• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Wybór opon letnich. Prosze o opinie:)

Po dlugich poszukiwaniach uzywanych opon (w dobrym stanie) w rozmiarze 215/45 r 17, zrezygnowalem, bo albo lyse albo tylko dwie sztuki, wiec zakupione zostaly nowe Firestone FHSZ90 215/45 r 17 87 V FR. Jak sie sprawdzaja tego jeszcze nie wiem zaloze je dopiero we wtorek. Wydaje mi sie ze za cene 1300 pln za komplet to dobry kompromis pomiedzy cena a jakoscia (bazuje narazie na opiniach zaslyszanych itp). Ale to okaze sie w praniu. W ogole to jestem niemilo zaskoczony cenami opon do 17 calowych felg :P

Ostatnia edycja:
Za ta cene to niezla okazja. Jezdzilem na nich 3 sezony letnie. Ogolnie sa niezle i trzymaja sie drogi. Osobiscie dla mnie twarde i coraz głosniejsze w miare zuzycia. Moze sie pozabkowaly.
Ogolnie za cene w miare tanich 17 mzna kupic juz bardzo dobre 16. Taki urok.
Sent from my GT-I5700 using Tapatalk

Ostatnia edycja:
Witam. Chce kupić opony 205/55r16, z testów jakie czytałem, to postawie na coś z tego:dunlop sport bluresponse, goodyear efficient grip performance, lub nokian line. Ma ktoś jakieś doświadczenia z tymi oponami?

Ja stwierdziłem, że nie warto dopłacać do opon z najwyższej półki cenowej i kupiłem w tym tygodniu Firestone TZ300 205/55r16. Na razie mogę powiedzieć, że na suchym dobrze się trzymają, nie hałasują i dość dobrze tłumią nierówności.

Jaka różnica w cenie? Te co ja wymienilem, to można dostać za 1150zl.

Ja kupilem VREDESTEIN SPORTRAC 5 205/55/16 i zadowolony jestem.Cena 1060 pln

Ja kupiłem ostatnio Nokian Line. We wtorek dopiero będę je zakładał, bo auto stoi u mechanika :P

Ja stwierdziłem, że nie warto dopłacać do opon z najwyższej półki cenowej i kupiłem w tym tygodniu Firestone TZ300 205/55r16. Na razie mogę powiedzieć, że na suchym dobrze się trzymają, nie hałasują i dość dobrze tłumią nierówności.

Dlaczego że tak się grzecznie zapytam? Jak ktoś jezdzi na emeryta i na niedzielne wypady do kościoła to i najtańsze chińskie starczą....

Firestone nie są chińskim badziewiem, jakbym jeździł tylko w niedziele do kościoła, to kupiłbym zeetex'y :P Firestone zbiera dobre opinie. Wcześniej miałem Pirelli P7, przy normalnej codziennej jeździe wątpię, żeby różnica była jakaś znaczna, więc stąd wynika mój wybór.

Jak te oponki nokian line? Można je dostać za 1080zł i są chwalone w testach, a jak koledze sie spisują?

Ja zakupiłęm takie oponki
DUNLOP SP Sport Maxx RT 215/55R17 94 Y
I jak dla mnie bomba. Autko prowadzi się super, przyczepność na zakrętach jest świetna. Narazie niemogę nic powiedzieć o mokrej nawierzchni bo opony mam dopiero tydzień ale jak tylko popada to z ciekawości zobaczę jak się sprawują:)

Ja zakupiłęm takie oponki
DUNLOP SP Sport Maxx RT 215/55R17 94 Y
I jak dla mnie bomba. Autko prowadzi się super, przyczepność na zakrętach jest świetna. Narazie niemogę nic powiedzieć o mokrej nawierzchni bo opony mam dopiero tydzień ale jak tylko popada to z ciekawości zobaczę jak się sprawują:)
Którą wersje kupiłeś? V1 czy normalne? Jak głośność tej oponki bo podobno jedne z najcichszych na rynku

Normalne kupiłem i powiem Ci, że naprawdę są ciche. Wcześniej miałem Pirelli nero i na pewno były głośniejsze!

- - - Updated - - -

Normalne kupiłem i powiem Ci, że naprawdę są ciche. Wcześniej miałem Pirelli nero i na pewno były głośniejsze!

a ja tak czytam i czytam - trzyma w zakrętach itd. itp. ...

a co my jacyś kierowcy rajdowi - wg. mnie każda nowa opona z pewnego źródła jest lepsza od tej którą mamy na aucie kupionym od kogoś. Miałem Dunlop teraz Dębice Presto. Dla mnie spoko. Cena super - jeżdżę po Wro i mi to zupełnie wystarcza więc po co płacić 1100 czy 1200 jak za 850 z wysyłką można kupić komplet z 5 letnią gwarancją. Nie powiem lubię ślimaki przy zjazdach z AOW ale to przecież 1% drogi jaką przejeżdżam. Też na początku myślę sobie Bridgestone Turanza - tak to będzie to, ale w sumie przez przypadek na Allegro natknąłem się na wyżej wspomnianą Dębicę (205/55 R16). Trochę poczytałem co ludzie sądzą o tej oponie i klik "kup teraz"

Ale to Wasza decyzja i Wasze portfele ;)

Reasumując - polecam. ;) pzdr!

A teraz przejedź się na tych oponach po zakrętach na granicy przyczepności, a następnie na lepszych gumach zrób to samo. Zobaczysz wtedy różnicę. A to, że u Ciebie jest to 1% jazdy nie znaczy, że u innych też tak jest ;) Każdy dobiera opony do jazdy jaką preferuje.

A teraz przejedź się na tych oponach po zakrętach na granicy przyczepności, a następnie na lepszych gumach zrób to samo. Zobaczysz wtedy różnicę. A to, że u Ciebie jest to 1% jazdy nie znaczy, że u innych też tak jest ;) Każdy dobiera opony do jazdy jaką preferuje.

dlatego piszę, ze to Wasza decyzja i Wasze portfele... Chciałem tylko zaznaczyć, że Dębica Presto jest ok co nie znaczy że inne opony są beeee... ;)

wiesz mam takie wrażenie, że w temacie opon może być jak Coca Colą Zero - kojarzysz reklamę ?

pzdr

Ostatnia edycja:
Ja od siebie dodam, że przy mojej (na pewno nie sportowej jeździe) widzę znaczną różnicę między oponami dobrymi, a budżetowymi. Nie wykluczam, że czasem mniej markowe opony są dobre (jak np. zimowe Dębica Frigo 2), ale to sporadyczne przypadki. Z reguły różnica jest naprawdę spora i często wolałbym kupić dobrej jakości opony używane za 600 zł niż kiepskie, ale nowe za 850. Dębicy Presto nie znam - może faktycznie są ok :)

Amortyzatory
Powrót