wycieraczki w 155

bobryt

ʇɧɹqoq
Auto
OPC
już od dawna sie zabieram za wymiane wycieraczek. jednak zauważyłem że w 155 nie da się ot tak pióra wymienić, i wygląda na to że do wymiany jest całe ramie.
czy jest jakiś sposób by nie wymieniać całego ramienia? może da rade samą gume wymienić?

z drugiej strony chętnie bym kupił wycieraczki firmy Vaneo, ale na stronie widze że do 155 są same pióra tylko :/

http://sklep.tuning.pl/dzial.php?d_id=89082

hmm o ile dobrze kojarzę to tu na forum polecano wycieraczki od Tipo z wymiennymi piórami

Hmm, szczerze mówiąc to nie bardzo kumam czym się różni pióro od gumki, zawsze mi się wydawało że gumka to właśnie pióro.
Ja w swojej wymieniam tylko gumki - taka konstrukcja. Całe ramię jest tak skonstruowane że tylko gumki można wyciągnąć. Jak kiedyś kupiłem zestaw wycieraczek to wszystkie te metalowe części (pewnie o to chodzi z piórem), poszły do śmieci. Tak że ostatnio kupuję tylko same gumki.

:mrgreen: Kurna wiem,ale oryginały strasznie drogie w ASO,a te tylko tak "głupio" wyglądaja ;// Na aucie dość,dość.

grzelutek napisał:
:mrgreen: Kurna wiem,ale oryginały strasznie drogie w ASO,a te tylko tak "głupio" wyglądaja ;// Na aucie dość,dość.
Takie orginalne Chempiony wytrzymują 10 lat tylko gumki można sobie co roku zmieniać

grzelutek napisał:
Ja wymieniłem całe wycieraczki,bo te w których same gumki się wymienia/choć może ładniejsze/były już dość wyrobione.Kupiłem takie coś i jest miodzio.Polecam.Teraz całe pióra można wymieniać i jest spoko.
http://allegro.pl/item255802551_wycieraczki_alfa_145_146_155_promocja_.html

tez je kupiłem , na poczatku troszke sie krzywilem ale szybko sie przyzwyczaiłem ;)

no jeszzcze mnie nie pogrzało by płacic 150zł za wycieraczki na 1 sezon :)

Lepsze orginały niż te złamasy :mrgreen:

75andrew155 napisał:
grzelutek napisał:
Takie orginalne Chempiony wytrzymują 10 lat tylko gumki można sobie co roku zmieniać

czyli gumy same można wymienić ?

@Lopezius - guma to guma, czyli gumowy pasek, pióro to to co najczęściej sie kupje pod tą nazwą :D zamotałem hehe

edit:
czyli co w końcu?
musze całe ramiona wymieniać czy da rade samą gume wymienić???

edit2:
znalazłem te championy http://allegro.pl/item254561272_wycieraczka_przednia_fiat_tipo_tempra_alfa_145_155.html

ale też i gumki, jak myślicie, będą pasować ????
http://allegro.pl/item254732933_wycieraczki_magneti_marelli_fiat_lancia_alfa_od_ss.html

eee te orginały jak ostatnio sciagałem to to strasznie cieżkie pierunstwo było , te zamienniki duzo lzejsze bedzie sie lepiej zbierał :D

kto z was wymieniał sam gumki juz ? podobno jak sie ma pecha sie krzywo cos wstawi i zle zbierają , mi odradzali to w sklepie.

gumki w orginałach normalnie się wymienia

watra24 napisał:
(...)kto z was wymieniał sam gumki juz ? podobno jak sie ma pecha sie krzywo cos wstawi i zle zbierają , mi odradzali to w sklepie.
Ja. Nie jestem zachwycony, ale mam bardzo porysowaną szybę, więc bardzo nierówną i nie dają rady dobrze zebrać...
A nowa do mojej Belli Super, o niebieskawym zabarwieniu, to ponad 1000 zeta :-( :shock:

Panowie ramiona nowe oczywiście do Fiata np. Marei 75 zł/kpl na allegro do tego pióra "banany" w Makro po 7-8 zł szt. Pasują idealnie i tak samo się sprawdzają. POLECAM!!!

ramiona z allegro z wymiennymi piorami maja swoje minusy: wygladaja gozej i przy piorach szkieletowych spryskiwacze zamiast na szybe sikaja w wycieraczki, wiec kupilem bezszkieletowe w makro (ja.kosc adekwatna do ceny - do 3x/rok trzeba wymieniac) no i prawa wycieraczka odstaje od szyby - szyba jest mocno gięta

bobryt jesli chodzi o oryginalne to mozna wymieniac same gumki bodajże z boscha albo championa tylko jak masz stare wyrobione ramiona to nic nie da
... ale mimo wszystko polecam zamienniki i wycieraczki bezszkieletowe po 8 zl z makro przy wymianie 3x/rok masz za niewielkie pieniadze masz zawsze nowe :)

Jeżeli konstrukcja nie jest uszkodzona, to wręcz zalecam wymienić gumę, tylko nie zapominać o taśmach stalowych (szkieletówkach). Pióra można zakupić na metry :)

jeżeli ktoś potrzebuje mam prawie nowe orginaly bo zostały mi z rozbiórki

Amortyzatory
Powrót