Wybór opon zimowych

dejoka

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 1.6 ts distinctive
Witam,
Jestem wlaścicielem Alfy romeo 147 1.6 105km 2004 rocznik, i tu moje pytanie zaczęła sie zima, tak więc nastał czas zmian opon na zimowe. Jakie opony najlepiej kupić,żeby wyszło to tanio w miare, jestem studentem, więc nie mam milionów do wydania. Czy moge po prostu wymienic tylko opony a felgi zostawić czy musze odrazu wszystko? Znalazłem takie rozmiary opon, ale nie wiem czy pasują:

• 185 65 R15 88 H
  • 195 60 R15 88 V
  • 205 55 R16 91 V
  • 215 45 R17 87 W

Ja bym proponował 195/65/15. Będzie trochę balon, ale najlepiej cenowo wyjdzie. Na indeksy nie masz co patrzeć, bo zimą raczej 200km/h jeździć nie będziesz. Co do producenta/modelu poczytaj w necie testy dla danego rozmiaru. Sam mam Goodyear UltraGrip8 w 185/65/15 i polecam.
Możesz zmienić same opony, tylko musisz dobrać rozmiar do felgi, którą masz. Sama przekładka opon to w warsztacie (sam pod blokiem tego nie zrobisz) jakieś 60 zł, więc jak zamierzasz dłużej jeździć tym autem to rozważ czy nie warto kupić felgi (nawet stalowe), bo rocznie na przekładkach wyjdzie 120zł.

miałem Debice frigo 2 dokładnie 185/65/15
złego słowa nie powiem
dodając do tego cenę = rewealcja wg mnie

- - - Updated - - -
tak - możesz wymienić same opony i założyć je na felgi które masz teraz
tak - możesz kupić sobie np stalówki na zimę np 15" i opony i mieć po prostu dwa kpl kół i wymiankę robić samemu bez kolejek itp w zakładach
tak - na feldze też są jej wymiary wybite wewnątrz

na std 15" stalówkę pasuje zarówno 185 jak i 195

ale podałeś trzy różne - 15" 16" 17"
a skąd mamy wiedzieć jakie masz felgi ??

Ostatnia edycja:
Ja na mojej 156 mam 195/65/15 i jest OK

jutro podesjel rozmiary, nie bylem dostepny przez 2 dni z powodów niezależnych ode mnie. Dzieki za odpowiedzi :)

ja założyłem 195/60 r15 i jest spoko. Letnie mam takie same ze względu na teoretyczne miejsze spalanie, ale wiadomo jak to jest. Wystarczy depnąć kilka km więcej i już spalanie rośnie.

Ja do swojej belli założyłem alu 16" na zimie do tego oponke 205/55 i jest dobrze. Dodam, że śmigam na frigo 2 i jestem bardzo zadowolony.

Jeżeli szukasz czegoś tańszego to załóż 15". Cenowo prawie 70 zł taniej na oponie( w przypadku frigo 2)

nie ma co na zime swirować z 17mnastkami no chyba ze serio ktos przyklada najwieksza uwage do wygladu, standardowo 15 albo 16 cali na troszke szerszym kole z profilem 55-65 i tyle, a takie wybieranie hmm moze 185/65 16' czy 185/60 16' to dla mnie bez roznicy bo to i tak nic nie zmieni

Ludowa prawda jest taka że latem możesz sobie jeździć na laciu nawet 225 ale na zime zakładaj wąskie opony. Co coprawda przeczy fizyce że niby mniejsz powieszchnia tarcia, ale pojedź do serwisu gum i każdy Ci to powie.

Wszędzie to samo. Douczcie się na temat zimówek. Nie macie aut WRC z kolcami!!!

Cytat:

""Zimowe opony powinny być węższe od letnich, bo lepiej wgryzają się w śnieg".

Potwierdzać to mają jakoby auta rajdowe sunące po śniegach Skandynawii. Tyle, że ich śmiesznie wąskie oponki uzbrojone są w kolce, których w TV nie widać, a w Polsce nie wolno używać.

A jak jest naprawdę? Węższe opony, to gorsza trakcja i dłuższa droga hamowania na suchym i mokrym asfalcie. Dlatego teraz zaleca się opony zimowe tak szerokie, jak letnie.

Jeśli te ostatnie mają tzw. niski profil (50 i mniej) a stać nas na drugi komplet felg (stalowe kosztują od 100-300 zł za sztukę), może zdecydować się na opony o tej samej szerokości ale o wyższym profilu. Czyli przejść z letnich 205/50R17 na zimowe 205/65R16. Takie opony i felgi będą mniej narażone na uszkodzenia a auto zyska 6 mm prześwitu, co docenimy na pokrytych głębokim śniegiem lub grząskim błotem drogach."

A jak jest naprawdę? Węższe opony, to gorsza trakcja i dłuższa droga hamowania na suchym i mokrym asfalcie. Dlatego teraz zaleca się opony zimowe tak szerokie, jak letnie.

Im szersza guma tym nacisk na 1 cm2 jest mniejszy. Jadąc po brei masz przy szerokiej oponie mniejszą siłę wypychającą breję spod kół (klocków bieżnika) co powoduje, że opona się bardziej ślizga.

Im węższa guma tym większy nacisk na pewną powierzchnię, sprawniej odprowadza się błoto pośniegowe.

dobra mam, :
przód: 195/60R15
tył: 195/60R15V
Już prawie jestem zdecydowane na te debicy. Czytałem duzo, 90 % opini to pozytywy,tanie i dobre wykonanie/użytecznośc :). Tylko nie wiem czm z przodu sa inne niz z tyłu, różnią się V-ką.

Ale np na śniegu większa powierzchnia zostaje oblepiona większą ilością śniegu. Cała magia zimówek działa dla tego, że styk śnieg->śnieg daje większą przyczepność niż śnieg->guma ;) Ta opona ma te rowki by momentalnie bieżnik zrobił się biały :) Wgryzanie też nei do końca dużo da - momentalnie gdy wgryziesz się do asfaltu podczas hamowania zadziała ABS i znowu "wyskakujesz" ;)
Ja tam na lato mam 205/55/16, a na zimę 195/65/15 Firestone Winterhawk i na razie się to sprawdza :)

rozumiem, że w temacie tym poruszyliście ważne tematy, ale powiedzcie, czy moge smiało zamawiać jedne opony na zime czy z tylu musza byc z tym V?

Spokojnie możesz zamówić te same opony na przód i tył.

Amortyzatory
Powrót