[159] Wlew paliwa na kluczyk?

KORNI

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16v Sport Plus
Dobry wieczór, tak jak w temacie, nurtuje mnie pewna kwestia, otóż mam AR159 z grudnia 2008r. z dieslem 1.9 150km i mam wlew paliwa otwierany i zamykany na kluczyk. Pytanie brzmi czy to normalne? Te alfy naprawdę miały jeszcze wlewy na kluczyk? Jeśli nie, to czy ktoś ma przypuszczenia skąd taki wlew mógł się znaleźć w aucie? I czy jest możliwość wymiany na inny, równie bezpieczny, ale bez kluczyka?

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

A kluczyk masz ten sam, który otwiera również drzwi?

Nie, kluczyk jest osobno, a wygląda to tak
Do tego jeszcze gdyby ktoś mnie uświadomił co to ta szara "kosteczka"
250.jpg

to nie jest standartowe, ktos sobie dołożył
normą jest wyjecie kluczyka ze stacyjki ,inaczej nie otworze wlewu

Może komuś padł siłownik w klapce wlewu,ktory blokuje ją po zamknieciu centralnego zamka i "przyjanuszował" taką naprawą tej usterki :-) szara kostka to xhyba deaktywacja antynapadu w aucie jesli masz dolozony alarm lub jakies dodatkowe odciecie zapłonu ktire deaktywuje sie w momencie gdy masz te szarą kostkę razem z kluczykiem w aucie

Może komuś padł siłownik w klapce wlewu,ktory blokuje ją po zamknieciu centralnego zamka i "przyjanuszował" taką naprawą tej usterki :-) szara kostka to xhyba deaktywacja antynapadu w aucie jesli masz dolozony alarm lub jakies dodatkowe odciecie zapłonu ktire deaktywuje sie w momencie gdy masz te szarą kostkę razem z kluczykiem w aucie
Dzięki za pomoc, faktycznie teraz ma to sens...
A jest możliwe naprawienie takiego siłownika i dokupienie oryginalnego wlewu, bez zamka?

Sprawdź, czy przy zamkniętym centralnym, możesz otworzyć klapkę wlewu paliwa, jeśli tak, to znaczy, że coś jest nie halo i ktoś, zamiast to naprawić, dopasował korek wlewu od jakiegoś innego samochodu.

To szare, to zapewne pilot od jakiegoś dodatkowego zabezpieczenia, odczep go, zostaw w jakimś oddaleniu od samochodu i sprawdź, czy dasz radę odpalić silnik i ruszyć, a oprócz tego, sprawdź co się będzie działo, po otwarciu drzwi, najlepiej grotem kluczyka.

A jest możliwe naprawienie takiego siłownika i dokupienie oryginalnego wlewu, bez zamka?

Wszystko jest do naprawienie, a korek kupisz na Allegro, za jakieś grosze - jak będziesz miał problem z kupienie ori, to wpisz sobie w google "Części Alfa Ciechanów" - mają dużo różnych, w niezłych cenach.

Dzięki za pomoc! Sprawdzę, tak jak mówisz i zobaczę co i jak

Ten szary pilot to na 100% dodatkowe odcięcie "czegoś", jest to pilot od BSI KD2006.
Lepiej dbaj o baterię w tym pilocie i dowiedz się gdzie jest schowana centralka od niego.

Generalnie bardzo sprytne, bo nie musisz robić nic tylko mieć pilota przy sobie.

Tu masz instrukcję Pokaż załącznik kd2006.pdf

Ten szary pilot to na 100% dodatkowe odcięcie "czegoś", jest to pilot od BSI KD2006.
Lepiej dbaj o baterię w tym pilocie i dowiedz się gdzie jest schowana centralka od niego.

Generalnie bardzo sprytne, bo nie musisz robić nic tylko mieć pilota przy sobie.

Tu masz instrukcję Pokaż załącznik 268458
Dzięki za pomoc, jeśli to przydatne, to w takim razie nic nie ruszam.

Co do wlewu paliwa, rozmawiałem z poprzednim właścicielem i dostałem informację, że kupił już samochód z takim oto wlewem na kluczyk, ponieważ jest to wersja individual i pierwszy właściciel wybrał taką opcję w salonie i że z takim wlewem ten samochód wyjechał z fabryki. Z czystej ciekawości, ktoś coś słyszał o takiej opcji, jest to w jakikolwiek sposób możliwe?

to w takim razie nic nie ruszam.
Ja bym sprawdził gdzie to jest schowane, bo jest to tylko urządzenie z przekaźnikami (a te lubią czasem paść) i możesz mieć unieruchomione auto, albo zdechnie pilot.

