• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Wydech W GT 3.2

slavol

Nowy
Auto
Ford
Witam.
Któż z nas patrząc na tyłek GT nie spoglądał tęsknie na zaślepkę po prawej stronie, i jednocześnie ze smutkiem na przymałe końcówki po lewej?

A co jeśli końcowy przegnił? A cena nowego była absurdalnie wysoka?

A co jeśli można by mieć podwójny wydech, nową przelotową puszkę, wszystko z nierdzewki (spawy migiem) w cenie około 1000zł ?

No bajka, czy możliwa do spełnienia ? TAK

To moje dzisiejsze "wypociny" w temacie "wydech za 1000"

CD..... i szczegóły jutro.

Załączniki

• DSC_0412 (Kopiowanie).JPG
    DSC_0412 (Kopiowanie).JPG
    180.1 KB · Wyświetleń: 245
  • DSC_0419 (Kopiowanie).JPG
    DSC_0419 (Kopiowanie).JPG
    185.2 KB · Wyświetleń: 234
  • DSC_0420 (Kopiowanie).JPG
    DSC_0420 (Kopiowanie).JPG
    163.5 KB · Wyświetleń: 220
  • DSC_0421 (Kopiowanie).JPG
    DSC_0421 (Kopiowanie).JPG
    151.4 KB · Wyświetleń: 228
  • DSC_0422 (Kopiowanie).JPG
    DSC_0422 (Kopiowanie).JPG
    156.6 KB · Wyświetleń: 232
  • DSC_0423 (Kopiowanie).JPG
    DSC_0423 (Kopiowanie).JPG
    149.3 KB · Wyświetleń: 220
  • DSC_0424 (Kopiowanie).JPG
    DSC_0424 (Kopiowanie).JPG
    161.9 KB · Wyświetleń: 220
  • DSC_0425 (Kopiowanie).JPG
    DSC_0425 (Kopiowanie).JPG
    132.1 KB · Wyświetleń: 219
  • DSC_0427 (Kopiowanie).JPG
    DSC_0427 (Kopiowanie).JPG
    166.7 KB · Wyświetleń: 262
OOoo zycze powodzenia , też będe u siebie coś takiego robił :) bo wydech zaczyna juz brać

DSC_0428.JPGDSC_0439.JPGDSC_0438.JPGDSC_0436.JPGDSC_0435.JPGDSC_0434.JPGDSC_0433.JPGDSC_0432.JPGDSC_0431.JPGDSC_0430.JPGDSC_0429.JPGDSC_0440.JPGCiąg dalszy.....
Prace prawie dobiegły końca, ale niestety skończył się dzień.
Pozostało wykończenie wycięcia w zderzaku, troszkę konserwacji, mała regulacja, wygrzanie farby i ogień.
Koszt tak jak pisałem 1000zł.
Jak macie pytania to śmiało.

Więc tak :) co to masz za koćńcówki wydechu ?? , jaka cena tych koncowek , jaka cena tlumika , ?? i co z holowaniem , myślałeś nad jakimś hakiem do holowanie , może coś w sylu jdm ?

Szkoda tylko, że spawy wyglądają jakby ktoś je nasmarkał :) No ale nie to się liczy w tej produkcji!

No więc po kolei.

Końcówki to Buzzer, robione na zamówienie. Mają gotowe w ofercie ale, albo 70mm (za małe) albo 90mm (za duże). Mają też pojedyńcze 80mm ścięte, więc poprosiłem o wykonanie takich podwójnych dla mnie i krótszych niż seryjne (puszka sięga dość daleko) koszt 400zł plus przesyłka.
I tu muszę zareklamować firmę. Podejście do klienta wzorcowe, w środę o 10.00 rano pomarudziłem a w piątek spawałem je do wydechu.

Tłumik to przelotowy Magnaflow nr katalogowy 12266, jedno wejście na 2.5 cala i dwa wyloty 2.25. Długość jak orginalnej puszki, a szerokość pozwalająca umieścić go w pionie, więc wyjście na drugą stronę bez żadnych kombinacji.
Koszt na allegro (bo tylko tam go w Polsce znalazłem od ręki) 460zł, z tym że w zamian za zdjęcia dostałem go promocyjnie w trochę niższej cenie. Wykonanie z nierdzewki i rewelacyjna jakość (spawy maszynowe, wełna stalowa + wygłuszenie, satynowe wykończenie) i fajne pudełko z Chipem Foosem.

