• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Wał korbowy czy nadaje sie do szlifu?

Maximdj1

Nowy
Auto
Alfa Romeo 166 2.0TB
Witam mam jedno pytanko posiadam wał korbowy do AR 166 , po pomierzeniu grubosc ma 52mm na jednym korbowodzie ma 1mm mniej gdyz sie na niej przytarl, Czy jest jeszcze mozliwosc szlifu a np na tym 5 korbowodzie wsadzenie grubszej panewki czy to raczej lipne rozwiazanie???

Nie wiem czy te wały się szlifuje (czy nie są utwardzane) ale wiem jak sprawdzić w razie czego czy nadaje się do szlifu.
Zabierasz wał do szlifierni i szlifierz sprawdza. Suwmiarką tego nie zmierzysz, nie ma szans.

Tak wlasnie mierzyl to gosciu w szlifierni i podaje to co mi powiedzial ale nie pytalem go o to czy mozna wogole to zrobic
Szlifuje sie te waly bo pytalem w bardzo duzym znanym zakladzie, tylko wlasnie pytanie czy mozna w ten sposob zrobic?

- - - Updated - - -

Z tego co sie zdążyłem dowiedzieć to można takie coś zrobić ale na własną odpowiedzialność gdyż to osłabi cały wał i może byc niewypalem..

Przy takich różnicach w wymiarach, to czy się szlifuje, czy też nie, to i tak ten wał nadaje się na złom.
Ciekawe jakie ma bicie, poza tym, że jest głęboko zatarty.

Dokładnośc szlifu wału robi się w setnych częściach mm, to nie rozumiem co ten szlifierz Ci pitolił. Może był pod wpływem alkoholu?

Jak zjechany o 1 mm to nic nie da się z tym zrobić. Obojętnie od czego on jest.
Wały z V6 są utwardzane powierzchniowo więc z tych powodów się ich nie szlifuje.
No chyba, że po szlifie dać do azotowania - to ma rację bytu. Nie występują jednak oryginalne panewki po szlifie /fabryka nie przewiduje/.

Wał na zlom... szukaj uzywki. Panewki do V6 sa nawet pod waly z czopami na 3 miejsce po przecinku ;]

Ostatnia edycja:
KIlkanascie razy juz pisałem ale napisze jeszcze raz - Wał z busso sie szlifuje! - sprawdza sie osiwość i bicia i jesli katalogowo sa panewki np. na 2 szlif to sie takie dobiera , ale sa to setnei w 3 szlifie dziesiate czesci mm. czasem jak złapie jedna panewke icały wał jest prosty ti szlifuje sie tylko to jedno wykorbienie natomiast reszta jest polerowana. róznice w wymiarach wystepuja w zależnosci od temperatury pomiaru - czyli inny wymiar przy -10st a inny przy + 20st. do busso najwiekszym wymiarem stosowanym przez profesjonalny warsztat był 3 szlif - niepamietam wymiaru.

A więc jednak się szlifuje, tez mnie to zastanawiało bo skoro są dostepne różne panewki to chyba nie po to aby je sobie wymieniac jak zuzyte opony tylko wtedy kiedy juz silnik narazi nas na spore koszta, w moim przypadku opisuje wał ktory został wymontowany z mojej alfy ale po dlugich poszukiwaniach udalo mi sie zakupic nominał w tym momencie jest wraz z korbowodami w szlifierni maja wszystko zrobic na cacy wraz z dobraniem panewek itd, niestety z braku tych silników na polskim rynku wtórnym a także był problem ze ściągnienciem z włoszech , zdecydowałem sie na kapitalke, w srode bedzie wszystko skladane do kupy.

A więc jednak się szlifuje, tez mnie to zastanawiało bo skoro są dostepne różne panewki to chyba nie po to aby je sobie wymieniac jak zuzyte opony tylko wtedy kiedy juz silnik narazi nas na spore koszta, w moim przypadku opisuje wał ktory został wymontowany z mojej alfy ale po dlugich poszukiwaniach udalo mi sie zakupic nominał w tym momencie jest wraz z korbowodami w szlifierni maja wszystko zrobic na cacy wraz z dobraniem panewek itd, niestety z braku tych silników na polskim rynku wtórnym a także był problem ze ściągnienciem z włoszech , zdecydowałem sie na kapitalke, w srode bedzie wszystko skladane do kupy.

