[Giulietta] Wibracje silnika

Drgania lusterek??!

Witam mam problem z drganiem silnika odczuwalne całym aucie A szczególnie widać to na lusterkach i czuć. Posiadam silnik 2.0 jtdm 140 km i chciałbym zapytać czy jest to wina poduszki silnika czy czegoś innego? Bo z tego co wyczytałem to drżenie występuje w silnikach 1.4 czy też w tak jak moim 2.0 diesel? Miał ktoś takie coś z tym silnikiem co ja? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Z fusów nie wywróżymy. Poduszki mogą być najprostszym rozwiązaniem. Nie masz problemów z kopceniem, jakością przyspieszania itp? Pytam, bo jeśli przyczyną jest zaburzona proporcja mieszanki paliwowo-powietrznej, to też może być wiele innych dodatkowych objawów np. w takiej postaci.

Wysłane z mojego POCOPHONE F1 przy użyciu Tapatalka

Z fusów nie wywróżymy. Poduszki mogą być najprostszym rozwiązaniem. Nie masz problemów z kopceniem, jakością przyspieszania itp? Pytam, bo jeśli przyczyną jest zaburzona proporcja mieszanki paliwowo-powietrznej, to też może być wiele innych dodatkowych objawów np. w takiej postaci.

Wysłane z mojego POCOPHONE F1 przy użyciu Tapatalka

Nie nie ma żadnych problemów z przyspieszeniem tylko rano jak jest zimno ok 0 stopni to przez chwilę ok 5 sek silnik trochę nie równo pracuje A później jest ok. Auto przyspiesza normalnie i te drgania są niezależne od tego czy sprzęgło jest wciśnięte czy nie

A takie zapytanie - czy poduchy pozmianowe są w jakis sposób lepsze od tych zwyklych?

No właśnie spoglądałem na zdjęcia i zakładam ze to nowa poprawiona formuła, która nie powinna sprawiać kłopotów przez długi czas :D

Po zmianowa jest hydrauliczna

Pacjent: Giulietta 1.4 T-jet 120KM manual
Objawy: Drgania lusterka na postoju, z nasileniami przy wciskaniu sprzęgła czy załączaniu nawiewu. Dodatkowo dziwne drgania kokpitu(deski rozdzielczej?) na niższych biegach(1-3) przy niskich obrotach silnika np. podczas parkingowych przejażdżek.

Wymiana poduszki na pozmianową i . . mógłbym rzec coś w stylu "cieszę się autem na nowo", bo jazda po mieście bywała irytująca, ale autko mam dopiero parę miechów więc ciągle w euforii :D Ale tak jak ktoś tu wspomniał - chwilami człowiek sprawdza czy auto nie zgasło haha

Alfa Romeo Gulietta 2.0 jtdm. Objawy drgania karoserii na biegu jałowym. Raczej nie widzę objawów typowych dla koła dwumasowego, są tylko drgania na postoju. Silnik wizualnie też drga dość mocno.

Widzę że mam już poduszkę po zmianową dotykając obudowy poduszki nie czuję drgań, na wejściu łapy są mocne drgania od silnika. Miał ktoś już problemy z nowszą wersją poduszki ? Albo czy uszkodzenia innych poduszek mogą powodować takie wibracje ? Ewentualnie pozostaje jeszcze koło dwumasowe ale nie mam żadnych stuków podczas opalania gaszenia czy też jazdy.

Alfa Romeo Gulietta 2.0 jtdm. Objawy drgania karoserii na biegu jałowym. Raczej nie widzę objawów typowych dla koła dwumasowego, są tylko drgania na postoju. Silnik wizualnie też drga dość mocno.

Widzę że mam już poduszkę po zmianową dotykając obudowy poduszki nie czuję drgań, na wejściu łapy są mocne drgania od silnika. Miał ktoś już problemy z nowszą wersją poduszki ? Albo czy uszkodzenia innych poduszek mogą powodować takie wibracje ? Ewentualnie pozostaje jeszcze koło dwumasowe ale nie mam żadnych stuków podczas opalania gaszenia czy też jazdy.

Drgania nie koniecznie muszą być spowodowane uszkodzeniem poduszek. Sprawdź wtryski bo to też jeden z najczęstszych objawów złej dawki paliwa.

Poduszkę od rozrządu mam wymienioną jakieś pół roku temu, ale nadal czuję lekkie wibracje wewnątrz pojazdu. W dodatku zauważyłem lekki ruch, jakby "odbicie" lewarka zmiany biegów mające miejsce wyłącznie na 6-tym biegu. W momencie łagodnego puszczenia pedału sprzęgła nic się nie dzieje, ale wystarczy zrobić to szybciej lub zacząć przyspieszać i gwałtownie puścić pedał przyspieszenia i już efekt odbijania jest zauważalny.

Czy u Was też coś takiego występuje? Efekt jest mocno podobny do uszkodzonych łożysk, co przerabiałem w Astrze, ale skrzynia ma się dobrze. Nic poza tym się niepokojącego nie dzieje, ale lekko mnie to irytuje. Gdzie szukać? Poduszka od strony skrzyni (lizak wymieniony rok temu, efekt pozostał)? Coś z linkami?

U mnie coś takiego występuje, zwłaszcza w trybie D. I czytając tematy skrzyń z początku produkcji i brakiem jakichkolwiek problemów z wbijaniem biegów 1 i 2 i całą resztą mi to nie przeszkadza, chodzi jak złoto pomimo tego efektu na 6. Patrzyliśmy na szybkości z mechanikiem na to, wbijałem po kolei biegi próbując ruszyć na zaciągniętym ręcznym, a on był pod autem(cholera wie czy nasłuchiwał czy ki ciul tam robił :o ) i wszystko się wydawało "ok" lub bez odchyłu względem reszty przełożeń. Ale żeby konkret coś powiedzieć to by trzeba było to rozbierać . .

A no i zapomniałem o najważniejszym, kazał wtedy: jeździć i obserwować :D

Również dopadły moją Giuliette drgania lusterka prawego i wibracje fotela pasażera oraz trzeszczenie deski.Po wymianie prawej poduchy silnika na po zmianową wszystkie
dolegliwości ustały.Zupełnie inne auto.Tak jak piszecie ,na światłach przy postoju odczucie jakby silnik nie pracował.
Tak więc przy podobnych objawach wymieniać poduszkę i cieszyć się jazdą oraz ciszą w aucie.

Wystarczy z czuciem dokręcic na moje oko jesli w kole jest 120nm to tam będzię napewno trochę mniej.

- - - Updated - - -

Kolego gdzie dorwałeś takie schematy?

Panie i Panowie,
tydzień temu wymieniono mi słynną już tutaj poduszkę silnika od strony rozrządu na tę nowszego typu i wszystko po prawej stronie jest tak jak trzeba. Dyskoteka na prawym lusterku ustała, lecz teraz wibracje przeszły na lusterko lewe. Miał ktoś tutaj podobny przypadek?

Amortyzatory
Powrót