• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Wideorejestrator w Giulii

Azalgo

Nowy
Auto
Giulia Veloce 2.0T
Przydarzyło mi się być ostatnio odbiorcą agresji drogowej i postanowiłem zaopatrzyć się w wideorejestrator. Żona dawno namawiała mnie na zakup tego gadżetu, natomiast powstrzymywała mnie umiarkowana uroda kamer przyklejonych do szyby, ale pojawiła się na rynku kamerka o przyjemnym designie i dobrych parametrach. Kupiłem navitel r1000, przykleiłem pod lusterkiem i gdybam teraz jak na stałe podłączyć to do instalacji elektrycznej auta. Chciałbym aby zasilanie było ciągłe, bo jest funkcja parking z detektorem ruchu. Ktoś wpinał się może w konsolkę z oświetleniem, a może puszczał przewód w słupku? Proszę o dzielenie się doświadczeniami z demontażu tapicerki, miejsc wpięcia itp..
229.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Ostatnia edycja:
Przydarzyło mi się być ostatnio odbiorcą agresji drogowej i postanowiłem zaopatrzyć się w wideorejestrator. Żona dawno namawiała mnie na zakup tego gadżetu, natomiast powstrzymywała mnie umiarkowana uroda kamer przyklejonych do szyby, ale pojawiła się na rynku kamerka o przyjemnym designie i dobrych parametrach. Kupiłem navitel r1000, przykleiłem pod lusterkiem i gdybam teraz jak na stałe podłączyć to do instalacji elektrycznej auta. Chciałbym aby zasilanie było ciągłe, bo jest funkcja parking z detektorem ruchu. Ktoś wpinał się może w konsolkę z oświetleniem, a może puszczał przewód w słupku? Proszę o dzielenie się doświadczeniami z demontażu tapicerki, miejsc wpięcia itp..
229.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Witam podepnę się pod temat i jeśli ktoś ma doświadczenia z montażem dyskretnej kamerki do stelvio by nic nie wisiało to proszę się podzielic

Również podpinam się , może by tak zlecić serwisowi montaż ? Będąc ostatnio na wymianie , widziałem w ich gablotach sprzedażowych jakiś model videorejestratora, więc jeśli sprzedają to może i montują .

Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka

mi montowali w ASO przed odbiorem, kabel gdzieś tam jest puszczony słupkiem i podsufitką.
kupiłem zestaw Viofo A119S + karta Samsung 64GB + zabezpieczenie przed głębokim rozładowaniem aku (DOD) z gniazdem zapalniczki na końcu i złodziejkę do bezpiecznika. Rejestrator może nie jest piękny, ale ma taki kształt że można go fajnie zamontować za lusterkiem po stronie pasażera i go nie widać. Podłączane na początku było w skrzynce bezpieczników do stałego +12V. Używałem na początku trybu parkingowego/detekcji ruchu itp, jednak po problemach z niedoładowanym aku parę miesięcy temu przepiąłem się pod bezpiecznik zapalniczki (+12V po stacycjce), bo pobierał stale ok 80-100mA z 12V, czyli dziennie mi ubywały ~2Ah.

Samo to zabezpieczenie przed rozładowaniem (moje jest bardzo proste, moze jakieś droższe maja ustawiane czasy wyzwolenia) powoduje czasem przy zapaleniu silnika (nawet jak aku jest doładowany i S&S działa), że odłącza zasilanie na chwilę (spada poniżej progu), przez co w potencjalnie ważnych momentach w których powinienem mieć zapis np przejazd przez skrzyżowanie po ruszeniu ze świateł, kamerka dopiero się bootowała (bo Viofo A119 ma tylko kondensator który wystarcza na moment dla zapisania pliku po odcięciu zasilania), i zaczynała nagrywać kilka sekund za skrzyżowaniem nowy plik. Plan jest na razie taki żeby wywalić to zabezpieczenie, skoro i tak już ma po stacyjce - powinno rozwiązać to problem przy zapalaniu silnika - tylko jakoś stale zapominam to zrobic. Taki problem nie dotyczy kamerek z akumulatorem. Docelowo może dołożę po prostu jakiś power-bank - niestety takie dedykowane do samochodów, z odpowiednim zakresem temperatur itp kosztują ok 1tyś zł. Auto właściwie parkuje w bezpiecznych miejscach: albo garaż w domu, albo mały parking prywatny przy biurze, sporadycznie na ogólnodostępnych parkingach, więc ryzyko w moim przypadku jakiś zdarzeń podczas parkowania jest względnie małe - stąd aż tak mi obecnie nie zależy na trybach parkingowych.
[MENTION=57068]Azalgo[/MENTION], ten Navitel R1000 widzę że ma akumulator, pewnie na kilkadziesiąt minut starczy, więc Ciebie nie dotyczy problem chwilowych braków zasilania gdybyś miał nawet jakieś proste zabezpieczenie przed rozładowaniem. Sugerowałbym Ci jednak zastanowić się czy możesz sobie pozwolić na stałe rozładowywanie aku - moze w Twoim przypadku to przejdzie (bo z innych postów kiedyś wydaje mi się że Ty robisz ze 2x większe przebiegi roczne niż ja).