Holowanie? Nigdy nikogo nie holowałem i nie zamierzam, a nawet już nie mogę ;)

Spawy? No tak niestety wyglądają jeśli się używa miga do nierdzewki. Mógłbym połapać rurki migiem, zabrać całość do zakładu na spawanie tigiem (9zł za spaw) ale mocno skomplikowało by mi to logistycznie i przedrożyło interes. Pomalowałem jak widać na foto na czarno, i normalnie nic nie widać.
Po za tym w moim mieście jest asfalt na ulicach a nie lustra więc........ olałem temat ;)

Dzisiaj po poprawkach cyknę jakieś foto w plenerze a i jakiś filmik może się skręci.

Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Koniecznie filmik z dźwiękiem ;)

Świetnie to wygląda :)

Naszczęście z S3 mini

Prezentacja jakaś tam będzie. Na razie filmik.
Dźwięk oczywiście lekko przesterowany (cyfrówki mają jednak kiepski mikrofon) ale coś tam słychać.
Jak dorwie się do jakiejś kamery to coś jeszcze skręcę.
Jak pomykam przodem to wydech zagłusza odgłos ssania, mam suchy stożek fujity i to on tak ryczy, ale nie po to grzebałem przy wydechu by było ciszej ;)

http://youtu.be/tjcOtcvS5C8

Filmik nie działą :/ (Ten film jest prywatny )

Dość tanio to wyszło, nie licząc oczywiście własnej roboty, ale tak czy siak stosunek cena/jakość/wygląd na bardzo dobrym poziomie.
Nie chciałeś tych końcówek jeszcze z 1-2cm do tyłu wypuścić? Przy ściętym zderzaku i ten powiedzmy "dyfuzorze" trochę giną.
Chyba, że to tylko ze zdjęć taki efekt.

I ten filmik zrób publiczny, albo podaj inny link :)

Działa.
Nawet przyjemny dźwięk, taki trochę bardziej basowy i podchodzący pod V8...
Warto było :D

Fajnie burcy :) A ja się spóźniłem z telefonem do Grześka i V6 mi przeszło koło nosa :(

DSC_0014.jpgDSC_0036.jpgDSC_0037.jpg
Dość tanio to wyszło, nie licząc oczywiście własnej roboty

Sądzę że najdroższy zakład tłumikarski przesadziłby jak by zawołali za taką robotę więcej niż 200zł.

Nie chciałeś tych końcówek jeszcze z 1-2cm do tyłu wypuścić?

Na to zeszło najwięcej czasu. Każde fabryczne wydechy są pod tym względem skromne i chciałem żeby od fabryki nie odbiegało, nie podobają mi się "lufy" wystawione za zderzak.
Na foto widać lepiej ile wystają.

taki trochę bardziej basowy i podchodzący pod V8...

To bardziej zasługa stożka, a i z każdym przejechanym kilometrem się troszkę wycisza. Do 2000 obr warcy ;) , potem jak seria. Odzywa się tylko jak się depnie.

A ja się spóźniłem z telefonem do Grześka i V6 mi przeszło koło nosa

No Grzesiek to nawet ogłoszenia wystawiać nie musi, zaraz zabierają. :)

No rzeczywiście, na tych zdjęciach trochę lepiej to wygląda i rzeczywiście coś na poziomie serii, ale ja bym wysunął jeszcze 1cm dalej :P

Opowiedz coś i najlepiej pokaż ten filtr... ciekawi mnie co to za cudo :D

Wielki jak wiadro, pewnie i z 500 koni obsłuży. Byłem przeciwnikiem stożków ale GT była kiedyś po lekkim strzale w przód i nie miało wcale puszki z filtrem tylko zaraz na harmonijce założony jakiś badziew z tesco.
Na szczęście dużo na tym kilometrów nie pojeździła. Po sprawdzeniu cen używek i dostępności puszek i rur poszperałem po forach, znalazłem ze dwa testy i że był to filtr z czołówki i suchy to kupiłem kolanka , rury, opaski i siedzi zamiast serii. Za bardzo go nie pokażę bo jest przed lewym kołem w zderzaku przy samej osłonie silnika.
Z góry takie coś tylko widać.

DSC_0054.jpg

Tak to w ogóle nie widać :D
A jaka to firma/,model i gdzie zakupiłeś?

Amortyzatory
Powrót