• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Woda w zamku bagażnika...

Ja koniec końców wyczyściłem moją starą uszczelkę (tzn. piasek na powierzchni szyby pod uszczelką, zasilikonowałem) i już chciałem święcić zwycięstwo, bo jakieś 2 miesiące było super.

Julicia stała teraz 2 czy 3 dni na piątkowo-sobotnim deszczu, właśnie zszedłem wrzucić coś do bagażnika, otwieram, podnoszę i słyszę przelewającą się wodę. Myślę sobie - no way. Opuszczam, podnoszę, to samo. W środku się przelewa... W stanie otworzonym wycieka-kapie tymi "dzióbkiem" (fałdem blachy) obok zawiasu... Eh. Co ciekawe - samo wgłębienie na zamek w krawędzi bagażnika suche. Wysuszyłem ile się dało, ale boję się teraz, że to nigdy nie wyschnie w środku (albo jeszcze lepiej, poleci gumową harmonijką, z przewodami do klapy, do środka i na podsufitkę).

Ja dzisiaj wymieniłem tą uszczelkę. IMHO jej budowa jest taka, że wymiana problem eliminuje całkowicie.

pzdr, tadzikpl

Skoro zasilikonowales uszczelke to woda musi przedostawac sie w innym miejscu, moze pomiedzy klapa a spojlerem:confused:

Pozostaje właściwie jeszcze logo/zamek. Ale ja obstawiam uszczelkę. Ona się obraca wraz z wycieraczką, silikon momentalnie się zroluje..

pzdr, tadzikpl

Tzn. jeśli chodzi o ścisłość. Zasilikonowałem w sensie, spryskałem sprayem. Nie zasilikonowałem na sztywno silikonem "łazienkowym". ;)

Sprawa prosta, uszczelka do wymiany. Tylko sam nie wiem, czy lepiej zrobić samemu, czy powierzyć magikom z ASO (gwarancja). Ale jakoś nie ufam ASO...

Przyda Ci się ściągacz do ramienia wycieraczki. Imho sprawa do ogarnięcia samemu, ja radę dałem.

pzdr, tadzikpl

Wg biuletynów w ASO ponoć rozwiązaniem tego problemu jest wymiana dwóch skrajnych gumek na dole tylnej klapy na lite ( były z takim wklęśnięciem w środku ). U mnie tak właśnie poprawili - środkowa została z wklęśnięciem, skrajne są lite. Przyjrzę się przy okazji, czy rzeczywiście problem teraz ustąpił.
Przy okazji przyjrzyjcie się na dole tylnej klapy czy nie macie purchli w miejscu łączenia blach, u mnie ASO je wyłapało i poprawiło - lakierowali cała klapę. Auto miałem serwisowane w ASO, więc wszystko w ramach gwarancji i nawet z samochodem zastępczym.

Przyda Ci się ściągacz do ramienia wycieraczki. Imho sprawa do ogarnięcia samemu, ja radę dałem.

pzdr, tadzikpl

kolego [MENTION=20062]tadzikpl[/MENTION] co to za ściągacz?? Chcę wymienić tą uszczelkę, ale ramie wycieraczki mam zapieczone że dobrowolnie nie chce odpuścić.

zapuść jakimś siuwaksem czy np naftą - po paru dniach odpuści.

U mnie 5 lat temu na gwarancji rozwiązano problem w mojej i kolegi julce bez ściągania czegokolwiek. Przyklejono jedynie od zewnątrz uszczelke do szyby jakimś klejem (silikon to nie był z tego co mówili ) i od tamtej pory z przeciekiem spokój do dziś dnia. Robota trwała 3 minuty. Wtedy nie było innej (w sensie poprawionej) uszczelki więc wymiana na taką samą nie miała sensu

Ostatnia edycja:
ja bym ta uszczelkę osadził na kleju do szyb albo nim uszczelnił.

Całkiem możliwe że był to właśnie klej do szyb bo kolor czarny

Zna ktoś patent na ściągnięcie zapieczonego ramienia wycieraczki?? U mnie nawet ściągacz się poddaje :/

:P siły jest pod dostatkiem, śruba w ściągaczu zaczyna się poddawać, a ramię nawet nie wzruszone...

siły jest pod dostatkiem, śruba w ściągaczu zaczyna się poddawać, a ramię nawet nie wzruszone...
To jakiś gumowy ściągacz, śruba powinna być przynajmniej M10 z drobnym gwintem i musi zejść. Wiadomo, że ten wielowypust jest tam stożkowy i ramie dość mocno osiada na nim, przy okazji śniedzieje, ale ściągaczowi musi ulegnąć.

25.jpg

Tyle pozostało z mojego. Śruba out, weszła inna z impulem do kręcenia siłą F duże. Zeszło [emoji3]

pzdr, tadzikpl

o, i to jest rozwiązanie :) a plastik ramienia wytrzymał??

Amortyzatory
Powrót