wycieraczki nie chca sie wylaczyc :-)

Auto
AR 166 3.0 V6 1999; AR 166 3.0 V6 2002; JEEP Grand Cherokee V8 5.9 1998; Cadillac Seville STS
Jak w temacie...
Dzwoni do mnie moj ojciec i wsciekly zapodaje temat... nie moze wylaczyc wycieraczek w swojej 166. Mowie przyjedz zobaczymy o co chodzi...
Na miejscu faktycznie stwierdzam ze wycieraczek nie da sie wylaczyc. Pierwsze co mi przychodzi na mysl przelacznik uszkodzony.
Wszedlem do garazu i wydlubalem swoj stary ktory zmienilem bo kierunki nie odbijaly...
Zamienilem mu przelaczniki i nadal to samo :-) i zglupialem ... poki nie wyrwie bezpiecznika wycieraczek po ich uprzednim wlaczeniu nie da sie zatrzymac... Druga opcja zostawic do zameczenia po pewnym czasie pewnie czujnik obciazenia silnika wylacza je w dowolnym momencie.
Ponadto zauwazylem ze na zegarach nie wyswietlaja sie strzalki od kierunkowskazow... pytam o to ale odpowiedz standardowa dla mojego ojca... a nie zauwazylem... takze nie wiem czy to jesf jakas wspolna przypadlosc czy dwie niezalezne rzeczy...
Co to moze byc ? Silnik wycieraczek? Czy komp bo o ile dobrze mysle to wycieraczki nie maja swojego przekaznika

Ja miałem tak że czasami wycieraczki "żyły swoim życiem" tzn jak je włączyłem to sie ich nie dało wyłączyć ale po jakimś czasie same sie wyłączały w dowolnym momencie przeważnie w połowie szyby po paru minutach włączałem i znowu chodziły aż sie same wyłączyły i tak kilka(naście) razy aż w końcu stawały gdzie trzeba wymontowałem silniczek wyczyściłem styki te na ślizgu i wszystko wróciło do normy. Do demontażu silniczka i czyszczenia jest osobny temat gdzie jest to ładnie opisane.

Potwierdzam. To częste przypadłość 166. Wycieraczki żyją własnym życiem :) choć żeby się wcale nie wyłączały to jeszcze nie słyszałem :) trzeba dobrać się do mechanizmu i wszystko tam wyczyścić.

Miałem to samo w kappie, bardzo podobny samochód, nawet też się nie da wycieraczek odchylić. Oczywiście pomogło rozebranie mechanizmu i czyszczenie (WD 40+ smar w spraju). Sąsiad nie mógł się nadziwić, że do samochodu nie kupuje się nowych (względnie używanych) części tylko wystarczy wyczyścić te, które są. Hula już 2 lata bez problemu a roboty było na jakąś godzinkę.

Pozdrawiam
Krechu

dzięki za podpowiedzi ...przekażę je dalej do cierpiącego te katusze :)
nadal jednak pozostaje zagadką dlaczego strzałkiod kierunków na zegarach raz działają a raz nie ... Dzisiaj ojciec pojechał do jakichś swoich magików dostępnych w jego okolicy i usłyszał, że zarówno za jedną jak i drugą przypadłość odpowiedzialny jest komputer główny...:-)
coś czuję że muszę to auto przejąć na dłużej i odstawić do mechaników od moich alf :)

A masz czujnik deszczu ? Jak masz to odlacz go, mam to samo w Alfie ktora wlasnie robie, nie da sie wylaczyc wycieraczek jak czujnik jest podlaczony, po prostu jest uszkodzony. Po odlaczeniu, dzialaja normalnie.

czujnik deszczu odłączałem i jest to samo ... podmieniłem mu na drugi ... jest to samo ... w sobotę może jak mu się uda o mnie podjechać to spróbuję rozebrać podszybie wywalić silnik przeczyścić styki przesmarować i złożyć ... jak będzie to samo nadal to odstawię mu to auto do mojego mechanika i niech kombinuje ...

czujnik deszczu odłączałem i jest to samo ... podmieniłem mu na drugi ... jest to samo ... w sobotę może jak mu się uda o mnie podjechać to spróbuję rozebrać podszybie wywalić silnik przeczyścić styki przesmarować i złożyć ... jak będzie to samo nadal to odstawię mu to auto do mojego mechanika i niech kombinuje ...

