'bajerami'. Modelu nie podam, bo z tym nie jestem na bieżąco.

Wzmacniacz. Można generalnie przyjąć, że współczesne wzmacniacze 'popularnych/marketowych' producentów zbyt dobrze nie grają. Dlatego koledzy wspomnieli Alpine V12. Ja od siebie dodam, że bardzo dobrze gra STARA seria SONY XM.

Wspomniałeś o bi-amp'ingu. To raczej jest 'zaawansowane' car audio. Dodam, że gdybyś chciał tak zrobić, to aby mieć jeszcze suba, musisz mieć min. 5 kanałów we wzmacniaczu.

Tutaj:
http://www.strefacaraudio.pl/
w dziale giełda można czasami coś 'upolować' a w innych działach się dokształcić.

To tak od kilku lat te nowe radia budżetowe to powoli gnioty się robią u wszystkich producentów, dlatego nie szukam nic nowego, a tylko przekładam radio z 1999 roku;)
Co do wzmacniacza to za mocny nigdy nie będzie, lepiej mieć zapas pod ręką, patrze po allegro i to mi się na oczy rzuciło
http://olx.pl/oferta/wzmacniacz-alpine-v12-mrv-f300-CID99-IDeN9Df.html#c62d82b7c5
Cena dobra raczej- jakbym się mylił to poprawta, bo ja w tym nie siedzę :cool:
Samo V12 poprawi dużo, ale jak dodasz do tego coś leciwego w stylu mojego ulubionego CDA-9851R w porównaniu do tego co masz to odczujesz znaczącą różnicę, ja się zastanawiam czy ci majstrzy ci za głośnikiem podkleili dwie warstwy wygłuszenia, bo tak by procedura wyklejania nakazywała, a nie zawsze tak jest, ja u siebie mam tylko maty Silent Coat- nie było kombinowania tu to, a tu tamto
.
Ja też ze swojej strony doradzam od razu ładowanie radia i wzmacniacza, żeby potem nie robić czegoś dwa razy

W mojej gra tylko przód i skrzynia Hertza z tyłu, wygląda to nie za estetycznie, ale chciałem sobie Subwoofer wkomponować z lewą wnękę bagażnika, zadzwoniłem do Łodzi do ogólnie polecanej firmy, zaproponowali mi gotową zabudowę, z tym że do 159 i jakbym chciał do 156 SW to musiałbym do nich auto oddać na 3 dni, to już wolę tą skrzynkę w kufrze
IMAG1181.jpg

Tak z mojej 166.

To pochwal się, co tam masz jeszcze zainstalowane :p
AP - jeśli P88RS to dla Ciebie klasa budżet to muszę przyznać, że jesteś bogaty i wymagający :D
Co do sony XM również z czystym sumieniem polecam, ale to wzmacniacze grające bardzo ciepło i czysto ale moim subiektywnym zdaniem bez takiego kopa.
Kolejną sprawą, która mnie trochę dziwi jest to że wymieniasz klasowe przetworniki, a zaraz mówisz o podłączeniu w bi ampingu razem z subem w 5 kanałach - według mnie to by zupełnie nie zdało egzaminu już nie mówię o jakości...
Car Audio to zabawa w którą trzeba wchodzić etapami, eksperymentować i słuchać. Jeśli wejdziesz w to z kopa i władujesz się od razu w skomplikowane instalacje to mogą być to tylko pieniądze wyrzucone w błoto. Chyba, że zlecisz to firmie która ma o tym pojęcie ale też niestety swoje za taką instalację weźmie.

Lukasz 166, nie polecalbym tak zrobionych drzwi... bez wzmocnienia, ta mata bedzie latać, jak chorągiewka na wietrze. Tez bym do tych glosnikow nie dawal V12. Cos ze zlotej seri Sony XM albo jednego czarnego :-), Pioniera X944 jak ma byc łagodnie, to jak ma byc bydzetowo. Radio, jak już masz, to zostaw i sprawdz ze wzmakiem, może jednak się spodoba.

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

Dodam że nowe głośniki zaczynają jako-tako grać dopiero po kilku-kilkunastu godzinach słuchania.
Zawieszenia głośników też muszą się rozruszać.
Często jak woofer poleży w szafie to też musi "pograć"
@ap2
Budżetowo z nowych/używanych także pionek 80prs. Zgrabne wszystko-majace przyzwoite radio.
@Veloce.
Nie patrz na te 4x50w na żadnym radio. A broń boże nie porównuj do mocy wzmacniaczy.
Pakuj 4 kanałówkę. Mostka dasz na suba. Będzie przyzwoicie i budżetowo.

@kylo
Ta alpina to ciut przy biedna ;)
12 V
Per Channel into 4 ohm: 30W x 4
Per Channel into 2 ohm: 40W x 4
Bridged 2 Channel into 4 ohm: 80W x 2

Nie tylko alpiną świat żyje. Są inne "lepsze" i "gorsze" piece.