Też mam A119 ale jak zdemontowałem z poprzedniej Giulii to w tej jeszcze nie założyłem a już rok minął Dobrze że mi przypomniałeś :D

Ogólnie polecam ten wideorejestrator jak za tę cenę to jakość jest ok i nie rzuca się w oczy Nawet nie trzeba zdejmować choć jest to mega szybkie i łatwe zdejmowanie.

Muszę tylko poprowadzić kabel

zwróce tylko uwage ze A119 rozni sie od A119S - ten drugi ma matryce która w nocy widzi zdecydowanie lepiej. roznica w cenie byla ok 100zl jak kupowalem. A119 jest bardzo dobry, ale 119S znacznie lepszy w nocy. z tego co pamietam 119S ma 60fps i tez mozliwosc nagrywania w wyzszej rozdzielczosci niz HD (ale w 30fps), nie jestem pewien czy A119 to ma. daje info jakby ktos sie zastanawial, niech sobie porowna specyfikacje i fimiki testowe z youtuba.

wczoraj zaladowalem do swojego A119S nowy fimware, mialem 2.6 od wakacji, a teraz jest juz 4.0 - pisza ze poprawili jakosc obrazu - nie testowalem jeszcze. dodali tez nowy format plikow TS.

Wiem ale jak kupowałem a119 to jeszcze nie było S :)

to bylo info dla innych potencjalnie zaintetesowanych tym rejestratorem - komus moglovy umknac to S w nazwie

Też mam A119 ale jak zdemontowałem z poprzedniej Giulii to w tej jeszcze nie założyłem a już rok minął Dobrze że mi przypomniałeś :D

Ogólnie polecam ten wideorejestrator jak za tę cenę to jakość jest ok i nie rzuca się w oczy Nawet nie trzeba zdejmować choć jest to mega szybkie i łatwe zdejmowanie.

Muszę tylko poprowadzić kabel

Też mam i polecam Viofo A119S

W pełni się zgadzam z epsonix.
Miałem kilka kamer i muszę przyznać że viofo A119 jest najlepsza (na dzień dzisiejszy :). Po kilku jazdach z "artystami" na zderzaku kupiłem A119 z druga kamerą na tył. Dobre są też MIO ale zajmują więcej miejsca na szybie. Stałe zasilanie mam zamiar zrobić podobnie jak epsonix - za pomocą "zabezpieczenia przed głębokim rozładowaniem aku (DOD) z gniazdem zapalniczki na końcu i złodziejkę do bezpiecznika" (może ten sam sprzedawca?)
Co do prowadzenia kabli to w żadnym aucie niczego nie ściągałem lub konieczności nie było (ściągnąłem dla wygody prowadzenia). Wydaje mi się, że i Guli problemu być nie powinno. Viofo dodało nawet łyżki do podważenia tapicerki.