A tam nie ma przypadkiem jakiegos przekaznika? Moze to byc tez uszkodzony przekaznik ktory 'tryka' ?

Mam diagram tego co i jak sprawdzic. Ale nie moge tego zapisac kurde i wrzucic tutaj.

Udalo sie

Prosze bardzo

00000114.jpg00000115.jpg

Ostatnia edycja:
Ja mam DTE - Electronic Technical Documentation - Jak bys potrzebowal jakiegos innego schematu albo powiekszenia to daj znac na priva.

Odkopuję temat, bo dzisiaj rano włączyłem wycieraczki na moment, po czym już się nie wyłączyły. W każdej pozycji manetki pracowały, spryskiwacz działał normalnie, ale wycieraczek nie szło zatrzymać. Obstawiałem w pierwszej kolejności manetkę lub przekaźnik, ale pewien właściciel Alfy mi napisał, że na 90% wina leży po stronie silniczka.
Pojechałem do pracy autem żony, a gdy wróciłem pierwsze co to poszedłem sprawdzić wycieraczki. Zanim jednak je uruchomiłem, zdjąłem dekielek w podszybiu i poruszałem tymi kablami przy silniczku. Po włączeniu zapłonu , wycieraczki działają normalnie, wracają do pozycji zerowej i funkcjonują prawidłowo. Jednak za co teraz się zabrać, bo strach jeździć z myślą, że włączą się same podczas jazdy i znowu nie będę mógł ich wyłączyć....

To co zwykle, styki na silniku (w środku)

Zabieram się właśnie za podszybie, czy demontując silnik i mechanizm, trzeba zaznaczać sobie położenie jakiegoś mechanizmu itp żeby ułatwić składanie tego ?

Nie. Odpinasz wtyczki i odkręcasz 3 śruby (albo nakrętki).

Ok to juz mam, wszystko luzem poodkręcane, ale nie moge zdjąć wtyczek, a dostęp tragiczne.... poprostu się je ciągnie czy są jakieś zatrzaski ?

Zatrzaski jak we wszystkich wtyczkach :)

Dobra Mam. Dla potomnych - na górze wtyczki na środku, są zapinki takie sprężynujące, trzeba wcisnąć w dół i wyjąć wtyczkę.
Teraz sprawa wygląda tak: poprzedni właściciel zmieniał silniczek na bank, bo na tym co jest wsadzony teraz, jest napis markerem "166"
Do tego, ten stary miałem w pudełku z gratami które mi dorzucił do auta. Podobno jest niesprawny, ale podłączyłem go na krótko i działa normalnie. W razie czego z dwóch zrobi się jeden sprawny. Gdzie szukać usterki ewentualnie? Na zielonej płytce, na tym ślimaku z blaszkami i smarem, czy wewnątrz silniczka... ?

290620161140.jpg290620161141.jpg290620161142.jpg290620161143.jpg

Gdzie szukać usterki ewentualnie?
Najczęściej właśnie jest problem na tych stykach/płytkach ze smarem. Mi w dwóch autach udało się to przeczyścić, podgiąć blaszki i było git. W bravolocie ostatnio ten sam zabieg nie pomógł więc zamiast pierdzielić się z tym kilka razy to kupiłem mechanizm za 20zł i zapomniałem o temacie.
A szukaj usterki wszędzie :)

Znalazłem coś takiego na płytce.. pasuje to przelutować, do tego wyczyszcze ślimaka i zobaczymy. Zielona płytka jest ze starego silniczka a niebieska z obecnego i dziwi mnie troche to, że się różnią

S73F7688.jpgS73F7681.jpgS73F7684.jpgS73F7685.jpgS73F7669.jpg

Amortyzatory
Powrót