• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Woda w zamku bagażnika...

Ja mam co innego-rdze na klapie pod emblematem/sterowaniem otwierania bagaznika.
Musze go zdjac i zrobic zaprawke.

Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2

zartujesz? Masz gwarancje na nadwozie i blachy ileś tam lat , jedz do aso niech robią -jak bedziesz sam cos przy tym kombinował to ci kiedys powiedza ze straciłes gwarancje bo bylo cos grzebane, ja bym nie ryzykował . No chyba ze masz auto sprowadzone, bite itp to pewnie gwarancji na blachy nie ma

koledzy ja mam gwarancje ale wczoraj podkleiłem ta uszczelke i zobacze przy deszczach i myjni czy bd sie cos lało bo w aso tylko wymienia na ta sama uszczelke i mozim zadniem nic to nie pomoze Dam wam znac za jakis czas jak to wyglada

u mnie wlasnie w aso przykleili tą uszczelkę jeszcze podczas gwarancji. Jesli chcesz testować to najlepiej podjedz na myjkę ciśnieniową, jak skierujesz strumień wody po szybie z boku uszczelki ona sie podnosi i woda nieźle zaiwania do środka. Przy deszczu efekt nie koniecznie występuje, no chyba że jest to porządna ulewa ;)

To efekt przepuszczania uszczelniacza wycieraczki tylnej (gumowe kółko przylegające do szyby) - wystarczy go zmiękczyć sprayem siliconowym do uszczelek

Odgrzeję trochę temat.
Lało ostatnio trochę więc i ja zobaczyłem wodę w bagażniku.
Z tym że moim typem jest przycisk otwierania klapy bagażnika, sprawia wrażenie że jego uszczelka jest źle dociśnięta od góry.
Zresztą sam w sobie też gromadzi sporo wody, nawet parę dni później udaje się coś z niego wycisnąć.

mareksz159 zacznij od uszczelki bo to jest "pewniak". U mnie pojawiała się woda we wnęce zamka bagażnika, poczytałem forum, wcisnąłem trochę silikonu bezbarwnego pod uszczelkę wycieraczki (między uszczelkę a szybę) i temat zniknął.

Ja u siebie jeszcze na gwarancji wymieniłem uszczelkę tej wycieraczki i problem na szczęście znikknął

Również miałem wodę w zamku bagażnika,ale tylko po długich i intensywnych opadach. Nic nie kombinowałem tylko pojechałem do ASO i w ramach gwarancji wymienili uszczelkę i od roku jest spokój:)

tez tak mam, po zgłoszeniu w aso sprawę olali, ale mój serwis jest" top of the top"......

W moim przypadku uszczelka wymieniana była trzykrotnie. Niestety nie rozwiązało to problemu za czwartym razem poprosiłem o przyklejenie uszczelki na silikon.
Sprawdzałem w poliftówce zmodyfikowali tę uszczelkę jest grubsza i bardziej sztywna.

Ostatnia edycja:
Ja również miałem (mam) problem z wodą w zamku, ostatnio również po bardzo intensywnych opadach przy drzwiach z tyłu.

Problem załatwiam silikonem w sprayu (Den Braven) do uszczelek i problem wody znika na kilka miesięcy.

Ja również miałem (mam) problem z wodą w zamku, ostatnio również po bardzo intensywnych opadach przy drzwiach z tyłu.

Problem załatwiam silikonem w sprayu (Den Braven) do uszczelek i problem wody znika na kilka miesięcy.

Polecam wymianę na uszczelkę pozmianową. Koszt około 12zł, numer 50530945. Ma trochę większą średnicę, a przede wszystkim jest sztywniejsza dzięki czemu mocniej przylega do szyby.

Załączniki

• u1.jpg
    u1.jpg
    83.9 KB · Wyświetleń: 192
  • u2.jpg
    u2.jpg
    73.3 KB · Wyświetleń: 180
  • u3.jpg
    u3.jpg
    80.5 KB · Wyświetleń: 185
  • u4.jpg
    u4.jpg
    67.1 KB · Wyświetleń: 171
Funny. Moja Julcia jest niby MY14, ale uszczelka stara... Jak wygląda jej wymiana? Trzeba bebeszyć od środka plastik klapy bagażnika, czy jest jakiś magiczny sposób?

Jak wygląda jej wymiana? Trzeba bebeszyć od środka plastik klapy bagażnika, czy jest jakiś magiczny sposób?

Do wymiany wystarczy odkręcenie ramienia wycieraczki. Uszczelkę warto nasmarować czymś śliskim (np. silikonem, ale może być też woda z mydłem), wcisnąć kawałek a potem wciskać resztę obracając.
Demontaż plastiku z klapy nie jest wogóle potrzebny.

Jak juz pisałem wystarczy stara uszczelke zmiękczyć sprayem silikonowym do konserwacji gumy nie ma potrzeby wymiany...

Jak już inni pisali zmiękczanie sprayem silikonowym albo nie pomaga albo pomaga na krótko. Przyklejenie starej lub wymiana na nową to trwałe rozwiązanie. Psikanie sprayem raczej nie zwiększy objętości gumy a właśnie to jest głównym problemem tej nieszczelności co widać też na zamieszczonych przez kolegę zdjęciach obu uszczelek

Jak juz pisałem wystarczy stara uszczelke zmiękczyć sprayem silikonowym do konserwacji gumy nie ma potrzeby wymiany...

To efekt placebo wzmocniony hydrofobowym działaniem silikonu. Stara uszczelka jest bardzo miękka i bez takich zabiegów.
Na moich zdjęciach widać resztki piasku na wnętrzu uszczelki - ona niczego nie uszczelnia.

W moim przypadku problem wody w zamku zniknął po wymianie uszczelki na nową plus dodatkowe jej uszczelnienie chyba było to szczeliwo do uszczelniania misek olejowych Wurth.

Mam I ja wode przy zamku w bagazniku,ale wydaje mi sie ze moze byc to winny spojler klapy bo byl malowany w ASO ,mial male ryski .Nie wiem jak bylo przed malowaniem bo auto mialem tylko 3 dni:D ,czy jest mozliwosc ze cos spaprali podczas montazu tego spojlera,czy to jednak to ta uszczelka wycieraczki niby pod nia jest sucho a wczoraj padalo I nie wiem czy by tak szybko wyschlo ,spryskalem dzisiaj wszystkie uszczelki spreayem silikonowym ,zobacze co sie bedzie dzialo .Mysle jeszcze nad zasilikonowaniem tej uszczelki wycieraczki ,jezeli to nie pomoze to pewnie pojade do ASO

Amortyzatory
Powrót