K
Keeperek
Guest
Szkoda tylko że nie napisali jakiej mocy jest każda grzałka. Może ktoś sie orientuje?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.
Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.
Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.
Szkoda tylko że nie napisali jakiej mocy jest każda grzałka. Może ktoś sie orientuje?
No to jeszcze pytanie. Jak to sie ma do spalania, niby dlaczego ma sie zmniejszyć? Skoro alternator będzie bardziej obciążony (dodatkowe 65-70 A). No rozumiem że ciepły silnik mniej pali, ale to sie chyba jakoś zrównoważy? Co o tym myślicie. No i czy to rzeczywiście będzie zauważalne, chodzi mi o to o ile szybciej silnik się nagrzeje? 900W to wcale nie dużo do dogrzania takiej masy.
Ze zgrubnych wyliczen wyszlo mi, ze te 4L wody po kazdych 3 minutach bedzie podnosilo temp. o 10 stopni. No ale mamy jeszcze silnik, ktory jest duzo lepszym zrodlem ciepla.
Oki, ale zauwaz, że to nie polega na ogrzaniu 4 L plynu, on jest tylko nośnikiem, ktory grzeje caly blok silnika. W sumie czy 900W to duzo w porównaniu do kilkunastu(?) KW jakie daje silnik... Nie ma co chyba za bardzo filozofowac, ale napisz koniecznie jak to zdaje egzamin w praktyce.
Jeśli to faktycznie jest warte uwagi to mam już nawet pomysł jak to podlaczyc.. bezpieczniki+termostat+ czasówka+ przekaźniki.
......
Jeśli to faktycznie jest warte uwagi to mam już nawet pomysł jak to podlaczyc.. bezpieczniki+termostat+ czasówka+ przekaźniki.
jest to bezpiecznik od systemu 3 świec żarowych i podgrzewania płynu chłodniczego na króćcu wody i przekaźnik j359 i j325 ...
Warunki zalaczenia tych swiec :
- silnik pracuje od min. 10 s
- temp. plynu chlodzacego <70°
- temp. powietrza <5°
- obr. silnika ? 800
- obciazenie Alternatora < 50% ( z tego sco pamietam )
jedna -" male grzanie " dwie lub trzy zalezne jest to od obciazenia alternatora ( te mozes sprawdzic w blocku 016 pole 01)
Hm linka nie bardzo bo to jest program. Ale jutro jak wróce z pracy to moge zrobić z tego pdfa i wrzuce. I co ciekawe dzisiaj jechałem i postanowiłem włączyć na panelu AUTO (nawiewy) i co ciekawe, silnik był zimny a zaczeło lekko ciepłym powietrzem wiać na nogi, wiec wygląda na to że mam w kanale wentylacyjnym dodatkowe grzałki (ale one grzeją powietrze a nie płyn), Nigdy wcześniej nie używałem trybu AUTO, jutro upewnie się gdy silnik będzie 100% zimny.Możesz dać link do schematu?