• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Wybór opon letnich. Prosze o opinie:)

panowie a co powiecie na takie opony??Nokian ZG2 225/45 R17 94 Y XL, ZR,Bridgestone Potenza Adrenalin RE002, Vredestein Ultrac Vorti??
Chce coś innego niż continentale...wydają mi sie jakieś takie nijakie i szukam jakiejś ciekawej alternatywy...
http://www.oponeo.pl/dane-opony/bridgestone-potenza-adrenalin-re002-225-45-r17-91-w
http://www.oponeo.pl/dane-opony/nokian-zg2-225-45-r17-94-y-xl-zr
http://www.oponeo.pl/model-opony/vredestein-ultrac-vorti

a i jeszcze jedno jaki indeks(91,94??) powinien byś w 159??

Ja bym zdecydowanie brał Nokiany :) Sam się zastanawiam nad tym modelem w 16 calach. Ale chyba wybiorę troszkę tańszy X-line.

dla "dynamicznych" kierowców TOYO są bardzo dobre,jednak testy bardziej są nastawione na emeryt driving dlatego takie wyniki.Gdyby u nas mniej padało to na pewno wziąłbym semi slicki r888-rewelacja.Nie polecam Barum Bravuris 2-duzo pisku,mało jazdy;na mokrym w miare,na rozgrzanym asfalcie kiepsko trzymają i słabo hamują

O, o, właśnie.. napisałeś o półslickach, a ja napiszę o cywilnych. Znajomy, jeżdżący zdecydowanie dynamicznie, bardzo krytykował przyczepność na suchym Toyo T1R. Z drugiej strony wydaje mi się, że T1R to typowa deszczówka, przynajmniej jeśli idzie o rzeźbę bieżnika(bo stopnia twardości gumy niestety nie znam) i że do dynamicznej jazdy raczej się nie nada. Druga sprawa, o której się w zasadzie nie mówi to, czy opona jest stabilna, czy dobrze przenosi ruchy koła na asfalt, czy się nie gnie w zakrętach, itp.

Ja czekam na dostawe vredestein'ów ultrac sessanta w rozmiarze 225/45 r17 udalo mi sie fajny rabat wynegocjowac w znajomej hurtowni i mam komplet za 1390zl :)

Będę brał Nokian Line 205/55 R16. Nowy model, ale Nokian lipy nigdy nie odstawia (to jest z tego co widziałem następca Nokian H i Nokian ZG2), za to produkcja będzie na pewno koniec 2012, początek 2013. Cenowo wychodzą bardzo przyzwoicie, komplet można dostać za 1060 zł z darmową przesyłką.

Też mam pytanie. Dla niektórych może głupie ale dla mnie ważne :D Wg instrukcji doczytałem dopiero, ze indeks opon w rozmiarze 205/55 r16 to 91V. Mądry polak po szkodzie - kupiłem przed chwilką 91H .Czy to wystarczająco do silnika 1,9 jtd 115 km czy kombinować z wymianą?

H jest do 210km/h, a V do 240km/h ;) Jak szybko latasz to już sobie sam odpowiedz ;)

Nie latam szybciej niż 160, a to tez tylko okazjonalnie. Chodziło mi bardziej o to, czy niższy indeks nie będzie miał wpływu na zachowanie auta czy tez ścieralność opony:) Jestem z tego zielony stąd moje wątpliwości.

Przy różnicy jednego indeksu nie powinno być praktycznie żadnych różnic w zachowaniu się samochodu czy ścieralności.

Dzięki, więc pewnie ze mną już zostaną. A żeby nie było całkiem nie na temat - kupiłem Vredestein Sportrac 5. Mam nadzieję, że spiszą się dobrze. Cena - niecałe 260 zł za sztukę.

Witam Panowie :)

Niechce zakładać nowego tematu, wiec sie podepnę :)

Mianowice mam pytanie, jaki max rozmiar opon moge zalozyc u siebie ?

Felga Sportpack r16, fabryczna opona to 205/55

Mysle nad czyms szerszym i niszym profilu (o ile sie da) :)

Pzdr

Ostatnia edycja:
O, o, właśnie.. napisałeś o półslickach, a ja napiszę o cywilnych. Znajomy, jeżdżący zdecydowanie dynamicznie, bardzo krytykował przyczepność na suchym Toyo T1R. Z drugiej strony wydaje mi się, że T1R to typowa deszczówka, przynajmniej jeśli idzie o rzeźbę bieżnika(bo stopnia twardości gumy niestety nie znam) i że do dynamicznej jazdy raczej się nie nada. Druga sprawa, o której się w zasadzie nie mówi to, czy opona jest stabilna, czy dobrze przenosi ruchy koła na asfalt, czy się nie gnie w zakrętach, itp.

Jeździłem na TOYO T1R i na wodzie trzymały bardzo dobrze, na suchym dobrze wybierała drobne nierówności ze względu na miękką gumę za to trochę się ścierała, minusem było że na bardzo rozgrzanym asfalcie miała tendencję do uślizgu na szybkich łukach
Od niedawna mam założone tył Goodyear Eagle F1 Asymmetric 2 225/45/17 na pewno bardzo ciche, dobrze zachowują się na mokrym oraz przód Continental ContiSportContact 5 225/45/17, może minimalnie głośniejsze od goodyear ale jakość z prowadzenia taka sama, jedne i drugie mają wzmocnione barki także jak to będzie na ciepłym asfalcie to się zobaczy ale z tego co widzę teraz powinno być dobrze

- - - Updated - - -

Witam Panowie :)

Niechce zakładać nowego tematu, wiec sie podepnę :)

Mianowice mam pytanie, jaki max rozmiar opon moge zalozyc u siebie ?

Felga Sportpack r16, fabryczna opona to 205/55

Mysle nad czyms szerszym i niszym profilu (o ile sie da) :)

Pzdr
Te rozmiary na pewno będą pasować :)

http://www.samochody.mojeauto.pl/alfa_romeo/opony/alfa_romeo_156.html

Amortyzatory
Powrót