• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Widziany, widziana, widziani

Z następstwem modeli jest spory problem - i dodatkowo każda kolejna generacja inaczej się nazywa. Trudno się tak tworzy renomę marki. Alfasud - 33 - 145/156 - 147 - Giulietta - ???. Ciężko się w tym połapać, jak się nie jest entuzjastą marki. A Golf od początku jest jeden i ten sam.

Przecież Giulia SW byłaby wielkości BMW 3 Touring - a w to też jest ciężko upchnąć 5-osobową rodzinę.

No wiem, dlatego napisałem, że nie wspomnę o większych modelach. Gdyby był następca 166, również w wersji SW, to by problemu nie było.
Ale też powiedzmy sobie szczerze - nie każdy chce jeździć SUVem, więc to nie jest tak, że klienci wszyscy na Giulię SW wybiorą Stelvio. Część z nich wybierze jednak nadwozie takie jak chce, ale zmieni markę.

Nie widzą, mam wrażenie że tą firmą zarządzają kosmici i schizofrenicy.

Też tak to widzę.

Miałem Stelvio na teście i nie przesiądę się z Giulii na Stelvio żeby łatwiej upchać bagaż. Do Giulii w piątkę się mieszczę z dzieciakami pod względem bagażu, ale to jest auto dla kogoś o wzroście 175cm a nie 190+ jak ja, za mną nawet dziecko się nie mieści wygodnie a w trasę na wakacje nie pojadę z kolanami w brodzie. I tak niestety się pewnie stanie w przyszłym roku, trzeba będzie się pożegnać na razie z AR bo dzieci rosną a koncern w letargu. Niepojęte jest dla mnie że świetna auto - Giulia - które naprawdę mogło przynieść odrodzenie marki w sensie komercyjnym, wydali tylko i wyłącznie w najgorszym (najmniej praktyczny i najmniej popularny) możliwym wariancie: sedanie. Tragedia i kanibalizm marki. A jak Stellantis zajedzie markę do końca to nie będzie do czego wracać.

W przyszłym roku minie 10 lat odkąd jeżdżę 159 sw które uważam za świetne auto ale niestety wkurza mnie kilka rzeczy w marce.
Pierwsza brak następcy od kilku lat
Druga każda normalna firma ma w gamie modelowej coś w każdej klasie wielkosciowej a AR ma raptem 2 modele. Gulia sedan dla mnie za mała a stelvio jakoś mi nie leży
Kolejna dostęp do części zamiennych i ich ceny.
Wielu części zamiennych do 159 już po prostu nie ma w ASO a ceny niektórych jak np nowa maska potrafią zwalić z nóg.
Stelantis ma duży potencjał żeby dobić alfę tak jak dobili paroma debilnymi pomysłami Lancie. Ale potem nie będzie do czego wracać bo alfaholicy przesiada się na inne marki.
Patrząc na politykę z częściami 10 razy si zastanowię czy kupię ponownie alfę. Niestety

Wysłane z mojego moto e6s przy użyciu Tapatalka

Potwierdzam, sam się martwię, co będzie z częściami do Giulii za kilka lat - zwłaszcza patrząc na jej wielkość sprzedaży.

Potwierdzam, sam się martwię, co będzie z częściami do Giulii za kilka lat - zwłaszcza patrząc na jej wielkość sprzedaży.
Nie masz co sie martwić za kilka lat. Już ich brakuje. Jak chodzi o dostępność części wzorem jest dla mnie BMW. Polecam poszukać filmiku na YT jak dział części zamiennych zbudował nowe 2002 wyłącznie z części dostępnych w ASO

Wysłane z mojego moto e6s przy użyciu Tapatalka

Mercedes jest w tym jeszcze lepszy - ale Mercedes miewa chore ceny, a BMW całkiem normalne. Patrząc jednak na politykę w tym zakresie FCA i PSA - cudów bym się nie spodziewał.

Produkcja części w krótkich seriach i logistyka kosztuje niestety

- - - Updated - - -

Przecież Giulia SW byłaby wielkości BMW 3 Touring - a w to też jest ciężko upchnąć 5-osobową rodzinę. Jak i w V60 zapewne. Cóż, ja w piątkę jechałem E36 w sedanie do Francji z namiotami, ale te czasy już nie wrócą :).

My w 4 jechaliśmy na narty do francji w 156 w sedanie i z trumną na dachu. Zapakowaliśmy sie tak że na koniec został kpl butów narciarskich i za ch... ich nie szło nigdzie włożyć, kolega podjechał a6 w kombi i zabrał

Wygląda teraz jak lanos [emoji23][emoji23]

"Ważniejsza od celu podróży jest radość z podróżowania" - Soichiro Honda

Przód w górę a dupa zarwana, sylwetka jak Skoda Octavia. Chyba że to to skrzydło tak dociska, nawet na postoju.

Przód w górę a dupa zarwana, sylwetka jak Skoda Octavia. Chyba że to to skrzydło tak dociska, nawet na postoju.

Alfa przyłapana podczas urlopu nad morzem w Dąbkach. Prawdopodobnie załadowana bagażami. Co nie zmienia faktu, że to ,,carbonowe" skrzydło przyczyniło się do zepsucia linii 159.
Pozdrawiam

- - - Updated - - -

Pozdrawiam kolegę ze srebrnej 156 V6 z Hetmańskiej/Rolnej dzisiaj rano :).

Pozdrawiam!
Sorki, że dopiero odpowiedź dzisiaj ale zbyt rzadko odwiedzam forum... Swoją drogą to był unikalny moment, bo poza Twoją 75, która jest absolutnym rarytasem to moja v6 to też rzadki widok...

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót