• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Wybór opon

MatiMatteo

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 1.9 JTDm
Witam. Mam felgi 7,5" od Giulietty. Zastanawiam się jakie kupić opony, 225/45 R18 czy 235/45 R18? Zależy mi i chcę się dowiedzieć na której oponie bedzie się bardziej komfortowo jeździć. Proszę tylko o odpowiedzi konkretne a nie ,,wydaje mi się, bo sąsiad posiada" :)

Pytałeś już w wątku dotyczącym opon letnich, po co zakładasz nowy temat. Dostałeś nawet odpowiedź.

Mam teraz 225/45 R18, wcześniej miałem 235/45 R18. Zmiana na "+" jeżeli chodzi o komfort, zmiana na "-" jeżeli chodzi o prowadzenie podczas szybszej jazdy. Szersze opony miały lepsze rezerwy przyczepności i stabilności na autostradzie, w koleinach dramat.

Mam teraz 225/45 R18, wcześniej miałem 235/45 R18. Zmiana na "+" jeżeli chodzi o komfort, zmiana na "-" jeżeli chodzi o prowadzenie podczas szybszej jazdy. Szersze opony miały lepsze rezerwy przyczepności i stabilności na autostradzie, w koleinach dramat.

Serio lepszy komfort na 225/45? Jakie masz zawieszenie?

Ciągle piszecie o tych koleinach. Ja już dawno się nie spotkałem z koleinami na drogach, szczególnie śląskich.

Też mnie to zastanawia - w moim mieście znam może z 3 miejsca gdzie można je poczuć, ale jak miałbym pod tym kątem dobierać opony to :D co innego dziury.
Ciekawi mnie też, jak opona o mniejszym profilu (235/45 jest wyższa od 225/45 - mam nadzieję że zdajecie sobie sprawę, że profil nie jest podawany w mm, tylko jest stosunkiem wysokości ścianki do szerokości) może byc bardziej komfortowa... (nawet pomijając że różnica niewielka)

Ten 1 centymetr szerokości naprawdę robi różnice w koleinach i to czuć. Nie pisze tu o wielkich rowach jak to było kiedyś, a po prostu delikatnych wgłębieniach, które są na większości dróg. Zarówno w poprzednim (Brera) jak i w obecnym aucie miałem i 225 i 235 na tych pierwszych jeździło się lepiej nie było aż tak czuć pływania przy przeskakiwaniu na pasie. Jeśli chodzi o samą twardość różnica dla mnie niezauważalna.

Ostatnia edycja:
Toć pytam wyżej - gdzie wy te koleiny macie w takich ilościach, żeby pod nie opony wybierać? Bo pod każdym innym względem prowadzenie na szerszej jest pewniejsze, a że i będzie wyższa przy okazji, to i bardziej komfortowe

Nigdzie nie napisałem, ze pod koleiny wybieram opony, a tylko, ze w dwóch autach miałem przyjemność bezpośrednio porównywać 225 i 235 i jestem w stanie zrozumieć kolegę wyżej piszącego, ze teoretycznie na ciut niższym profilu jest bardziej komfortowo. To nie jest internetowa teoria tylko wynika z przejechanych kilometrów na obu szerokościach. Jak ktoś jeździ wokół komina jedną trasą, a auto więcej stoi niż jeździ to to fakt różnicy może nie odczuć dla mnie subiektywnie na 225 jeździło się lepiej ;]

Kolein niby nie ma, a jakoś krajowa 11 idąca przez większa cześć Polski co roku jest fragmentami remontowana i asfalt frezowany... wtedy po frezowaniu dokładnie widać, że jednak są ;]

Toć pytam wyżej - gdzie wy te koleiny macie w takich ilościach, żeby pod nie opony wybierać? Bo pod każdym innym względem prowadzenie na szerszej jest pewniejsze, a że i będzie wyższa przy okazji, to i bardziej komfortowe
Zazdroszczę, że masz takie drogi. Ale większość polskich dróg niestety jest kiepskiej jakości, głównie wschód. I nie muszą to być stricte koleiny, wystarczy trochę nierówności i autem wyraźnie bardziej rzuca.

Mam 225/45 R18 Falken Azenis FK510.

Wcześniej były 225/55 R17 Miśki CrossClimate. Nie czuję pogorszenia komfortu jazdy. O dziwo.

Śmiem nawet twierdzić, że na takim jednym łączeniu drogi asfaltowej z drogą z polbruku jest nawet lepiej niż na poprzednich kołach.

Amortyzatory
Powrót