Wszystko fajnie, tylko jaki Ty wymiar otrzymasz po zeszlifowaniu wału ponad milimetr ???
Taki wał może w każdej chwili pęknąć i pozamiatane.
Śmiem twierdzić, że twoi szlifierze mają kiepską wiedzę na temat tego co robią.

Powodzenia.

Gdybyś uwazniej przeczytał co napisałem to wiedzialbys ze dalem do szlifu nominalny wał a pisałem o wałe ktory mi sie przytarł na jednej z panewce, to porzadna firma istniejaca na rynku od kilkunastu lat zajmuja sie wszystkim glowicami blokami walami gniazdami zaworowymi itd w skrocie cala regeneracja silnikow .

Gdybyś uwazniej przeczytał co napisałem to wiedzialbys ze dalem do szlifu nominalny wał a pisałem o wałe ktory mi sie przytarł na jednej z panewce, to porzadna firma istniejaca na rynku od kilkunastu lat zajmuja sie wszystkim glowicami blokami walami gniazdami zaworowymi itd w skrocie cala regeneracja silnikow .

Fakt, nie doczytałem, przepraszam.
Myślałem, że mowa o tym zatartym wale.

Wszystko fajnie, tylko jaki Ty wymiar otrzymasz po zeszlifowaniu wału ponad milimetr ???
Taki wał może w każdej chwili pęknąć i pozamiatane.
Śmiem twierdzić, że twoi szlifierze mają kiepską wiedzę na temat tego co robią

Przeczytaj ze zrozumieniem moj post a bedziesz wiedzial ze dalem do szlifu wal nominalny a nie ten ktory nadaje sie na zlom

- - - Updated - - -

Ja rowniez przepraszam bo nawet nie zauwazylem twego postu dlatego po raz drugi napisalem prawie to samo.

KIlkanascie razy juz pisałem ale napisze jeszcze raz - Wał z busso sie szlifuje! - sprawdza sie osiwość i bicia i jesli katalogowo sa panewki np. na 2 szlif to sie takie dobiera , ale sa to setnei w 3 szlifie dziesiate czesci mm. czasem jak złapie jedna panewke icały wał jest prosty ti szlifuje sie tylko to jedno wykorbienie natomiast reszta jest polerowana. róznice w wymiarach wystepuja w zależnosci od temperatury pomiaru - czyli inny wymiar przy -10st a inny przy + 20st. do busso najwiekszym wymiarem stosowanym przez profesjonalny warsztat był 3 szlif - niepamietam wymiaru.

Brednie piszesz ... sory ale pokaz mi fabryczne panewki na 3 szlif.. waly wychodzily w 3 grupach selekcyjnych stad 3 kolory panewek do kupienia w ASO do V6, katalogi szlifierzy sugeruja mozliwosc sciagniecia 0.01mm ale nie jest to szlif tylko bardziej polerka. Skonczie operowac bredniami bez podparcia bo pozniej ludziom motacie w glowie...

W wprowadzaj w błąd, mylisz pojęcia - wał w V6 24V można przepolerować i jeśli zużycie powierzchni czopa po polerce pozwala go zmieścić w jednej z 3 grup selekcyjnych panewek nominalnych bo tak je należy używać można to zrobić.

To co potocznie rozumiane jest pod pojęciem szlifu nie można odnosić do wału V6, I szlif to zebranie -0,10mm, drugi -0,25mm, trzeci szlif to -0,50mm ze średnicy czopa. W procesie azotowania wału a taki jest V6 otrzymujemy warstwę ~0,15mm, jednak po azotowaniu najlepiej jest zeszlifować warstwę na 0,02-0,07mm bo na tej głębokości jest największa twardość i tak wygląda obróbka fabrycznych wałów korbowych, ale szlifując wał nawet na I szlif zbieramy sam widzisz ile, matematyka nie kłamie.

