• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Wahacze firmy - FAST

A ja w środę zakładam górne vemy ze smarowniczkami i dolne fasta.Ponoć górne fasta są słabe i nie wytrzymują

Dokładnie tak, zobaczymy jak w praktyce

Dolne Fast lewa i prawa strona załozone w kwietniu 2011
Zrobiłem ok 35 000km i parę tysi temu tuż po zimie poleciał sworzenień z lewej strony
Także jak dla mnie super.
Góra gorsza sprawa bo wytrzymały tylko 12 000km a były to oryginalne Vemy. Poleciały sworznie.

W lutym założyłem z przodu góra/dół TRW (od puotka z naszego forum) plus gumy stabilizatora Akron i łączniki stabilizatora po 22 zł na allegro.
Z tyłu: banany Mooga, zetki Delphi, drążki geometrii (chyba też Mooga), tulejki z dcs (sprzedawca na allegro) podobno nie z Tedgumu i chyba to jest prawda, bo wyglądały zupełnie inaczej i do tego porządnie; tuleje zwrotnicy Lamfordera do tego poduszki stabilizatora Akron i łączniki stabilizatora takie jak z przodu.
Dodatkowo z tyłu musiałem wymienić piasty. Kupiłem SKF`y.

Jak na razie wszystko w porządku.

Odgrzebię trochę tego trup a w postacji przemyśleń nt. wahaczy [emoji846] Przeglądając Allegro zauważyłem kilka firm produkujących zamienniki: ceny za zestaw od 900 zł do 2000 zł. TRW, Meyle, Fast, Lemforder, Mile (tak, to nie pomyłka[emoji6]), NTY i inne wynalazki. Czy coś poza TRW nadaje się do montażu? Bo wydać kasę to nie sztuka, ale chciałbym trochę pojeździć

Wysłane z mojego FRD-L09 przy użyciu Tapatalka

Ja póki co nie narzekam na Fasty. Mam dwie alfy i obie na fastach i jeżdżą a i na geometrii nie odbiegają normami od oryginałów...

Czyli temat odświeżony na nowo jest bardzo przydatny bo z tego co czytałem w starym to wszyscy prawie narzekali na Fasta i SRL że problemy i wogóle i potem zbieżności nie można ustawić i geometrii, widać auto było wyciągane na starej zawieszce i potem wychodzą takie rzeczy, różne cuda w życiu się zdarzają. Ja za dwa tygodnie wymieniam dolne i zakładam Fasta, zobaczymy jak będzie tylko nie wiem czy górę też od razu zmieniać jak narazie jest ok.

A może by tak zrobić jakąś listę polecanych producentów?

Lista polecanych producentów:
1.TRW - pod warunkiem że nie podróbka ;)

I na tym lista się kończy, bo jedynie z tymi wahaczami ludzie zgłaszają najmniej problemów.
Pozostałe Fasty, Teknoroty itd chodzą już różnie. Przykład ? Mi Fasty rozpadły się po 18 miesiącach i 8kkm, a na Teknorotach mam już ponad 3 lata i ok. 35kkm i jestem zadowolony. U [MENTION=29314]viader[/MENTION] natomiast Teknoroty padły szybciej niż moje Fasty z tego co kojarzę. Więc tutaj nie ma jakiejś powtarzalności.

To trochę słabo, że nie ma alternatywy dla TRW... A Meyle? Z tego co kojarzę, to też nie jest to licha firma

Danus napisał wszystko w temacie :sarcastic: niestety zamienników jest mało i wszystkie są słabe. Oczywiście jednym lata dłużej, drugim krócej. Zależy jak kto szanuje i oszczędza. Ale polecane jest tylko trw.

Dobrym wyborem w moim przypadku, a jeżdżę Passatem był komplet wahaczy od MS , już drugi rok na tym zestawie jeżdżę i nic się złego w zawieszeniu nie dzieje i niech już tak zostanie, bo jak pierwszy raz mi wahacze padły to niestety od razu z dość dużym hukiem.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Ja założyłem na dol do przodu wahacze Fast od razu po kupnie ALFY + górne Vema i do dziś trzymają bez problemu maja sztywność jak nowe a Alfe posiadam juz prawie 2 lata i [notranslate]Alfa[/notranslate] jest tylko używana tylko w sezonie wiosna - jesień.Zima stoi ładnie przykryta i czeka na kolejny sezon :)

Ja założyłem na dol do przodu wahacze Fast od razu po kupnie ALFY + górne Vema i do dziś trzymają bez problemu maja sztywność jak nowe a Alfe posiadam juz prawie 2 lata i [notranslate]Alfa[/notranslate] jest tylko używana tylko w sezonie wiosna - jesień.Zima stoi ładnie przykryta i czeka na kolejny sezon :)

Jak nie używana to się nie zużywają :P

Wypas. To ile przez ten czas przejechales?

Moje Fasty padły po półrocznym postoju ;)

U mnie na górę dałem vema, na dół niestety dałem fasty, zabieg przeprowadzony ok półtorej roku temu, przebiegu coś koło 18 tysięcy, góra zaczęła skrzypiec jakoś trzy tygodnie temu jak oszalała zaś dół kompletnie nie trzyma geometrii mimo że luzow nie ma. W przyszłym tygodniu wysyłam stare ori trw które były przed zmianą na aucie do regeneracji, zobaczymy jak to wyjdzie :-)

Piszecie o geometrii, że jednym trzymają a innym nie trzymają, a moglibyście te stwierdzenia podeprzeć jakimiś wynikami z pomiarów?
Wartości pochylenia kół z przodu są nieregulowane, dokumentacja techniczna mówi o wymianie dwóch sprężyn przednich w przypadku kiedy wartości nie trzymają się norm.
Przed wymianą wahaczy dobrze byłoby zmierzyć pochylenie kół i zmierzyć to też po wymianie, wtedy mielibyśmy obraz na czy rzeczywiście jest taka różnica w wymiarach wahaczy producentów
Jeszcze bardzo ważną sprawą jest czy po wymianie części jest sprawdzona/ustawiona zbieżność i czy tnie opony.

A poza tym nie polecam tulei MOOG do górnych wahaczy, po ok. 15kkm już był luz.

Amortyzatory
Powrót