W przypadku gdy wiesz gdzie, to jest schowane robisz zworę na konkretnych pinach od wtyczki i jedziesz spokojnie dalej :)

W necie bez problemu znajdziesz jak wygląda centralka, jest mniej więcej wielkości dwóch zapalniczek zippo położonych jedna na drugiej.

Nie chce mi się wierzyć, że salon wypuścił 9 z takim niestandardowym rozwiązaniem pod "przykrywką" wersji jak to ładnie nazwałeś individual (nie było takiej). Na 100% to działalność jakiegoś domorosłego tunera:)

wersji jak to ładnie nazwałeś individual (nie było takiej)
nie zrozumieliśmy się, ja nie twierdziłem, że takowa wersja jest, po prostu dostałem taką informację i ze swoją niewiedzą przyszedłem właśnie do Was, żebyście mnie uświadomili, a w zasadzie utwierdzili w przekonaniu, że jest to grubymi nićmi szyte... Nie chciałbym, żeby wyszło, że rozpowiadam jakieś głupoty.

Co do wersji samochodu, to sam do końca nie wiem jaką mam, poprzedni właściciel zapewniał mnie, że jest to wersja SPORT PLUS, po numerze VIN wyskakiwało mi, że tylko SPORT, a ubezpieczyciel zaznaczył mi wersję Distinctive... Nie ukrywam, że już totalnie zgłupiałem i przekopałem forum w poszukiwaniu bardziej sprawdzonych metod i wyskoczył mi jakiś Fiat EPER, na którym, po wpisaniu numeru VIN, wyskoczyło mi to, co na zdjęciu. Ktoś potrafi coś z tego rozszyfrować? ALFA.jpg

Ps. Jeśli chodzi o ten nieszczęsny wlew, to nie dawało mi to jednak spokoju, trochę pokopałem i doszukałem się takiej oto części firmy Valeo https://www.czesciauto24.pl/valeo/1072092 która ma podejrzanie identyczny kluczyk i w zasadzie wlew też (z tego, co pamiętam, bo obecnie Alfy ze mną nie ma i nie mogę sprawdzić), więc strzelam, że to taki zamiennik.

Korek, jako zamiennik, pasujący do chociażby AR 146, gdzie jest faktyczmie na kluczyk, ale czy występował jako ori, w 159, trzeba by sprawdzić w ePerze.

Dzięki za pomoc, jeśli to przydatne, to w takim razie nic nie ruszam.

Co do wlewu paliwa, rozmawiałem z poprzednim właścicielem i dostałem informację, że kupił już samochód z takim oto wlewem na kluczyk, ponieważ jest to wersja individual i pierwszy właściciel wybrał taką opcję w salonie i że z takim wlewem ten samochód wyjechał z fabryki. Z czystej ciekawości, ktoś coś słyszał o takiej opcji, jest to w jakikolwiek sposób możliwe?

Niektórzy to potrafią niezłą bajkę wymyślić, aby tylko się nie przyznać, że coś zdrutowali:)

Nie ukrywam, że już totalnie zgłupiałem i przekopałem forum w poszukiwaniu bardziej sprawdzonych metod i wyskoczył mi jakiś Fiat EPER, na którym, po wpisaniu numeru VIN, wyskoczyło mi to, co na zdjęciu. Ktoś potrafi coś z tego rozszyfrować? \

Zmień sobie na początku język na polski w Eperze i będziesz widział co tam w wyposażeniu jest.

Co do wersji wyposażenia to Sport Plus jest odpowiednikiem wersji Dystinctive, Sport = Progression

Oznaczenia wersji, były, zdaję się inne, na każdy rynek, ja mam sprowadzoną z Niemiec i w papierach jest wersja "High".

Możliwe, moja była sprowadzona z Włoch, więc może tam występowały inne oznaczenia.
Oczywiście to całe individual, to ściema, a korek wlewu był prawdopodobnie wymieniany (w bagażniku jeszcze jest awaryjny sznureczek, a te na kluczyk chyba raczej nie miały takich), więc z tym już mam sprawę jasną. Kostkę z alarmu znalazłem pod siedzeniem kierowcy, więc w razie czego będę wiedział, dzięki Panowie!

Amortyzatory
Powrót