• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

wewnetrzne lusterko fotochrom - samo sciemniajce jak zrobic instrukcja 147 156 GT ...

no ja zakupiłem właśnie te od nissana, i nie ma na nim wyłącznika. a przerobić i tak coś będzie trzeba bo na pewno różni producenci nie robią tych samych mocować, tylko każde się rózni, nawet jak "kulka" wygląda tak samo.
ale sam fakt, mieć takie lusterko a nie mieć to mała różnica moim zdaniem na + .

Też myślałem niedawno nad założeniem i do tego niedaleko mnie koleś sprzedaje części z 166 więc lustro byłoby prawie plug&play.
Tylko dlaczego niby te lusterko to taki "KASZALOT"??

Jak powinno te lusterko działać ? kiedy powinno się dokładnie ściemniać a kiedy nie, i po co są dokładnie te oba czujniki, i z tyłu lusterka, i przy szkle z przodu ?

Czujnik od szyby zakryj a na lusterko skieruj światło i wtedy Ci się zacznie sciemiać.

Jadąc w nocy gdy pojazd z tyłu rzuci wiązkę światła na Twój "tyłek" to ma się sciemic lustereczko.

Wrzuci ktoś fotke alfy 166?
Bo jeśli tak wygląda to z wracam jej honor :) (za kaszalota)
447.jpg

448.jpg

Z peugeota 407 w mojej 147
>poniżej
449.jpg

Ostatnia edycja:
Ja mam ze 166
.
attachment.php

Załączniki

• fotochromatyczne.jpg
    fotochromatyczne.jpg
    168.6 KB · Wyświetleń: 1,093
Ostatnia edycja:
W 166 jest lusterko elektrochromatyczne samo dopasowujące ściemnienie. Działa na zasadzie wykrywania różnicy natężenia światła przed i za lusterkiem (stąd sensory po obu stronach). Wystarczy w dzień zasłonić czujnik od strony szyby i już zobaczysz jak szybko się ściemnia. Nie trzeba niczym świecić.
Od 407 działa tak samo bo montowałem do 406.
A tanie lusterka (chyba najtańsze) są od W210 bo montowałem w puntolocie :sarcastic:

Od w* brzydkie.

A montował ktoś czujnik deszczu z innej marki?

Bo mam od jagusia ale brak czasu by się w to bawić.
Czujnik deszczu od każdej alfy w instalację 147 by pasował czy tylko 147?

Od w* brzydkie.
A co szukasz w zygzaczki czy trójkątnego?????
A montował ktoś czujnik deszczu z innej marki?
Zależy jak czujnik działa. Np ten ze 166 wymaga specjalnej soczewki w szybie. I tak ma większość aut. Jest czujnik który sam obczaiłem i chcę założyć do 166 (nie mam szyby pod czujnik). Okazuje się że prostokątny czujnik z 406 (były też rombowe) działa wszędzie. Nie ma znaczenia czy przyłożysz go do bocznej szyby czy do przedniej w dowolnym miejscu :) trzeba tylko kupić ten czujnik (śmieszne kilka dyszek) i dwa uchwyty które przyklejasz do szyby na specjalny klej. Schemat elektryczny czujnika mam ale nie mam czasu sprawdzić jak to zadziała.

Ale to temat na inny temat. Tu może by tak trzymać się tytułu?????

No to allegro 406 i szukam dziś czujnika deszczowki.

Tak apropos to wielkie dzięki za podpowiedź! :cool:

Co z tym starym żelem na czujniku zrobić.tzn jak go ściągnąć.i czym by nie uszkodzić? Bo rozumiem że czujnik na specjalny żel się mocuje do szyby.
450.jpg

Ostatnia edycja:
Jaki? Ten od 406??? Żaden żel. Poszła mi w 406 coupe przednia szyba. Czujnik odpiąłem, wpiąłem do kabla wystającego z sufitu i przycisnąłem suchy (a raczej brudny) do przedniej szyby. Żona polała wodą i zadziałały wycieraczki. Tak próba w dwóch miejscach. A że miałem podsuitkę zdjętą to sięgnąłem do bocznej szyby. To samo. Przyłożyłem, docisnąłem do szyby, żona polała z zewnątrz, wycieraczki zadziałały :)
A to co jest na zdjęciu to czujnik ze 166 jak się nie mylę i możesz sobie go już w du...ę wsadzić :sarcastic: to coś niebieskie to chamsko wyrwana soczewka z szyby. Do niczego się nie nada.

Tak 166. Ktoś na forum zachwalał że dobrze działa.
Więc szukam od peugeota jak tak radzisz.

Ostatnia edycja:
A jak można uruchomić taki czujnik w alfie ? Ja próbowałem i nie znalazłem opcji włączenia sterowania pracy wycieraczek .

Sent from my iPad

Sprecyzuj pytanie.
Masz napewno czujnik?
Czy chcesz sobie zamontować?
Jaka alfa?
Na forum było jak to działa prawidłowo.

Amortyzatory
Powrót