Brednie piszesz ... sory ale pokaz mi fabryczne panewki na 3 szlif.. waly wychodzily w 3 grupach selekcyjnych stad 3 kolory panewek do kupienia w ASO do V6, katalogi szlifierzy sugeruja mozliwosc sciagniecia 0.01mm ale nie jest to szlif tylko bardziej polerka. Skonczie operowac bredniami bez podparcia bo pozniej ludziom motacie w glowie...

Nie chciałem tego pisać, ponieważ pewnie znowu dowiedział bym się, że się nie znam.
Dokładnie tak właśnie to wygląda, ale zawsze trafi się ktoś, kto wie i potrafi więcej, lepiej, itp.

Pisze się i mówi się "koszty" a nie "koszta".
Nominalny wał bez sensu jest oddawac do szlifu skoro jest wymiar nominalny. Co innego gdyby ten nominalny był uszkodzony, ale wtedy nie jest już nominalny.

Widze ze lepiej znacie to fajnie .

- - - Updated - - -

http://sklep.intercars.com.pl/#/dynamic/uni/ws_tecdoc_2tab.php?wit=SKLEP&call=daj_tdGrupyS&notitle=1&gru=201040000&typ=15623&wsk=O&msg=ALFA ROMEO SPIDER (916S_) 3.0 V6 (916S1B00) Panewka korbowodu - %26ESRC%3DS%26FRM%3D1&se=T
nominał i nadwymiar

- - - Updated - - -

http://autowanda.pl/?page=catalog/browse&cat[cat]=bfb2e35&cat[cmf]=2e7&cat[cmo]=1218&cat[cve]=3fea&cat[gen]=523&offset=0&sort=1
i tutaj równiez

Polecam sie dokształcic a niepisac brednie że sie nieszlifuje .

Widze ze lepiej znacie to fajnie .

- - - Updated - - -

http://sklep.intercars.com.pl/#/dyn...itle=1&gru=201040000&typ=15623&wsk=O&msg=ALFA ROMEO SPIDER (916S_) 3.0 V6 (916S1B00) Panewka korbowodu - %26ESRC%3DS%26FRM%3D1&se=T
nominał i nadwymiar

- - - Updated - - -

http://autowanda.pl/?page=catalog/browse&cat[cat]=bfb2e35&cat[cmf]=2e7&cat[cmo]=1218&cat[cve]=3fea&cat[gen]=523&offset=0&sort=1
i tutaj równiez

Polecam sie dokształcic a niepisac brednie że sie nieszlifuje .

I co że są sprzedawane? Wiesz kolego co to twardościomierz Rockwella i jak się go używa, weź w rękę nominalny wał V6 i wał do V6 po szlifie na 0,10 i 0,25 od nominału, zmierz twardość czopa korbowego i podyskutujemy, tak się składa że mierzyłem nie tylko te elementy silnika V6 jak i TS i możemy podyskutować. Chcesz szlifu sobie wał ale nie piernicz głupot, po szlifie masz czop "plastelinę" i po 20-30tys km powtórkę z rozrywki ....

http://sklep.intercars.com.pl/#/dynamic/uni/ws_tecdoc_2tab.php?wit=SKLEP&call=daj_tdGrupySŹ itle=1&gru=201040000&typ=15623&wsk=O&msg=ALFA ROMEO SPIDER (916S_) 3.0 V6 (916S1B00) Panewka korbowodu - %26ESRC%3DS%26FRM%3D1&se=T
nominał i nadwymiar

Rafał w tych katalogach jest dużo głupot popisanych, zobacz manuala jakie tam są panewki. Nie ma nadwymiaru panewek do V6 Wału się nieszlifuje na nadwymiar bo takich się nie przewiduje do V6 a katalogi dopasowywują nadwymiar i stąd te bzdury

Amortyzatory
Powrót