• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] WAŻNE! temperatura oleju

dziodek

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 SW
mam pytanie: jaką wartość pokazuje Wam wskaźnik temperatury oleju podczas jazdy? interesowałoby mnie przy miejskiej jeździe i później najlepiej przy 90 km/h, 120 km/h i 140 km/h. oczywiście jeśli ktoś zaobserwował to.
mam problem. po 10 km jazdy na S-ce z prędkością 120 km/h wskaźnik szybuje mi do temperatury 135 stopni. aż boje myśleć się co będzie, gdy na zewnątrz będzie nie 3 stopnie, a 30, a ja będę jechał na autostradzie. serwis uważa, że wszystko jest OK. jestem ciekawe jak wygląda to u Was? dziękuję za wszystkie odpowiedzi, zwłaszcza te szybkie :)

Ostatnia edycja:
90*C po nagrzaniu się. Bez znaczenia się jakie prędkości czy miasto czy autostrada i temperatura na zewnątrz.

Ahm. Teraz zczailem, że chodzi o olej, a ja temp wody napisałem xd sorrki za pomyłkę.

Sent from my E6633 using Tapatalk

Ostatnia edycja:
W moim 2.2 jts największą temp oleju jaką widziałem to nieco powyżej 120'c jechałem z prędkością między 170-190km/h przez dłuższy czas na autostradzie, jak zwolniłem do 130km/h
Temperatura spadła do 110'c i tak już się utrzymywała w tych granicach.

Musisz zmierzyć temperaturę miski olejowej, i jeżeli wynik będzie podobny to należy przyjżeć się wymiennikówi ciepła olej-płyn chłodniczy. Czasem w tych urządzeniach występują zawory termostatyczne.

W moim 2.2 jts największą temp oleju jaką widziałem to nieco powyżej 120'c jechałem z prędkością między 170-190km/h przez dłuższy czas na autostradzie, jak zwolniłem do 130km/h
Temperatura spadła do 110'c i tak już się utrzymywała w tych granicach.

U mnie jest tak samo.Dłuższe odcinki z prędkością 160+ i temp nieco wyżej 120`c , przy zwolnieniu do ok 140 temp szybko wraca na 110'c

A gdzie w 159 można sprawdzić temp oleju ?

mam pytanie: jaką wartość pokazuje Wam wskaźnik temperatury oleju podczas jazdy? interesowałoby mnie przy miejskiej jeździe i później najlepiej przy 90 km/h, 120 km/h i 140 km/h. oczywiście jeśli ktoś zaobserwował to.
mam problem. po 10 km jazdy na S-ce z prędkością 120 km/h wskaźnik szybuje mi do temperatury 135 stopni. aż boje myśleć się co będzie, gdy na zewnątrz będzie nie 3 stopnie, a 30, a ja będę jechał na autostradzie. serwis uważa, że wszystko jest OK. jestem ciekawe jak wygląda to u Was? dziękuję za wszystkie odpowiedzi, zwłaszcza te szybkie, ponieważ jestem niemal na drodze wojny z serwisem :)
Jaki olej? Przy kiepskim lub przepracowanym oleju temperatura będzie wyższa. A 135 stopni C to już bardzo wysoka. U mnie na oleju 5W40 na bazie HC z reguły nie przekraczała 120 przy jeździe autostradowej. Na wysokogatunkowym 0W40 trzeba było dobrze dać po garach, żeby temp przekroczyła 115.
Pisze o 2.2 JTS.

Ostatnia edycja:
Mateusz_159: olej był wymieniony jakieś 3 miesiące temu, na 5W30. nie pamiętam producenta. chyba Castrol.
Sel: zaciekawiła mnie Twoja wypowiedź. coś więcej wiesz na ten temat?

za resztę odpowiedzi również dziękuję. już tłumaczę dlaczego pytam. jak wspominałem, jakieś 3 miesiące temu wymieniałem olej. zwróciłem uwagę, że podczas jazdy na "eskach" i autostradach rośnie mi temperatura oleju i muszę zwalniać albo zatrzymać się, aby go schłodzić. było go trochę mniej i silnik od dołu mokry. został umyty. po jakimś czasie wróciłem na serwis, aby zobaczyć skąd leci. okazało się, że pękł wspomniany czujnik. został zamówiony i dziś wymieniony. niestety. trasa próbna po naprawie, jakieś 15 km w jedną stronę (z czego 10 km po S11) i... jak było, tak jest. wróciłem do serwisu. nie wiedzą dlaczego. będą szukać rozwiązania. stąd mój temat

Ostatnia edycja:
Ja bym zmienił olej na dobry 5W40. 5W30 nie jest zalecany do tego silnika. Castrol kupiłeś z pewnego źródła?

1. Po podgrzaniu do 135 to nie wiem czy ten olej jest dalej tym czym był w chwili zalania.
2. Może sam wskaźnik szwankuje? Można chyba porównać to z odczytami z komputera?

