wewnetrzne lusterko fotochrom - samo sciemniajce jak zrobic instrukcja 147 156 GT ...

szajbus0

Nowy
Auto
147 1.6 TS
Witam
temat daje tutaj jak by ktos chciał zadac pytania
nie spotkalem sie z lusterkiem fotochrom w 147 wiec postanowilem zamontowac bo w innych pojazdach mam lub miałem
co potrzebujemy :
1 lusterko fotochrom wraz z aluminiowym mocowainem (zawsze tak sprzedaja) z : laguny II scenica megane II vel satis clio III espace II/III (mozna zakupic tez citroena c5 peugeot 406 / 607 / 407 tam tez jest mozliwosc przystosowania w moim 607 jest podobna buodwa)( z laguny II i scenica sa po 40-50zł reszta jest taka sama a kosztuje wiecej z niewiadomych powodow :) z peugeota i citroena jest z opcja wylaczania na przycisk ) z megane II i scenica sa 2 kabelki z pozostalych 3 ( +/-/+wstecznego - automatyczne rozjasnianie )

zdejmujemy nasze lusterko podbijajc je od gory ( NIE ODKLEJAMY !!! klips zostaje na szybie a stopa z lusterme wychodzi bo jest na szynie )
lusterko mocowane jest do podstawy 1 srubka odkrecamy ja
bierzemy nowo zakupione lusterko i zdejmujey je z podstawy ( od tyłu) jest pierscien zaciskowy ktory sciagamy i wyciagamy mocowanie z lusterka
obcinamy kostke do ktorej ida kable z lusterka przez jego mocowanie
robimy mala dziurke w obudowe lusteka obok mocowania podstawy i tamtedy przepychamy kable na zaewnatrz lusterka
zabieramy sie za mocowanie :
z lusterka zakupionego obcinamy ta kulke na kotrej obraca sie lusterko wraz z kawalkiem mocowania----> (przed) I=o
tak aby zostało cos takiego (PO) I= =o <-- nas intersuje to czerwnnoe
ta kuleczka jest z otworkiem przez ktory przechodzil kabel od zasilania szukamy srubki ktora przejdzie przez ta dziurke
poprzednio odkrecilismy stare lusterko od orginalnej podstawy wiec mamy podstawe z dziurka teraz zabieramy nasza obcieta kuleczke i przykrecamy do podstawy i mamy nowe mocowanie
zakladamy lusterko na kuleczke zakladamy pierscien zaciskowy kabelki przedluzamy i dajemy ladny pancerzyk i chowamy pod podsufitke nad lusterkiem
sciagamy lampke oswietlenia kabiny podpiany mase i + i koniec

montujemy lusterko na szybe i mamy lusterko samosciemniajace sie w alfie :)
dostepne kolory : czarne / szare
koszt 40-50zł czas pracy 30 min
narzedzia :
kleszcze do zalozenia obreczy zaciskowej
srubokret +
piłka do metalu aby obciac mocowanie od lusterka fotochromowego =o
lutownica / tasma izolacyjna ( lutownice mozna pominąc
pancerzyk na kabelek lub co kto woli do osloniecia kabli

instrukcja non profit mam nadzieje ze nie pjawia sie dystrybutorzy nowych lusterek na forum :)

fotka lusterka z laguny w alfie wyglada jak orginal nie widac zadnych zmian czy domowej roboty mocowanie na szybe pozostaje orginalne

nie wiem jak wygladaja inne mocowania ale to sprawdzi sie pewnie w tych 2 modelach ja robilem u dziewczyny w 147

1.jpg2.jpg

Ostatnia edycja:
Interesujące, tego mi brakuje w 147, ludzie świecą po oczach lampami z allegro, czasami aż żal.

