• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Wentylator od chlodnicy

Bartosz 31

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 1.9 JTDM 16V 150KM SPORTWAGON
Witam kolegów
Przejdę do rzeczy czy jest normalne żeby wentylator cały czas pracował otóż miałem przygodę iż nagle podskoczyła mi temperatura na 130 stopni po czym opadła na 90 i znowu na 130 po zjechaniu na parking auto zostało zgaszone . Po otwarciu maski płyn w zbiorniku był ale zdziwiło mnie to iż waz biegnący przy chłodnicy był tak twardy że nie mogłem nawet go przycisnąć i do tego bardzo gorący dodam że ogrzewanie chodziło normalnie. Obstawiam na czujnik temperatury bądź sam korek od zbiorniczka od tamtego momentu wskazowka stoi jak wryta na 90 stopni grzeje dobrze ale chodź wiatrak. Alfa 159 1.9 jtdm 16v 150hp. Jakieś pomysły lub podpow

wystukane na HONOR 8

Naprawdę zero odpowiedzi jakich kolwiek podpowiedzi

wystukane na HONOR 8

Witam koleżeństwo. Chciałem się dowiedzieć czy ktoś wie na jakiej zasadzie pracuje wentylator przy chłodnicach w naszych bellach? Przy obecnej temperaturze (5-6 stopni) i włączeniu klimatyzacji na full (LO na wyświetlaczu) ciśnienie w klimie dobija do 15bar, a wentylator ledwo się kręci. Przy włączonym "na krótko" drugim biegu ładnie trzyma około 5bar. Moje wątpliwości zostały podsycone słowami fachury od klimy, który twierdzi, że przy tych temperaturach powinno być cały czas około 5bar. Wymieniłem już chłodnicę klimy z osuszaczem, ale efekt jest cały czas taki sam. Zastanawiam się czy iść w stronę modułu (nie mogę wykonać testów w MESie ani pierwszego, ani drugiego biegu) czy szukać przyczyny wysokiego ciśnienia, gdzieś w układzie klimy. Proszę Was o poradę bo kończą mi się $ w portfelu, a lato pewnie kiedyś przyjdzie ;) aha dodam tylko, że klima nigdy nie chłodziła wnętrza jakimś mrozem, owszem schładzała, ale tak dostojnie powiedziałbym ;) pozdrawiam, Łukasz

Witam koleżeństwo. Chciałem się dowiedzieć czy ktoś wie na jakiej zasadzie pracuje wentylator przy chłodnicach w naszych bellach? Przy obecnej temperaturze (5-6 stopni) i włączeniu klimatyzacji na full (LO na wyświetlaczu) ciśnienie w klimie dobija do 15bar, a wentylator ledwo się kręci. Przy włączonym "na krótko" drugim biegu ładnie trzyma około 5bar. Moje wątpliwości zostały podsycone słowami fachury od klimy, który twierdzi, że przy tych temperaturach powinno być cały czas około 5bar. Wymieniłem już chłodnicę klimy z osuszaczem, ale efekt jest cały czas taki sam. Zastanawiam się czy iść w stronę modułu (nie mogę wykonać testów w MESie ani pierwszego, ani drugiego biegu) czy szukać przyczyny wysokiego ciśnienia, gdzieś w układzie klimy. Proszę Was o poradę bo kończą mi się $ w portfelu, a lato pewnie kiedyś przyjdzie ;) aha dodam tylko, że klima nigdy nie chłodziła wnętrza jakimś mrozem, owszem schładzała, ale tak dostojnie powiedziałbym ;) pozdrawiam, Łukasz

Obstawiałbym moduł wentylatora. BTW - pasuje od kilku innych aut, warto spróbować podmienić na używaną i warto poszukać po innych modelach, bo to samo montowane było w kilku autach (na pewno w niektórych Fordach) - ta sama używana część opisana jako do AR 159 potrafi kosztować więcej, niż opisana do innych modeli aut.

Obstawiałbym moduł wentylatora. BTW - pasuje od kilku innych aut, warto spróbować podmienić na używaną i warto poszukać po innych modelach, bo to samo montowane było w kilku autach (na pewno w niektórych Fordach) - ta sama używana część opisana jako do AR 159 potrafi kosztować więcej, niż opisana do innych modeli aut.

Wszystko fajnie tylko jakie moduły z innych modeli (numery części) na pewno podejdą do 159. Patrzyłem na jedne i drugie wyglądają identycznie różnica jest w cenie no i nie wiem co ze środkiem... Wydawanie kolejnego worka pieniędzy na moduł z ASO mi się nie uśmiecha...

Witam.
Czy ktoś z was ma taki problem że przy włączonej klimatyzacji na postoju cały czas pracuje wentylator na 1 biegu, a co chwile załącza się 2 bieg? Gdy wyłączy się klimatyzację automatycznie wiatrak przestaje pracować. Taki objaw występuje niezależnie czy jest temperatura na zewnątrz 12 czy 22.

Ja mam takie pytanie, czy to jest normalne że jak auto złapie troszkę wyższą temp. załączy się wentylator a po wyciągnięciu kluczyka się wyłączy? Nie powinien chodzić również bez zapłonu?

Amortyzatory
Powrót