Brera 3.2 olej Valvoline Max Life 5W-40 - zimą trudno zagrzać silnik dopiero po przejechaniu 10 km wskaźnik temperatury wody przekracza 50 stopni a temperatura oleju nie przekracza podczas jazdy 90 stopni.
Natomiast latem temperatura wody trzyma się cały czas na 90 stopni, a temperatura oleju 100 stopni i więcej. Gdy przyspieszę temperatura oleju spada, w jeździe po mieście prawie 140 stopni. W komputerze wskazania temperatury niższe o jakieś 5 stopni.

Brera 3.2 olej Valvoline Max Life 5W-40 - zimą trudno zagrzać silnik dopiero po przejechaniu 10 km wskaźnik temperatury wody przekracza 50 stopni a temperatura oleju nie przekracza podczas jazdy 90 stopni.
Natomiast latem temperatura wody trzyma się cały czas na 90 stopni, a temperatura oleju 100 stopni i więcej. Gdy przyspieszę temperatura oleju spada, w jeździe po mieście prawie 140 stopni. W komputerze wskazania temperatury niższe o jakieś 5 stopni.

To jest bardzo ciekawe. Co 3,2 motor robi z energią, którą czerpie z paliwa? Paliwa spala bardzo dużo więc....
Moje 3 litrowe benzynowe BMW rozgrzewało się błyskawicznie niezależnie od warunków zewnętrznych. mój diesel wspomagany EGR osiąga 70 stopni po 6 km zimą.

Co do temperatury oleju autora tematu.
Sprawdziłbym czy jest chłodnica oleju w aucie, czy jest termostat, czy chłodnica jest czysta....a potem sprawdziłbym czy Castrol 5w30 nie jest przypadkiem mineralną podróbą.

Z tym 3.2 kolegi wyżej jest coś nie tak.

Czyli tak, nie wiem jak jest w waszych silnikach, ja mam MPI (silnik opla) i za to odpowiedzialny był pasek wieloklinowy, miałem to samo, przy dłuższej jeżdzie, na światłach, temp oleju szła do góry, w moim MPI pasek napędza pompę wody, jak jest rozciągnięty, to ma to coś wspólnego ze słabym obiegiem wody, wymieniłem pasek i wszystko było ok, wskazówka nie dochodziła nawet do 110C.

Ja bym zmienił olej na dobry 5W40. 5W30 nie jest zalecany do tego silnika. Castrol kupiłeś z pewnego źródła?
zmiana oleju nie ma nic do tego. w naszej strefie klimatycznej czy olej jest 5W30 czy 5W40 nie ma znaczenia. druga cyfra to lepkość przy wyższych temperaturach. nie mieszkam na południu Włoch, Hiszpanii czy Grecji, aby miało to znaczenie. tak, olej kupiony z pewnego źródła.
2. Może sam wskaźnik szwankuje? Można chyba porównać to z odczytami z komputera?
tak. zostało to porównane. wskazania na komputerze diagnostycznym i wskaźniku w aucie są niemal identyczne. wiadomo, różnica zawsze będzie, wskazówka nie jest tak dokładna jak odczyt cyfrowy. jednak dane pokrywają się.

Ostatnia edycja:
zmiana oleju nie ma nic do tego. w naszej strefie klimatycznej czy olej jest 5W30 czy 5W40 nie ma znaczenia. druga cyfra to lepkość przy wyższych temperaturach. nie mieszkam na południu Włoch, Hiszpanii czy Grecji, aby miało to znaczenie.
Oczywiście, że jakość oleju ma znaczenie i to duże! Zadaniem oleju jest przecież chłodzenie silnika, a efektywność zależy od jego jakości. Można się o tym przekonać poprzez stosowanie różnych gatunkowo olejów, a JTS pozwala na obserwacje z powodu zainstalowanego czujnika temperatury. I wyniki mogą być różne mimo oleju tej samej klasy, co napisałem w moim poprzednim poście. A Castrol należy do tej średniej półki. W dodatku wybrałeś olej, który nie jest zalecany do tego silnika (mądrość jakiegoś niedoszkolonego mechanika?).

Nie twierdzę, że w Twoim przypadku wina leży tylko po stronie oleju. Zwracam tylko uwagę, że nie został dobrany właściwie.

PS. Jeśli chodzi o użytkowanie auta w różnych strefach klimatycznych, tutaj znaczenie ma cyfra przed W (W = winter), która mówi o lepkości oleju w warunkach zimnego rozruchu. Liczba po W oznacza lepkość oleju w temperaturze pracy (silnik rozgrzany do temperatury optymalnej). Należy mieć jednak świadomość, że olej 0W i tak przeważnie będzie lepiej chronił silnik podczas rozruchu w naszych warunkach niż "wystarczający" 5W. Kwestia zainteresowania użytkownika i zasobności portfela.

Ostatnia edycja:
Magil ma rację, i pierwsze co bym zrobił to wymienił ten syfiasty olej na porządny 5W40 i jeśli to nie pomoże drazyl bym dalej temat.

Tu nie ma znaczenia czy to jest olej 5w30 czy 5w40...chodzi o to , że ten Castrol (najczęściej podrabiany wraz z Mobilem) może po prostu służyć do smażenia frytek.

Amortyzatory
Powrót