Ostatnia edycja:
[MENTION=41144]MarBi[/MENTION] - jestem wymagający ale nie bogaty, co w połączeniu z Audio jest dla mnie ZDROWYM połączeniem :)
Faktem jest, że ten Pioneer to na to co miał, był w cenie budżetowych jednostek. Wielu z branży uważało, że jest zbyt dobry jak na swoją cenę.
Proponowałem Sony XM bo narzekał na ostrą górę, która i tak zapewne zniknie przy wymianie jednostki sterującej na lepszą.
[MENTION=24247]culmen[/MENTION] - no z nowych jak wspomniałem jestem słaby :(

ap2, oczywiście, że zależy mi na jak największej jakości. Może o car audi nie wiem za dużo ale ucho mam dość dobre, nie powiem, że na domowym audio zjadłem zęby ale trochę się w to bawiłem.

Zarejestrowałem się na forum, o którym wspominaliście. Nie zbyt przyjazne dla żółtodziobów, kasują tematy i tak dalej, dlatego wielkie dzięki za waszą pomoc bo uzyskałem tu więcej rad i dowiedziałem się więcej niż tam. Jednak wielkim plusem tego forum jest giełda, dodałem ogłoszenie w dziale sprzedam i już dostałem kilka propozycji, a nie rozglądałem się nawet w dziale sprzedam. Wrzucę może co mi zaproponowano i zobaczymy nad czym warto się zastanowić, a nad czym nie.

Radia:
Alpine 9853R - 400zł
Alpine 9857R -370zł
Alpine 9812 - 300zł
Alpine 9880 - 400zł
Alpine 9855 (porysowany panel) - 380zł (olx)

Jak to jest z tymi modelami 9857 jest w cenie 9853 i tańszy od 9855. Chyba nie ma się co kierować analogią numerową ?

Jeden user podesłał taką listę, tylko chwilowo bez cen, może warto coś zainteresować jakimś modelem ?

Kenwood KMM122 -
Kenwood KMM361SD -
Kenwood KDC-170Y -
Kenwood KMM-BT302 -
Kenwood DDX155 -

Sony DSXA200UI -
Sony DSXA400BT -
Sony MEX-N5100BT –

Alpine UTE-72 -
Alpine CDE178BT -
Alpine CDA137BTi -

JVC KD-X130 -
JVC KW-R520 -

Pioneer - Dystrybucja DSV:
DEH-1800 -
MVH-181UB -
MVH-280FD -
DEH-80PRS T

Wzmaki:
Pioneer GM-6400F - 200zł (2 kanały)
Crunch x4150 - czekam na cenę
Alpine V12 (olx) - 170zł
Pioneer X944 - zaczynają się od ponad 300zł wiec raczej poza mój budżet wtedy został by na radio z 200zł.
Sony XM - jaki konkretnie ?
Concord qd 400 ??

Zastanawiam się czy nie uderzyć też w dwukanałówki, na pewno zostanie tylko jeden zestaw głośników. Tylko pytanie czy jak bym się kiedyś jednak zdecydował na suba czy da się to jakoś zmontować i podpiąć pod 2 kanały, zmostkować ?

Jeżeli chodzi o radio to jedynymi kryteriami jest odtwarzacz CD, obsługa mp3 no i może procesor dzwięku dlatego zastanawiam się nad
Alpine 9853R. Model 9851 też miał procesor ?

Ostatnia edycja:
Według mnie zrobisz błąd z 2ch
Kupując 4ch masz 1ch + 2ch na przód oraz mostek z 3+4ch na suba.
Do pocięcia na pasmach wystarczą filtry z wzmacniacza.
Pamiętaj że do założonego budżetu trzeba dodać 2x sygnałówki + kabel zasilający + oprawki na bezpiecznik. Pewnie około 200pln
Z procesorów to czasówki to max co możesz potrzebować na początek.
A co do sca.pl Strzelam w ciemno "powalla"?

Trochę dziwią mnie te podpowiedzi. Głośniki są NOWE za 300zł, a tu już są podpowiedzi z procesorami dźwięku, czasówkami i nie wiadomo czym jeszcze. Żeby rozmawiać o takich rzeczach same głośniki muszą być najpierw odpowiednio zamontowane, już nie mówię o odpowiednim nakierowaniu.
Co do samego wzmacniacza 4ch - 2 kanały na przód mostek na suba - rozwiązanie dobre w klasie budżet spełniające oczekiwania zdecydowanej większości ludzi zaczynających bawić się w CA. I tego w sumie bym się trzymał jeśli budżet jest ograniczony.
Rozwiązania z 2 ch + np. kolejny wzmacniacz na midy czy gwizdki + mono na suba to już inna liga, a przede wszystkim inne strefa budżetowa.

A ja na Twoim miejscu najpierw włożyłbym wzmaka 2 kanały..bo wydaje mi się, że i tak zauwazysz sporą róznice i byc moze nie bedziesz ładował suba. Tak jak niektórzy piszą xm-6020, xm-10020, kenwood kac-ps300t.
Miałem pod Hertz ESK 165 włożony Sony xm-6020 i szczerze bylo ok ale z kazdym dniem czegoś brakowało;)

Amortyzatory
Powrót