K
Keeperek
Guest
ps. czy przy wyłączonym ogrzewaniu przez nagrzewnicę płynie ciecz czy układ jest zamknięty? Bo jeśli zamknięty to bez termostatu mądrze zamontowanego może być gorącoJa mam zamiar montować grzałki tuż przed reduktorem, przez który ciecz mi płynie zawsze niezależnie od tego co się dzieje z nagrzewnicą.
Pooglądałem schematy wentylacji w 156 i wszystko wskazuje na to że ciecz płynie cały czas przez nagrzewnice. Jest tam specjalna klapa która kieruje powietrze przez nagrzewnice lub omija nagrzewnice. Tak czy siak termostat jest konieczny. W przypadku gdy nie będzie cieczy w podgrzewaczy to grzałki się bardzo szybko spalą.
Ja mam swój pomysł na sterowanie tego. Grzałki umieszcze przed nagrzewnicą (na wlocie ). Mam taki sterownik (stosowany w chłodnictwie) działa jak termostat, z tym że ma troche opcji i bajerów i wyświetlacz!). Sterownik działa na ok 12V. Gdy dostanie napięcie po 10 sekundach sie załącza (wysteruje go włącznikiem świateł). Czujnik NTC przykleje do rurki i zaizoluję, próg wyłączenia ustawie doświadczalnie (podebne laptopa i będe oglądał temp. płynu chłodzącego). Myślę że oprócz tego zastosuję 3 przekaźniki i przełącznik potrójny( sam bedę decydował ile grzałek ma grzać (1, 2 lub 3) . Ilość grzałek będę musiał dobrać doświadczalnie(obserwując napięcie na akumulatorze (odczytaną z programu FiatEcuScan) i symulując różne obciążenia (załączać światła, grzanie szyby). Bo niestety chyba nie dam rady zrobic zabezpieczenia na wypadek gdyby napięcie spalo ponizej 12V.