Wahacze w rodzinie 156/147/GT to temat rzeka który był poruszany dziesiątki jak nie setki razy.
Dzieje się tak dlatego, ze w autach tych zawieszenia są nietrwałe szczególnie na rodzimych drogach. Wiadomo, że rynek na te części jest spory więc producenci podążają za popytem.
Ilość producentów dostępnych na naszym rynku w temacie wahaczy jest oszałamiająca więc wybór trudny. Pojawiają się jakieś dziwne egzotyczne marki – zazwyczaj - zgodnie z opisem - są produkowane w Niemczech, wzmacniane i … tanie. Co więcej im wahacz jest tańszy tym bardziej „wzmacniany” i kwieciście opisany na Allegro

. Niestety w PL na takie produkty jest popyt.
Tyle tytułem zdroworozsądkowego spojrzenia na temat.
Jeśli chodzi o ofertę autosklep24:
- QAP marka znikąd – „made in germany , wzmacniany” i najtańszy. Cecha „najtańszy” jest tu kluczowa. QAP jest „firmą z pudełka” - tak to nazywamy czyli jakąś wymyśloną marką która kupuje tam gdzie jest taniej i pakuje we własne opakowania. Wahaczy QAP sprzedajemy sporo ze względu na cenę. Są zarówno klienci zadowoleni jak i rozczarowani.
- FAST – nieznacznie droższy od QAP. Firma obecna na rynku od kilku lat. Z naszego punktu widzenia importer rozsądnie podchodzi do reklamacji i starają się dbać o jakość. Mamy klientów którzy przejechali sporo kilometrów na zawieszeniach FASTA i są bardzo zadowoleni. Jest też sporo negatywnych opinii ale myślę, ze wynikają one z bardzo dużej sprzedaży.
Szczerze mówiąc jeśli chodzi o QAP i FAST to biorąc pod uwagę zeszły rok stosunek reklamacji do sprzedaży był na poziomie 3% !!!
- VEMA – producent od lat obecny na polskim rynku. Kiedyś bardzo popularny. Kilka lat temu zaliczył wtopę z produkcją w Turcji (jakość). W tej chwili pracują nad odbudowaniem wizerunku pracując nad jakością oferując przyzwoite ceny. Nowym produktem są górne wahacze opisywane w tym temacie.
- Delphi – mamy je bo czasami ktoś pyta. Cena wysoka, sprzedaż bardzo mała więc brak opinii
- TRW – produkuje oryginalne wahacze dla grupy FIAT – to chyba najważniejsza rekomendacja. Produkt minimum 100% droższy od np. FASTa. Kiedyś był to bardzo dobry produkt , od mniej więcej 2 lat na TRW zdarzają się reklamacje (od czasu kiedy z wahaczy zniknęły tuleje Boge). Na rynku jest sporo podróbek lub produktów dedykowanych na rynki wschodnie. My sprzedajemy TRW które pochodzi z oficjalnej polskiej dystrybucji.
- Lamforder – prawdopodobnie najlepszy produkt na rynku. Ze względu na bardzo wysoką cenę sprzedaż szczątkowa.
Swagiem/Febi kiedyś handlowaliśmy ale zrezygnowaliśmy ze względu na dużą ilość reklamacji.
Wybór należy do klienta.
Są klienci którzy wybierają tylko TRW gdyż jest to produkt na pierwszy montaż i bardzo dobrze.
Są też tacy którzy rezygnują z TRW na rzecz np. FASTa . Praktyka pokazuje, ze i tak co roku muszą wymieniać więc producent nie ma znaczenia – istotna jest cena. Bywały sytuacje, ze TRW nie wytrzymywało 10 000 km.
Nie wiem czy cokolwiek wyjaśniłem czybardziej namieszałem. Mam nadzieję , ze każdy czytający wyciągnie własne wnioski.