Epsonix - czy nick ma coś wspólnego z drukarkami?

nie polecam yego zabezpieczenia no chyba ze dasz jakiś chocby maly powerbank przed kamerka. bedzie ci odlaczalo zasilanie czasem przy rozruchu. 2 kamerki pod stale 12V to tez ciagly pobor ok 2x100mA bedzie ci rozladowywac aku, jak tak musisz miec to kup duzy powerbank i podlacz pod 12v po kluczyku

Planuję kupić zestaw voifo a129-g duo z montażem do bezpieczników, ale nie mogę na forum znaleźć, jaka to była przejściówka/złodziejka. Do wyboru mam ATS, ATC, micro2 i mini. Epsonix, kiedyś widziałem post, w którym tłumaczyłeś jaki to typ, ale nie mogę go odkopać.

Ja mam Viofo A129 GPS DUAL, sam montowałem naprawdę nic trudnego. Podobnie jak epsonix początkowo miałem ją na stałym zasilaniu i korzystałem z trybu parkingowego ale aku dostawał w dupę i przepiąłem po stacyjce. Do podłączenia kupiłem na alledrogo przejściówkę, szukaj pod hasłem: DODATKOWY BEZPIECZNIK GNIAZDO BYPASS BAJPAS MINI

W zestawie, który zamowilem jest taki adapter z masą, + i podpięciem pod stacyjkę. Z tego, co wiem, mogę wyłączyć tryb parkingowy zupełnie (czytałem właśnie o tym, że mimo zabezpieczenia, aku może dostać po portkach), w efekcie rejestrator będzie działał jedynie przy włączonej stacyjce. Czyli w przypadku włączonego systemu start-stop nie będzie się wyłączał na światłach. Jeżeli w tej teorii jest jakaś dziura, to mnie poprawcie. ;) A przejściówka do gniazda bezpiecznika też jest w zestawie. Dlatego pytałem o typ post wyżej.

wideorejestratory24.pl/adapter-zasilania-viofo-hardwire-kit

jesli nie jeździsz duzo/czest/dluzsze odcinki to nie podlaczaj do stalego 12v tylko po stacyjce i wtedy nie dawaj tego zabezpieczenia przed rozladowaniem, tylko znajdz sobie odpowiednie przejsciowki. chodzi o to ze te zabezpieczenia reaguja na spadek podczas rozruchu (jesli nie wylaczasz s&s) odcina na sekunde zasilanie, zanim kamera sie zbootuje to juz jestes 50m za skrzyzowaniem i nie masz nagrania z potencjalnie newralgicznego fragmentu gdzie zyczylbys sovie nagranie. imho najlepszym rozwiazaniem jest duzy powerbank podlaczony pod stacyjke jako byfor dla kamery tylko powinien byc w specyfikacji dla samochodow czyli zarowno bardzo ujemne jak i mocno dodatnie temperatury - takie jak patrzylem kosztowały raczej blizej 1tys zl, no ake wtedy jest nagrywanie ciagle przez klika dni

Jeżdżę bardzo często, na co dzień z pracy do domu i spowrotem, około 20-30km, okazyjnie po kilkaset. Okej, czyli w sumie stacyjka i olać zabezpieczenie. Kiedy jest wpięty w stacyjkę s&s nie przerywa pracy kamery.

Natomiast jeszcze jedna kwestia co do tego konkretnego zabezpieczenia, ono nie do końca od razu odcina zasilanie:

"Odcięcie zasilania następuje w ciągu ok. 90 sekund od momentu osiągnięcia lub przekroczenia wartości progowej napięcia wejściowego. Przywrócenie zasilania na wyjściu następuje po podaniu zasilania do przewodu ACC (uruchomienie zapłonu). "

Także to ma prawo działać przy startstopie, ale geniuszem elektroniki, a zwłaszcza samochodowej, nie jestem.

moze to jest lepsze niz to moje - ja mam z DOD i przy ss czesto przerywa a ze viofo ma tylko kondensator podtrzymujacy ukonczenie zapisu to dzieje sie tak jak opisalem. nie chciali mi sie przy tym grzebac/poprawiac z reszta teraz juz nie mam zalaczania ss (mam swoj deaktywator ss - btw za jakis czas bede go oferowal w sprzedazy) wiec problem zniknal u mnie.

Heh... ciekawe. Ja mam swoją podlaczona do gniazda usb pod tunelem środkowym i przy S&S nic się nie rozlacza. Kamera cały czas działa. Jeśli by na skrzyżowaniu się wyłączala, to byłoby to zupełnie bez seansu.

Amortyzatory
Powrót