Hmm ... dotychczas wystarczyło mi palcem "kliknąć" lusterko standardowe, ale jak częściej będę jeździł po nocach to może pomyślę ;)
A co do lamp z allegro to prawda ... czasem jak ktoś zaświeci to masakra :/

ja za to lubie jak sie wszytko samo robi :) a jesli nie trzeba w to inwestowac 1.000.000$ to zawsze mozna cos zmienic dlubanie przy aucie to przyjemnosc zwalszcza jak zrobisz cos samemu i działa

Nom pomocny gadżet:) a i montaż wydaje się w miare prosty do ogarnięcia, trzeba by pomyśleć:)

Nie dokonca tak pasuje jak w/w gdyż przeróbke trzeba uchwytu zrobić. Lusterko fotochromatyczne z Peugeota 407 3 pin.

Wstawie na forum fotki.

Ostatnia edycja:
392.jpg

393.jpg

394.jpg

395.jpg

396.jpg

397.jpg

398.jpg

399.jpg

400.jpg

401.jpg

402.jpg

403.jpg

404.jpg

wysłane z smartfona

Tak. Ale kosztuje od 50 min.zł i tak rzadko kto ma wypuszczoną wtyczkę w podsufitce. Pozatym lusterko 166 co ztego że oryginalne jak KASZALOT.
Z peugeota kosztowało mnie z allegro 33 zł! Tylko że trochę jest roboty.

wysłane z smartfona

też bym musiał kupić ale w rozsądnej cenie są tylko szare albo kremowe, a ja poluje na czarne..

A to może jest lusterko z funkcją dopasowania sciemniania do danego światła?

wysłane z smartfona

Lub ma dodatkowo sygnał na lusterka boczne które się sciemniaja.

wysłane z smartfona

no najważniejsze żeby działało ogólnie, samo od siebie że jak się robi ciemno to się ściemnia, a druga opcja to że rozjaśnia się w nocy przy wstecznym, ale to by trzeba jakoś dorwać wiązkę i doprowadzić ją do podsufitki ..

2(+)
5(-)
Tak bym podłączył z tego schematu.
Swoje podlączyłem po kolorach bez schematu z Peugeota.
Raz pomyliłem +- a mam też i z Jaguara i też źle podlączyłem +- i nic się nie spaliło. Ale nie polecam bez schematu bo drugiemu się właśnie spali.

wysłane z smartfona

u siebie tez miałem 4 i metodą prób i błędów się nic nie. schemat na pewno w necie znajdziesz. Jak podłączysz odwrotnie plus z minusem to działa odwrotnie wtedy.

Tak jak na moich zdjęciach widzisz jeden zostawiłem w koszulce termokurczliwej dla sygn.ze wstecznego. Dlatego chce wykorzystać jeden kabel z wiązki od szyberdachu bo napewno nie będę miał i wpiąć się w + dla wstecznego zależy gdzie idzie dana wiazka czy pod maskę czy w kabinie do bezpieczików. Po co ciągnąć kolejny kabel do podsufitki- wykorzystać dostępne.

wysłane z smartfona

Dodano po 5 minutes:

xmajk co do dowolności działania może mieć rację, tylko że u mnie z Peugeota i Jagusia się to nie sprawdziło-nawet dioda się nie paliła.
Schemat!
Ja poszukam w elearn jak wpiąć się w + wstecznego, chyba że któryś z kolegów nam podpowie i .... będzie szybciej.

wysłane z smartfona

Ostatnia edycja:
tylko że w tym co ja zamowiłem chyba nie ma opcji wstecznego, tylko te dwa, to napięcie podawane do lusterek zewnętrznych i na tych kabelkach po podłączeniu jest napięcie. więc raczej nici ze wstecznego.

Mi brak + wstecznego nie przeszkadza. Zawsze mogę sobie kliknąć off.

wysłane z smartfona

Dodano po 3 minutes:

Dobrze obejżyj sposób zamocowania lusterka do szyby abyś miał mniej przeróbek :) Ja kupując od Peugeota myślałem że ta kulka jest taka sama jak w Alfie.

wysłane z smartfona

Dodano po 5 minutes:

http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=4600767346

wysłane z smartfona

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót