• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Wskaźnik temperatury oleju.

• Autor wątku Autor wątku janio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam

Mam problem ze wskaźnikiem temperatury oleju. Nie jestem do końca pewny czy działa poprawnie, bo odkąd zakupiłem ten piękny samochód (gru2012) wskazówka w/w wskaźnika nie ruszyła się z 70 stopni. Jest to początkowa wartość wskaźnika, dlatego też mam obawy że po prostu nie działa.
Jaka powinna być wskazywana temperatura oleju - oczywiście po dłuższym czasie jazdy?
Jeżeli nie działa, to co powinienem sprawdzić, ewentualnie wymienić?

Nie wiem jak w 1,8 mpi, ale w jts-ach padają czujniki oleju, które kosztują tyle, jakby były wytworem jakiejś obcej cywilizacji, albo zrobione materiałów kosmicznych - w JTS temperatura przy dłuższej jeździe dochodzi do połowy skali, czyli 110 stopni.

witam troche odbiegam od tematu mial ktos prroblem z czujnikem oleju w 1.9 jtdm wyswietla mi ze malo oleju a sprawdzalem bagnetem i jest ok:crazy_pilot:

Nie sugeruj się wskazaniem kompa co do ilości oleju ;) Czujniki oszukują, najlepiej sprawdzaj bagnetem.
Musisz się przyzwyczaić TTTM ;)

Dzieki!! Dwa dni temu kupilem 159 i troche sie zestrachalem ze cos jest nie tak wyswietla, ze nie ma oleju, a jest!!! Musze chyba sie przyzwyczajic do takich niespodzianek!! W srode zmienie jej olej moze sie polepszy!!;)

W JTDm nie ma wskaźnika temperatury oleju, a ja chciałbym taki zamontować...
Gdzie najlepiej wpiąć się z czujnikiem temperatury?
Pozdrawiam.
- Rafał

dzięki za info. Zacznę może od podpięcia pod komputer, może się uda bez stosowania kosmicznych technologi....

- - - Updated - - -

a wie ktoś może w którym miejscu silnika znajduje się ten czujnik?? znalazłem taki czujnik za 35 zł na allegro więc nie zaszkodzi jak go wymienie

Witam,

Panowie przyszło mi do wymiany czujnik poziomu i temperatury oleju ( nr kat. 55192304 ) w silniku 1.9 JTS, zwracam się z pytaniem czy jest możliwość kupienia jakiegoś zamiennika? Za oryginał krzyczą 800 PLN a to szaleństwo .

Zamienników nie ma, ale np. ja kupiłem na Allegro, co prawda dwa lata temu, oryginalny za coś około 200 zł - myślę, że warto poszukać.

Po prostu sprawdzać poziom oleju bagnetem, a nie ufać komputerom ;)
Jeżeli jest zamontowany to musi działać :) a po za tym wskazówka temperatury oleju wisi pionowo a to drażni troszeczkę. Skoro nie ma zamienników to monopol kwitnie na te czujniki.

Kup używaną miskę z czujnikiem, przeważnie około 150 zł
.......sorry, widzę że podrożały, teraz około 300 ...

uff udało mi się kupić za 770 zyla :). Trzeba wyczekiwać promocji w necie. Na ww.sklep.pol-car.pl jedną sztukę mieli to zgarnąłem.

- - - Updated - - -

Używana miska z czujnikiem odpada. Kupiłem używany czujnik i był już walnięty :) tyle że za walnięty wytargowałem do 50 złociszy na testy. Wina stoi po stronie wtyczki która wychodzi z miski olejowej. jak ktoś opracuje przejście z wewnątrz miski na zewnątrz żeby trzymało ciśnienie to żaden problem regenerować czujniki.

uff udało mi się kupić za 770 zyla :). Trzeba wyczekiwać promocji w necie. Na ww.sklep.pol-car.pl jedną sztukę mieli to zgarnąłem.

- - - Updated - - -

Używana miska z czujnikiem odpada. Kupiłem używany czujnik i był już walnięty :) tyle że za walnięty wytargowałem do 50 złociszy na testy. Wina stoi po stronie wtyczki która wychodzi z miski olejowej. jak ktoś opracuje przejście z wewnątrz miski na zewnątrz żeby trzymało ciśnienie to żaden problem regenerować czujniki.

3 lata czekałeś ? , masz cierpliwość :))))

Amortyzatory
Powrót